Vildmarken testar: GRS Bifrost

2019-01-09

Vildmarken testar: GRS Bifrost

Bifrost är nästa generations gevärskolvar från GRS. Kolven lanserades på IWA-mässan under fjolåret, men har redan tagit plats hos majoriteten av Sveriges jaktbutiker. Till redaktionen har det äntligen anlänt ett exemplar med en monterad Tikka T3x, ett av många vapen den är tillgänglig till.

GRS är ett norskt varumärke som tillverkar gevärskolvar för en rad olika skyttesituationer. Grodås Møbler AS startades 1983 av Oddvin och Anne-Lise Haugen. Deras verksamhet startade i källaren hemma men tog snabbt fart och de investerade snart i en fabriksbyggnad där företaget kunde fortsätta växa. Sönerna Håvard och Oscar tillbringade det mesta av deras lediga tid i fabriken och utvecklade snabbt en passion för entreprenörskap. En annan passion som bröderna delade var skytte och jakt. När den norska möbelmarknaden nästan gick under när den finansiella krisen slog till så fick de tänka om gällande verksamheten. De lanserade snart sin första gevärskolv och numera är deras produkter synonyma med funktionalitet, ergonomi och inte minst kvalitet.

Nå din fulla potentialGRS Bifrost

För att bli en bra skytt är det A och O att du är avslappnad när du intar din skytteposition; vare sig det är ståendes, sittandes eller liggandes. De specialbyggda stockarna från GRS hjälper dig med detta. De är ergonomiska och ger dig ett bra grepp om vapnet, utan att varken din kropp eller vapnet utsätts för onödiga spänningar.

GRS har genom sina högst funktionella och ergonomiska kolvar låtit oss jägare och sportskyttar nå sin högsta potential. Magasin Vildmarken har följt utvecklingen och har sedan GRS Berserk och deras andra hybridmodeller sett fram emot vad 2018 skulle erbjuda. Och det var under IWA-mässan 2018 som vi för första gången fick klämma och känna på den nya stocken, GRS Bifrost.

GRS Bifrost är en kolv som är starkare och har fler ergonomiska och justerbara egenskaper än någon tidigare kolv som någonsin presenterats av GRS. Den har en justerbar bakkappa och erbjuder många möjligheter till justering. Den nya kolven är tillverkad i ett robust glasfiberförstärkt material som klarar av att stå emot starka stötar och alla slags väder. De gummerade greppytorna ger fäste i vått och torrt.

 

För både höger- och vänsterskytta

GRS Bifrost finns tillgänglig i både höger- och vänsterutförande och dessutom är knapparna för justering på stocken genomgående – du kan alltså trycka in dem från båda sidor. Kolven har stora inställningsmöjligheter och är samtidigt stark och av lätt vikt. Ett spigotfäste är integrerad i framstocken vilket möjliggör bra montering av bipod. Den här en bra och optimal skyttekolv som finns tillgänglig till ett flertal gevärsmodeller.

GRS Bifrost

Jägarmässig stock med taktiska fördelar

Det här är en riktigt trevlig nyhet för dem som letar efter en rejäl och ergonomisk skyttekolv till ett bra pris. GRS Bifrost kommer i skogsgrön och sandbrun, vilket lämpar sig bra för nordiska jaktförhållanden. Det är picatinnyskenor monterade på framstock, både på sida och undersida av kolven för många anslutningsmöjligheter såsom benstöd, lampa eller kamera. Flushcups på sidan, både fram och bak för bästa möjlighet att använda bärrem eller sele. Den gummerade bakkappan är både höj- och sänkbar och en välkommen uppdatering från föregångaren är möjligheten att ställa kappan i vinkel för bästa möjliga skytteinställning. Vinkeln gör du enkelt genom att dra bakkappan bakåt, vinklar och släpper ned den. Kindstödet och bakkappan har separata runda knappar som du trycker in, justerar önskad höjd eller längd och trycker tillbaka knappen. 

Funktionerna att du med ett knapptryck kan ha en väldigt precist anpassad kolv är en otrolig fördel både vid jakt och sportskytte. Det som är anmärkningsvärt i detta fall är att knapparna är ganska högljudda, alltså inget du gärna gör väl på pass. Det är dessutom lite besvärligt att få tillbaka knappen om de inte ligger i ”precis rätt läge”.

Kolven har en lätt vikt på 1,35 kilogram, så trots en rejäl pjäs till bössa har du ett vapen med mycket trevlig totalvikt. Testexemplaret hade en rekylbroms monterad och ett kikarsikte från Kite Optics på toppen, och hade väldigt fin balans och ergonomi både vid stående, sittande och liggande skytte. Jag är dessutom personligen väldigt förtjust i pistolgreppet och stockens trevliga greppytor.

Med den nordiska mytologin i åtanke, där ”Bifrost” var en flerfärgad bro som ledde från jorden till himlen och slutade i Asgård, så misstänker vi att GRS nya gevärsstock kommer att finnas tillgänglig i flertalet färger. Vi vet redan nu att den i början av 2019 kommer att lanseras till bland annat Blaser R8, som det enligt vapenbutikerna har varit stor efterfrågan på.

Tack till jaktbutiken BOFAB i Värmland som tillhandahållit testexemplaret och som finns till salu i deras välfyllda vapenbunker. 

Svensk grossist är Nordik Distribution och du kan hitta din närmaste återförsäljare via www.nordik.se

 

Tack för att du läser Magasin Vildmarken! Spara 10% på allt i vår webshop med rabattkoden I<3VM

Facebook
E-post
LinkedIn
Twitter
Månadens tidning
Populärt just nu
Unika t-shirts, hoodies, kepsar och mössor!