Vildmarken testar: GRS Hunter Light

2020-09-18

Vildmarken testar: GRS Hunter Light

Är du precis som jag kräsen när det kommer till gevärskolvar? Jag vill att vapnet ska ligga perfekt, och eftersträvar att kunna lägga an även om jag så skulle blunda. Dit når du inte alltid med en standardkolv utan justering. Men några som brinner för perfektion är norska GRS. [Text och foto: Staffan Johansson]

De har numera varit i branschen i många år och har ett väldigt välrenommerat rykte tack vare sina justerbara och robusta gevärsstockar. GRS tillverkar stockar i såväl laminat som syntet, aluminium och en kombination av de båda sistnämnda. Då stockarna är rejäla i justermån och konstruktion är vikten dock inte alltid till deras fördel. En klassisk GRS-stock kan väga en hel del – och även om det är förbaskat trevligt att skjuta med ett vapen som väger lite mer så är det tungt att bära på vid rörlig jakt.

Vi är inte ensamma om att tänka så och GRS har besvarat förfrågan på ett riktigt bra sätt. I min hand håller jag i skrivande stund den nya GRS Hunter Light, med ett Tikka T3-system monterat. Den är nästan 30 % lättare än nuvarande Hunter-modell, nättare till formen, något kortare och lättare att bära vid de tillfällen då varje gram räknas.

Naturligt och stadigt grepp

Hunter Light bär GRS-signumen, bland annat det vinklade handgreppet med sex graders vinkel för ett naturligt och stadigt grepp. Nu är det dock något mindre och ska enligt uppgift vara mer komfortabelt för mindre händer. Den nya stocken har även GRS SpeedLock-systemet till det justerbara kindstödet. Det är tydligt att de har haft jakten i fokus hela vägen och bland annat valt att svartfärga den annars blanka knappen för att justera kindstödet – detta för att inte riskera blänk.

Hunter Light är den kortaste kolven i GRS sortiment med 32,5 cm i LOP (Length of Pull). Jag som är drygt 190 centimeter över marken behöver en längre stock för perfekt passform och skulle jag välja att ställa en GRS Hunter Light i skåpet så hade jag oavsett om det kostat lite extra vikt valt att montera spacers för att ge en förlängd bakkappa, som dessvärre säljes separat.

Fått mig på andra tankar

Jag har alltid varit väldigt förtjust i GRS kolvar. Greppet är otroligt bekvämt och justeringen för kindstöd och bakkappa (i varje fall på de tyngre modellerna) har allt man kan önska sig, men vikten har skrämt mig och har därför inte blivit något naturligt val för mig. Men med den nya modellen har den fått mig på andra tankar och jag skulle tro att även andra som gått i liknande tankespår kan vara lättare att övertyga.

GRS Hunter Light kommer i sex olika färger av björklaminat; Orange Black, Black Green, Royal Jacaranda, Nordic Wolf, Green Mountain Camo – och Brown som var färgen på vår testkolv. För dig som jagar gram när det kommer till vapnets vikt kanske du heller inte väljer en grövre matchpipa till ditt jaktvapen, då denna heller inte passar i din GRS Hunter Light som ju är anpassad med smal pipkanal, för just standardpipor. Kolven har nättare linjer jämfört med sina storebröder och mindre greppytor.

GRS Hunter Light

Ny nivå

Kolven finns tillgänglig för många vapensystem, däribland mångas favorit, Tikka T3. I samarbete med BOFAB i Grums, så har vi monterat just denna för detta test. Det känns inte som en överdrift att säga att Tikkan verkar trivas betydligt bättre i den nya GRS Hunter Light än i sin standard-syntetstock. Det känns som man når en ny nivå och ifall jag skulle rekommendera ett prisvärt vapen så skulle det vara en Tikka T3, även om så begagnad, med just denna kolv.

Hitta din återförsäljare via www.nordik.se

Tack för att du läser Magasin Vildmarken! Spara 10% på allt i vår webshop med rabattkoden I<3VM

Facebook
E-post
LinkedIn
Twitter
Nyheter

Hornborgasjön lyfter livet under ytan

Ängar under ytan och gäddor som äter andra gäddor. Hornborgasjöns sommarprogram är igång för fullt – och bland annat väntar en utställning om livet under