Vildmarken testar: HikMicro Panther PQ35L LRF

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
2022-04-24

Vildmarken testar: HikMicro Panther PQ35L LRF

Att jaga på natten ställer höga krav på jägaren, men även på den numera tillåtna nattoptiken. Men nattjägarens kanske största akilleshäl är att avgöra avstånd. Om du inte vet avståndet, är det extremt svårt att avgöra viltets storlek, inte minst om du jagar med termiskt. HikMicro har angripit problemet och nyligen lanserat nya Hikmicro Panther PQ35L LRF som har integrerad avståndsmätare. Vi har tagit med värmesiktet ut på jaktmarken för att se vad det går för!

I takt med att digitala hjälpmedel, i form av både termiska och infraröda kikarsikten och clip-on-enheter blivit tillåtna vid vildsvinsjakt i Sverige, har marknaden exploderat av urval. Vi på Vildmarken har antennerna på helspänn och försöker att greppa guldkornen och bjuda våra läsare på en recension. Nya Panther PQ35L LRF från HikMicro är en de hetaste nyheterna.

Vi gillar HikMicros produkter, de är användarvänliga, genomtänkta och har schysst kvalitet till ett överkomligt pris, både vad gäller handenheter och clip-ons. Panther PQ35L är deras första termiska sikte vi testar. Det går förvisso att använda även som handenhet, men det är utformat för att monteras som ett fast kikarsikte.

Inskjutning

Vi valde att montera siktet på vår Merkel Helix Speedster, som på fisens mosse hade tillräckligt stort mellanrum mellan picatinnybaserna för att montera siktet med dess medföljande montage. Men det nöp fast bra. När vi skjuter in termiska sikten brukar vi använda en metallfoliebit på omkring 10×10 cm, i detta fall uppsatt på 100 meter. Redan här sätter vi optiken på sitt första test. Beroende på hur bra den termiska sensorn är, snappar den upp kylan från metallfolien lika väl som värme, och enligt erfarenhet så är det inga problem att skjuta in ett bra sikte på folie, medan det kan vara besvärligt med ett sämre sådant. Värmekudde är det vanligaste jägare använder vid inskjutning, men dessa är inget som vi vill slösa på!

Att skjuta in HikMicro Panther är enkelt, har du tur att vara på tavlan från första skottet så går du in i läget där du korrigerar ditt riktmedel, håller siktet på träffpunkten, väljer att frysa skärmen, och justerar riktmedlets position till punkten där skottet träffade.

Att få den att skjuta hål i hål på 100 meter är lite önsketänkande dock. Justeringen per klick är >1 centimeter, och upplösningen sätter gränsen för att skjuta riktigt tätt på 100 meter. Med andra ord är det bättre att skjuta in siktet på 50 meter om du känner dig tryggast med hål i hål-resultat.

Du kan välja mellan olika riktmedel, och du kan faktiskt även ha individuell inskjutning för de olika varianterna. Detta innebär att du kan dela siktet med en familjemedlem eller kompis, eller låta det monteras på olika vapen eller kalibrar med snabbfäste och då bara byta profil/riktmedel.

HikMicro Panther PQ35L LRF

Både optisk och digital zoom

Siktet har en 1,82 gångers optisk zoom och en åtta gångers digital zoom. Men även alternativet att få en inzoomad ruta i något av hörnen alternativt i mitten längst upp på siktbilden. Jag föredrar den inzoomade rutan i många fall. Då har jag stenkoll på träffbilden, men även omgivningen, eftersom man snabbt tappar kvalitet med den digitala förstoringen…

Väl på jakt har vi testat igenom de olika färglägena och uppskattar den så kallade ”Black Hot” bäst vid jakt. I det läget är det som är varmt svart, och vildsvinen har sin naturliga kontrast mot den ljusa bakgrunden. De är förvisso lättare att detektera med White eller Red hot, men det känns på något vis ändå naturligare att skjuta mot en svart siluett.

HikMicro Panther PQ35L LRF

Ser fram emot spannmålsjakten

När vi jagar på åtel, är avstånden sällan längre än 40 till 70 meter. Men när sommaren närmar sig och det är dags att börja smyga ute i fälten, kommer den inbyggda avståndsmätaren att komma allt mer till pass. För det är just vid dessa situationer som det är svårt med avstånden, när man rör sig i terrängen, och är osäker på hur långt bort viltet man fått syn på faktiskt är. Då blir de också väldigt svåra att avgöra storleken på. Men med koll på avstånden, ända upp till 600 meter enligt den tekniska specen faktiskt, har du bättre koll än någonsin. HikMicro Panther PQ35L är skapligt nätt till vikten. Knappa 500 gram + montagets få gram är vad som läggs på bössans totalvikt.

”Pantern” kommer i fyra olika versioner, PH35L, PH50L, PQ35L och PQ50L. Vad som skiljer PH från PQ är först och främst sensorstorleken, från en 384×288 till en 640×512. När vi snackar termiska enheter så är dessa extra pixlar något du verkligen bör överväga att skrapa ihop till. Även om du inte tänkt att skjuta på avstånd längre än 50 meter, så ger nästan dubbelt så stor sensor lika stor fördel när det gäller placeringen av säkra skott men inte minst även identifiering. Missa inte att kolla på videon vi klippt ihop med dels en riktig jaktsituation med en gylta på 51 kg och dels några rådjur – lika skarp som bilden är på de sistnämnda (vildsvinen var med 4x digital förstoring), ja, lika skarpt gillar vi detta sikte!

 

 

Dela på facebook
Facebook
Dela på email
E-post
Dela på linkedin
LinkedIn
Dela på twitter
Twitter
Jakt

Trippel björnlycka i Fåssjödal

Vildmarken Kim Rangberg Skanslie är tillbaka efter en intensiv och spännande veckas björnjakt i jämtländska Fåssjödal. Här berättar han om en tur som bjöd på

Nyheter

Så blir licensjakten på varg 2023

Länsstyrelserna har fattat beslut om licensjakt på varg 2023. Totalt får 75 vargar skjutas. Nedan kan ni läsa om vad som gäller för de olika

Månadens tidning
Populärt just nu
Unika t-shirts, hoodies, kepsar och mössor!

Tack för att du läser Vildmarken!

Låt oss bjuda dig på en GRATIS VM® Spork i rostfritt stål!

TACK FÖR ATT DU LÄSER VILDMARKEN! ​

LÅT OSS BJUDA DIG PÅ EN GRATIS VM® SPORK I ROSTFRITT STÅL!​

Vildmarksverktyget du inte vill vara utan! Starta en kostnadsfri prenumeration av vårt digitala magasin och sporken är din! (värde 99 kr)
*Du kan även få erbjudanden och nyheter från samarbetspartners. Din prenumeration är helt kostnadsfri och kan avslutas när som helst.