Vildmarken testar: Härkila Forest Hunter Hi GTX

Ända sedan 1985 har jaktvarumärket Härkila förknippats med kvalitetsprodukter som tagits fram för och av jägare. Deras allra första jaktställ framställdes speciellt för älgjakt och lämpligt nog tog vi chansen att testa deras nya Forest Hunter Hi GTX-kängor under de första veckorna av just årets älgjakt i Jämtland.
Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
2022-09-12

Vildmarken testar: Härkila Forest Hunter Hi GTX

Ända sedan 1985 har jaktvarumärket Härkila förknippats med kvalitetsprodukter som tagits fram för och av jägare. Deras allra första jaktställ framställdes speciellt för älgjakt och lämpligt nog tog vi chansen att testa deras nya Forest Hunter Hi GTX-kängor under de första veckorna av just årets älgjakt i Jämtland.

Väl i jaktstugan, vid köksbordet i sällskap av en Bullens pilsnerkorv på vedspisen, packade jag upp de nya kängorna från Härkilas nya serie. Det första intrycket är att det här rör sig om lätta, men samtidigt robust tillverkade läderkängor. Och vågen bekräftar snart att jag hade rätt. Kängorna väger nämligen endast runt 780 gram per sko, detta trots att det är en känga med 25 cm högt skaft och en rejält tilltagen Vibram-sula som ger ett riktigt bra grepp.

Härkila Forest Hunter Hi GTX

Härkila Forest Hunter Hi GTX
Hela skon har förstärkta sömmar och den känns riktigt mjuk och bekväm på foten. Den har även en något bredare läst än föregående modeller och väl på foten märker man att de även tagit till lite vad gäller utrymmet vid tårna. Detta är bekvämt och praktiskt i kallt väder eftersom det onekligen ger större möjlighet att röra på tårna och hålla cirkulationen igång, även med sockor på fötterna.

Väl ute i skog och mark känns kängorna fortsatt lätta på foten och de är helt klart riktigt sköna att gå i. Det höga skaftet kommer fullt till sin rätt ute i våtmarkerna och strumporna var snustorra under hela testets gång. Och när vi är inne på ämnet strumpor. På foten använde jag tunna bambustrumpor närmast inpå, med ullsockar som lager två. Detta minskar friktionen, håller fukten borta och den mjuka sockan ger dessutom lite extra dämpning.

Härkila Forest Hunter Hi GTX

För långa och tuffa dagar

Även om kängorna är mycket robusta har de flexpunkter framtill och under hälen som låter dem följa fotens rörlighet. Enligt min smak och mitt tycke så hade jag gärna sett dem lite styvare mellan skaft och sko. Trots det höga skaftet är det nämligen möjligt att trampa snett, något man i många fall lyckas undvika i höga och extra styva kängor. Men, detta är en smaksak och beroende på vilken terräng man går i. Dessa känns väldigt lätta att röra sig i och skaver ingenstans på foten, inte ens när de är nya från kartong. För långa dagar i tuff terräng har kängorna dessutom en stötabsorberande mellansula som ska ge extra dämpning.

Nya kvalitetskontroller

Ett väl omhändertaget läder är vattentätt i sig, men Forest Hunter-kängorna har även GORE-TEX® MS Advanced recycled-membran. Med det sagt har Härkila tagit omtag vad gäller deras produktion av kängor, med en ny producent, nya material och nya kvalitetskontroller som enligt uppgift innefattar test av samtliga kängmembran i ett vattenbad för att säkerställa vattentäthet. Dessutom genomför de ett 30 minuter långt centrifug-stickprovstest på 5 % av den totala produktionen för att ytterligare säkerställa att membranet håller högsta möjliga kvalitet.

Summa summarum, dessa snygga, lätta och robusta kängor kunde knappast gjort bättre ifrån sig under testets gång. Härkila Forest Hunter Hi GTX kan varmt rekommenderas.

Dela på facebook
Facebook
Dela på email
E-post
Dela på linkedin
LinkedIn
Dela på twitter
Twitter
Jakt

Trippel björnlycka i Fåssjödal

Vildmarken Kim Rangberg Skanslie är tillbaka efter en intensiv och spännande veckas björnjakt i jämtländska Fåssjödal. Här berättar han om en tur som bjöd på

Nyheter

Så blir licensjakten på varg 2023

Länsstyrelserna har fattat beslut om licensjakt på varg 2023. Totalt får 75 vargar skjutas. Nedan kan ni läsa om vad som gäller för de olika

Nyheter

Licensjakt efter 14 vargar i Dalarnas län

Länsstyrelserna har fattat beslut om licensjakt efter varg 2023. Vinterns jakt för Dalarnas läns del omfattar totalt fjorton vargar i vargtäta Almhöjdenreviret och Tinäsetreviret. I

Månadens tidning
Populärt just nu
Unika t-shirts, hoodies, kepsar och mössor!

Tack för att du läser Vildmarken!

Låt oss bjuda dig på en GRATIS VM® Spork i rostfritt stål!

TACK FÖR ATT DU LÄSER VILDMARKEN! ​

LÅT OSS BJUDA DIG PÅ EN GRATIS VM® SPORK I ROSTFRITT STÅL!​

Vildmarksverktyget du inte vill vara utan! Starta en kostnadsfri prenumeration av vårt digitala magasin och sporken är din! (värde 99 kr)
*Du kan även få erbjudanden och nyheter från samarbetspartners. Din prenumeration är helt kostnadsfri och kan avslutas när som helst.