GPO Spectra 6X 2-12X50i

Vildmarken testar: GPO Spectra 6X 2-12X50i

Vi är mitt i årets jaktsäsong och uppdraget att få testa jaktprylar i samband med detta sätter helt klart ytterligare guldkant på tillvaron. Den här månaden har vi tittat närmare på en nyhet från GPO, nämligen ett allroundsikte med förstoring från 2 till 12 gånger med skärpa långt utöver sin prisklass.
Vi är mitt i årets jaktsäsong och uppdraget att få testa jaktprylar i samband med detta sätter helt klart ytterligare guldkant på tillvaron. Den här månaden har vi tittat närmare på en nyhet från GPO, nämligen ett allroundsikte med förstoring från 2 till 12 gånger med skärpa långt utöver sin prisklass.
2023-11-09

Vildmarken testar: GPO Spectra 6X 2-12X50i

Vi är mitt i årets jaktsäsong och uppdraget att få testa jaktprylar i samband med detta sätter helt klart ytterligare guldkant på tillvaron. Den här månaden har vi tittat närmare på en nyhet från GPO, nämligen ett allroundsikte med förstoring från 2 till 12 gånger med skärpa långt utöver sin prisklass, Spectra 6X 2-12X50i.

har du hört talas om tyska GPO? Om inte så kan vi berätta att det rör sig om ett gäng tyska optiknördar som har bestämt sig för att omsätta sina kunskaper och erfarenheter för att röra om i optikgrytan. Det är en grupp, med rötterna hos andra kända varumärken, som består av några riktiga kikarproffs som verkligen vet hur man skapar toppklassig optik och kikarsikten. Nu släpper GPO ett nytt sikte i sin SPECTRA-serie; med en sex gångers förstoringsväxel, justering från 2 till 12 gångers förstoring och en frontlins på 50 mm.

Det är ett klassiskt sikte, med 30 mm tub med slitstark ”Fully Multi”-coating som ska stå emot det mesta. Vikten utan fäste är 593 gram och det har en ljustransmission som utlovar 90 % enligt teknisk specifikation. Jag har monterat siktet på min Blaser R8, och inskjutningen gick smärtfritt med klassiska 10 mm per klick på 100 meter. Justeringsrattarna sitter bakom stängda lock, men det finns även ballistiktorn att köpa till. Under min testperiod har jag haft med siktet på älgjakt och det har onekligen gett mig många timmar att titta genom siktet och utvärdera dess prestanda. Dessutom fick den följa med på lite pyrschjakt efter kronvilt in på kvällens sista timmar.

Siktet har en tilltagen eyebox, vad de kallar för en vidvinkel-eyebox, vilket gör det mindre känsligt för ögats placering bakom okularet. Det innebär att du har lite mer rörelserum och flexibilitet när du tittar genom siktet. Det är praktiskt – särskilt under snabba situationer – eller om ditt anlägg helt enkelt inte är perfekt. Och på tal om snabba situationer, så har siktet en monterat “throw lever” från fabrik. Alltså en hävarm på förstoringsjusteringen som gör att du med mindre kraft och inte minst med handskar kan justera din förstoring. Ett stort plus i kanten!

Rödpunkt med steglös justering

Riktmedlet är ett klassiskt 4A-kors som ligger i det andra fokalplanet med en justerbar fiberoptisk rödpunkt. GPO har valt att använda fiberoptik i sitt iControl™ G4i-rödpunktsikte i stället för den mer vanliga glasetsade rödpunkten. Den skarpa rödpunkten är mindre än tjockleken på hårkorset, vilket uppskattas vid inskjutning och ger en klar rödpunkt i alla ljusförhållanden. Det är vanligt att sådana små punkter blir suddiga eller ”blöder ut”, men här har GPO lyckats utmärkt. Oavsett om det är soligt eller snötäckt mark så har vi inte stött på problem med det. Du kan justera den steglöst efter dina behov, och för att spara batteri stänger den automatiskt av belysningen efter tre timmars inaktivitet. Dess batteriindikator visar när det är 15 % kvar för att undvika överraskningar. Belysningsvredet är placerat vid tornets vänstra sida med steglös justering och automatisk avstängning.

Mycket kikarsikte för pengarna

Kikarsikten kommer i dag i alla prisklasser, och jag anser att man måste ha detta i åtanke när man testar kikarsikten. Detta sikte har verkligen en enastående skärpa, men om jag så här avslutningsvis ska vara riktigt kritisk så anar jag lite deformation i kanterna. Det är dock inget som varken stör eller begränsar mig på något sätt. Med tanke på att prisklassen är strax över tio loppor så får man här väldigt mycket kikarsikte för pengarna. Letar du efter ett sikte för mer eller mindre all typ av svensk jakt så har du här ett riktigt bra alternativ med en skärpa som inte hade skämts för sig i avsevärt dyrare prisklasser.

 

Tack för att du läser Magasin Vildmarken! Spara 10% på allt i vår webshop med rabattkoden I<3VM

Facebook
E-post
LinkedIn
Twitter
Nyheter

Hornborgasjön lyfter livet under ytan

Ängar under ytan och gäddor som äter andra gäddor. Hornborgasjöns sommarprogram är igång för fullt – och bland annat väntar en utställning om livet under