Vildmarken testar: Heimdall Focus 50

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
2021-08-18

Vildmarken testar: Heimdall Focus 50

I nordisk mytologi är Heimdall gudarnas väktare och med hjälp av sin skarpa syn och otroliga hörsel var han rätt man för uppgiften där vid ingången av Asgård. Enligt uppgift behövde han mindre sömn än en fågel, och kunde se flera mil. Även om vi jägare behöver ha en gnutta mer sömn så har nattjakten med bildförstärkare gett oss fler jakttimmar än någonsin. Vi har testat den nya frontmonterade termiska enheten Heimdall Focus 50.

Vi älskar att testa nattoptik, och clip-ons tycks vara en stor favorit hos många jägare, inte minst tack vare sin flexibilitet som gör att man genom ett enkelt klick förvandlar ens traditionella sikte till ett fullblodigt termiskt nattsikte.

Du monterar en adapterring i din optiks storlek, i detta fall på en Swarovski z8i med 2 till 16 gångers förstoring med 50-millimeters-
lins. Det är jaktoptik av högsta kvalitet som verkligen är en fördel i detta sammanhang. Att ha en optik av god kvalitet och en låg minsta förstoring, ger den termiska enheten möjlighet att visa sitt rätta jag.

Adaptern träs över linsen och spänns fast med en liten hävarm. Värt att nämna i sammanhanget är att man bör vara försiktig vid montering på optik. Även om prylarna är gedigna och stryktåliga, kan ett högt tryck förstöra optiken. Dra därför åt det så att den sitter stadigt, men stanna där och känn efter så att när väl den termiska enheten är monterad att den sitter tillräckligt stadigt och ger en solid bild i siktet.

När adaptern är på plats monterar man på enheten med något som påminner om ett bajonettfäste. Ett klick senare är enheten på plats – och siktet växlar automatiskt över från handhållet läge till adapterläge. I handhållet läge är skärmen större och upplevs närmare ögat, i adapterläge flyttas skärmen däremot framåt för att ge ett korrekt avstånd och storlek för att ge skärpa genom kikarsiktet.

Siktet med nu riggad Focus 50 är monterat på en Blaser R8 Success. På grund av det låga montaget och den korta 308-pipan tvingades vi under testets gång byta till en dämpare som inte byggde så mycket bakåt. Om du sitter i samma sits är förstås en lösning att skaffa ett något högre montage till ditt kikarsikte så att enheten ges de extra millimetrarna för att rymmas över dämparen.

Heimdall Focus 50

Viktigt att kontrollskjuta

Enligt Heimdall är optiken noga kalibrerad från början, men självklart bör man kontrollskjuta och göra eventuella justeringar av träffbilden. Vän av ordning kanske undrar varför man bör göra det då man siktar genom sitt redan inskjutna sikte? Jo, för att man i praktiken monterar en kamera framför siktet, och siktar på en skärm som teoretiskt pekar på samma sak du siktar på. Men om man så bara har en grads vinkel på sin adapter så träffar man inte längre exakt där man siktar – och därför behöver man klicka in i menyerna och göra en korrigering. Detta är lätt som en plätt. Det krävdes bara två skott, och ett för kontroll, på en bit metallfolie för att vi skulle få siktet inskjutet och redo för jakten.

Heimdall Focus 50

Lätthanterade menyer

Menyerna är lätthanterade och man får fram dem genom att hålla in de två av de tre knapparna på ovansidan. Det var dock förinställt på tyska så jag fick plocka fram skoltyskan för att orientera mig fram till där man byter språk – och snart var det tryggt nog inställt på engelska.

Manual till siktet medföljer inte utan man får klicka in sig på deras hemsida ifall man behöver hjälp. Dock är menyerna väldigt tydliga så man hittar snabbt det man behöver.

I den trevliga förpackningen inkluderas enheten, två batterier, laddare och USB-kabel tillsammans med ett signerat kort av den som handmonterat detta exemplar av Focus 50. Det sistnämnda är en trevlig touch som ger en känsla av genuinitet från det tyska företaget.

Uppskattad flexibilitet

Nya Heimdall Focus 50 kan användas både som handenhet och termiskt clip-on, detta genom den smarta infästningen runt om den bakre linsen. Flexibilitet är uppskattat, inte minst eftersom det svenska regelverket endast låter oss jaga vildsvin med bildförstärkare. Skulle läget till exempel snabbt uppenbara sig på annat jaktbart vilt är enheten avhakad på en sekund eller två.

Under vårt korta test fick vi aldrig chansen att fälla något vildsvin, däremot har vi sällskapat med två suggor och några randgrisar. Avståndet vi hade dem på var nog cirka 150 meter, och genom siktesbilden (som dessvärre inte går att fånga på film då inspelningen sker ”framför” siktet), med omkring fyra-fem gångers förstoring, skulle jag ledigt ha kunna nypa ett mindre vildsvin. Även om ett sådant avstånd enligt mitt tycke är i överkant för skott på natten, så kvalitetssäkrar detta bildkvaliteten och upplösningen mer än tillräckligt för skott på 50–100 meter. Siktet erbjuder ett antal olika färglägen och personligen uppskattar jag att jaga med black-hot då det känns mer naturligt för mig att skjuta på en svart siluett än en vit- eller flerfärgad.

USB-sladden som medföljer kan mata enheten med ström från en powerbank om den runt åtta timmar långa batteritiden inte skulle räcka till, men den ger dig också möjlighet att föra över dina bilder och inspelade filmer till datorn. Detta tar oss till en punkt som gjorde mig lite besviken, att just det är det enda sättet att komma åt ditt material. Den har alltså ingen inbyggd Wi-Fi vilket är mer eller mindre standard på många andra enheter.

Svensk grossist för Heimdall är Frisport.se.

 

 

 

 

Dela på facebook
Facebook
Dela på email
E-post
Dela på linkedin
LinkedIn
Dela på twitter
Twitter
Jakt

Trippel björnlycka i Fåssjödal

Vildmarken Kim Rangberg Skanslie är tillbaka efter en intensiv och spännande veckas björnjakt i jämtländska Fåssjödal. Här berättar han om en tur som bjöd på

Nyheter

Så blir licensjakten på varg 2023

Länsstyrelserna har fattat beslut om licensjakt på varg 2023. Totalt får 75 vargar skjutas. Nedan kan ni läsa om vad som gäller för de olika

Nyheter

Licensjakt efter 14 vargar i Dalarnas län

Länsstyrelserna har fattat beslut om licensjakt efter varg 2023. Vinterns jakt för Dalarnas läns del omfattar totalt fjorton vargar i vargtäta Almhöjdenreviret och Tinäsetreviret. I

Tack för att du läser Vildmarken!

Låt oss bjuda dig på en GRATIS VM® Spork i rostfritt stål!

TACK FÖR ATT DU LÄSER VILDMARKEN! ​

LÅT OSS BJUDA DIG PÅ EN GRATIS VM® SPORK I ROSTFRITT STÅL!​

Vildmarksverktyget du inte vill vara utan! Starta en kostnadsfri prenumeration av vårt digitala magasin och sporken är din! (värde 99 kr)
*Du kan även få erbjudanden och nyheter från samarbetspartners. Din prenumeration är helt kostnadsfri och kan avslutas när som helst.