Vildmarken testar: Härkila Deer Stalker

Årets jaktsäsong är igång på allvar och månader av pulshöjande tillfällen ligger framför oss. Som de flesta känner till så kan rätt utrustning sätta ytterligare guldkant när man är ute i skog och mark och vi fick möjlighet att testa Deer Stalker, ett nytt smidigt skalställ från Härkila som klarar alla väder.
Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
2022-08-12

Vildmarken testar: Härkila Deer Stalker

Årets jaktsäsong är igång på allvar och månader av pulshöjande tillfällen ligger framför oss. Som de flesta känner till så kan rätt utrustning sätta ytterligare guldkant när man är ute i skog och mark och vi fick möjlighet att testa Deer Stalker, ett nytt smidigt skalställ från Härkila som klarar alla väder.

Att klä sig i flera lager är det mest effektiva sättet att klä sig under alla typer av jakt, men inte minst vid rörlig sådan. Genom att klä dig i flera tunna skikt kan du lätt reglera klädseln när vädret skiftar. Lager på lager-principen börjar med understället. Grundfunktionen för detta klädlager närmast kroppen är att släppa ut fukt och överskottsvärme till ett absorberande skikt längre ut. Mellanskiktet är klädlagret som ska absorbera fukt ur det första klädlagret, bort från kroppen. Det tredje klädlagret är det som värmer mest och ska vara det reglerande skiktet. Klä på dig detta lager under lågintensiv aktivitet eller raster, och ta av det vid större ansträngning. Det fjärde klädskiktet ska i första hand ge skydd mot vind, nederbörd och kyla – och det är i detta skikt som Härkila Deer Stalker kommer in i bilden.

Skalplagg är i många fall stelare och i vissa fall för de lite oväsen. Men Deer Stalker HWS-stället är utvecklat för den rörliga jägaren, som ljudlöst ska kunna röra sig genom skog och mark. Dess membran är av Härkilas egenutvecklade membran, HWS. Ett töjbart material som är både vind- och vattentätt, med en vattenpelare på hela 20 000 mm.

 

I skrivande stund är det bockjakten som står för dörren. En jakt som för många innebär pyrschjakt, även kallad smygjakt där du ljudlöst rör dig över jaktmarkerna för att kikarspana och smyga nära. Den svenska sensommaren och tidiga hösten innebär ett växlande väder. Och en tunn jacka likt denna, i ett väldigt övertygande MSP-kamoulagemönster, som på samma gång som den är redo för en drypande regnskur, likväl är utrustad med tilltagen ventilation under armarna när solen steker på.

Härkilas unika mönster, som de valt att kalla för MSP är en förkortning för ”Multi Season Pattern”, som är utvecklat för att fungera bra genom Sveriges olika årstider. Mönstret har utvecklats i samarbete med kamouflageexperten Guy Cramer, som utöver AXIS MSP®-kamouflaget även har utvecklat kamouflage åt en rad länders försvar.

Både jacka och byxa är försedda med många genomtänkta detaljer. Ventilationen som vi redan nämnt öppnas och stängs med dragkedjor, och väl tilltagna fickor återfinns på flera ställen. Huvan är avtagbar och såväl huvan som ärmsluten och nederkanten kan justeras så att jackan inte glipar när det regnar eller blåser.

Byxorna har två rymliga benfickor med dragkedja, och i höger ficka sitter det en patronhållare för fyra studsarpatroner. Justeringsremmar i knävecken låter dig anpassa passformen efter dina önskemål. Byxorna kan justeras med en rem i bensluten, så att du kan säkerställa att de sluter tätt runt kängorna. Dessutom sitter det en dold krok i bensluten som du kan fästa i kängornas snören, så att byxorna inte glider upp medan du smygjagar.

I Deer Stalker-serien och andra produkter i Härkilas sortiment hittar du alla lager du behöver, allt från underställ, ullplagg och även ett femte lager i form av exempelvis dunväst. Upplev deras sortiment på harkila.com eller hos din närmaste välsorterade jaktbutik.

Dela på facebook
Facebook
Dela på email
E-post
Dela på linkedin
LinkedIn
Dela på twitter
Twitter
Jakt

Trippel björnlycka i Fåssjödal

Vildmarken Kim Rangberg Skanslie är tillbaka efter en intensiv och spännande veckas björnjakt i jämtländska Fåssjödal. Här berättar han om en tur som bjöd på

Nyheter

Så blir licensjakten på varg 2023

Länsstyrelserna har fattat beslut om licensjakt på varg 2023. Totalt får 75 vargar skjutas. Nedan kan ni läsa om vad som gäller för de olika

Nyheter

Licensjakt efter 14 vargar i Dalarnas län

Länsstyrelserna har fattat beslut om licensjakt efter varg 2023. Vinterns jakt för Dalarnas läns del omfattar totalt fjorton vargar i vargtäta Almhöjdenreviret och Tinäsetreviret. I

Månadens tidning
Populärt just nu
Unika t-shirts, hoodies, kepsar och mössor!

Tack för att du läser Vildmarken!

Låt oss bjuda dig på en GRATIS VM® Spork i rostfritt stål!

TACK FÖR ATT DU LÄSER VILDMARKEN! ​

LÅT OSS BJUDA DIG PÅ EN GRATIS VM® SPORK I ROSTFRITT STÅL!​

Vildmarksverktyget du inte vill vara utan! Starta en kostnadsfri prenumeration av vårt digitala magasin och sporken är din! (värde 99 kr)
*Du kan även få erbjudanden och nyheter från samarbetspartners. Din prenumeration är helt kostnadsfri och kan avslutas när som helst.