Vildmarken testar Hikebeam 400

2020-11-30

Vildmarken testar Hikebeam 400

Ficklampan är som bekant oerhört viktig för en lyckad jakt, men trots det så har nytänkandet gällande dessa produkter ibland varit i det närmaste obefintligt. Norska Beltlamp AS är dock en frisk fläkt som vill leda utvecklingen framåt och vi har testat deras nya bälteslampa, Hikebeam 400. 

Jag är själv en inbiten nattjägare och vildsvin, räv och hjälp med eftersök är något som jag och min ungerska vizsla, Otto, nästan lägger oförsvarbart mycket tid på. Och så snart skottet gått är lampan minst lika viktig som både kniv och vapen när det kommer till utrustning. Ljuset ska vara tillräckligt, batteritiden väl tilltagen och ficklampan måste vara pålitlig i alla väder.

Det var med spänning jag packade upp vårt recensions-ex av den nya norska produkten, Hikebeam 400. Direkt ser man att det rör sig om en robust enhet, med rejäla band och fästen, något man som prylrecensent värderar högt eftersom det är just på dessa punkter som det ibland brister. Hikebeam är något som ser ut som en pannlampa med skärmkeps, men som istället ska monteras runt midjan. Skärmen är till för att man inte ska bländas när man skannar av terrängen framför sig.

Friluftsmänniskans bästa vän

Tanken är enkel, men samtidigt genial. Pannlampan är jägarens, eller rättare sagt varje friluftsmänniskas bästa vän när mörkret faller. Men är man ute tillsammans med varsin pannlampa så händer det ofta att man bländar varandra och många kan säkert relatera till hur det känns att få sin kompis starka sken rakt i ansiktet. Min gissning är att detta är något som bidragit och lett till lampans design.

Istället för att bara lysa dit huvudet pekar så fokuserar Hikebeam på det som finns framför fötterna. I ärlighetens namn så var jag till en början lätt skeptisk till detta, men eftersom ljuset strålar från en lägre position ger det också skarpare skuggor på terrängen och alltid bra belysning framför fötterna, något som i sin tur gör det lättare att upptäcka gropar, stubbar, grenar, eller vad som nu kan tänkas stå i vägen.

Midjeremmen justeras enkelt och man kan med olika steg välja vilken vinkel man vill ha på lampan. Kameran har sex lägen, varav tre lägen på den riktade lampan, ett fjärde och femte läge med både riktad lampa och ett så kallat ”WideBeam” som ger ett extra sken hela 180 grader framför användaren.

Väderbeständig

Lampan är IPX4-klassad och står emot det mesta när det kommer till väder och vind. Hikebeam har ett internt batteri, vars batteritid är något begränsad, men bifogat är också en uppladdningsbar powerbank som man kopplar in i lampan och som man kan sätta på bältet eller lägga i fickan för mer än sex timmars kontinuerligt ljus. Sladden blir lite störande, men detta är ju också ett vanligt fenomen på pannlamporna.

Upplevelsen är väldigt positiv och detta är en produkt som är smidig att använda på eftersöket, hundpromenaden, eller när man traskar hem från passet efter att mörkret har fallit. Det finns tillfällen när jag saknar pannlampan, som när jag till exempel behöver vrida hela höften för att exempelvis titta vad som är vid sidan om mig eller längre in i skogen, typiska exempel på när det ändå är smidigt att pannlampan per definition följer huvudets rörelser. Ibland uppskattar jag verkligen att ha både pannlampa och bälteslampa samtidigt, som till exempel när jag vill ha så mycket ljus som möjligt överallt, till exempel när jag försöker skaffa mig en överblick över en skottplats och leta efter blod eller om jag har hunden lös i totalt beckmörker.

När det börjar närma sig skarpt läge – säg att jag blivit utringd på ett vildsvinseftersök och inte vet skicket på den påskjutna galten och därför måste vara beredd på ett snabbt skott samtidigt som jag har koll på hunden, ja, då stänger jag definitivt av pannlampan och förlitar mig tryggt på Hikebeam för att undvika risken att bli bländad av pannlampans sken mot kikarsiktet och resten av bössan. Det finns så klart även tillfällen där pannlampan är att föredra, exempelvis när man lastar i och ur bilen, men överlag – och i många situationer – skulle jag definitivt och med eftertryck säga att Hikebeam är en jäkligt trevlig produkt!

Avslutningsvis har Hikebeam 400 även blivit en riktig favorit på kvällspromenaden med hunden – dels ser man som jag tidigare varit inne på alla rötter etc väldigt tydligt med den extra skuggeffekten som blir av lampans lägre placering, och dels är det smidigt att inte ha en pannlampa som bländar en när man fixar och trixar med mobilen samtidigt som man går – vem sade att män inte kan göra två saker samtidigt?

Tack för att du läser Magasin Vildmarken! Spara 10% på allt i vår webshop med rabattkoden I<3VM

Facebook
E-post
LinkedIn
Twitter
Nyheter

Hornborgasjön lyfter livet under ytan

Ängar under ytan och gäddor som äter andra gäddor. Hornborgasjöns sommarprogram är igång för fullt – och bland annat väntar en utställning om livet under