Vildmarken testar: GPO Rangeguide 8×32

En kompakt handkikare med kraftfull laseravståndsmätning, är det möjligt? Jo då! Nya GPO Rangeguide bevisar detta genom en otroligt hög användbarhet förpackad i ett mycket praktiskt format. Vi tog med den ut i fält för att se vad den går för!
En kompakt handkikare med kraftfull laseravståndsmätning, är det möjligt? Jo då! Nya GPO Rangeguide bevisar detta genom en otroligt hög användbarhet förpackad i ett mycket praktiskt format. Vi tog med den ut i fält för att se vad den går för!
2022-11-07

Vildmarken testar: GPO Rangeguide 8×32

En kompakt handkikare med kraftfull laseravståndsmätning, är det möjligt? Jo då! Nya GPO Rangeguide bevisar detta genom en otroligt hög användbarhet förpackad i ett mycket praktiskt format. Vi tog med den ut i fält för att se vad den går för!

Tyska företaget GPO, German Precision Optics, har bestämt sig för att utmana optikbranschens premiumklass. Bakom företaget står ett litet team med lång erfarenhet inom tillverkning av kikare och kikarsikten. Med tiden har de bevisat sig vara en grupp som vet hur man tillverkar optik och byggkvalitet i toppklass, dessutom till ett överkomligt pris. GPO har flera intressanta modeller i sina serier av kikarsikten och handkikare, men en av deras nyheter har fått mig att haja till lite extra, nämligen deras nätta handkikare med avståndsmätare.

Dess svarta, gummerade och greppvänliga ytfinish ger omedelbart en känsla av kvalitet och när jag för första gången lade nävarna på nya GPO Rangeguide så slogs jag av tanken ”är det här verkligen en avståndsmätare?”. Det är nämligen anmärkningsvärt hur de har lyckats klämma in tekniken av en högfunktionell avståndsmätare i en kikare i detta lilla format. Det enda som egentligen avslöjar den till utseendet är de två knapparna på ovansidan. Liten och lätt är vanligtvis inte ord som man kanske förknippar med en schysst avståndsmätare, men det kan du med denna Rangeguide som bara mäter 13,7 cm och väger in på 700 gram.

GPO Rangeguide 8×32 har fått följa med mig under en månads älg-, rådjurs- och vildsvinsjakt. Det är inte alltid jag väljer att ha med en handkikare på dessa jakter. Den här gången hade jag det, men märkte knappt av den under testets gång, vilket ju måste vara ett väldigt bra betyg! Skärpan justeras med pekfingret via det gummerade reglaget i mitten, och kikaren har en jäkligt fin optisk prestanda. Skärpan sträcker sig över hela synfältet, även ut i kanterna och erbjuder väldigt fin färgåtergivning. Det lilla formatet kommer förvisso till ett pris, och det är att det snabbt blir mörkt när skymningen kommer, men det är inte heller oväntat med en 8×32-kikare.

Populär vid fjälljakt

Hittills har en sådan konfiguration varit ovanlig när det gäller handkikare med inbyggd avståndsmätare, detta eftersom de flesta har haft en objektivlinsdiameter på 42 eller 56 mm. Den här nya modellen, med ett objektiv på 32, är dock inte en dålig sak. Avståndsmätare används vanligtvis under dagen och är extremt populära vid fjälljakter där ljusgenomsläpplighet inte är lika viktigt som låg vikt och smidigt format.

Vid första anblicken märker man knappt att modellen är LRF, det enda som avslöjar det är bara knapparna på höljet. Kikaren presenterades 2022 på SHOT Show, och detsamma gäller Leica och deras nya Geovid-modeller. Det är därför vi förutspår att alla tillverkare kommer att gå i denna LRF-riktning förr eller senare (vi hoppas på förr).

Avståndsmätarfunktionen utlovar att mäta upp till 2 800 meter. En väldigt hög siffra som egentligen är helt irrelevant för mig som jägare. Men med det sagt så betyder kapaciteten däremot att den klarar att mäta relevanta avstånd extremt snabbt och det, har det visat sig, väldigt precist. Avståndsmätaren projicerar klara fina små siffror av siktbilden, med nio olika intensitetslägen plus automatisk inställning. I siktbilden kan även temperatur och vinkel till målet visas, likaså faktiskt horisontellt avstånd sett till vinkel. Åter igen, jag kan inte förstå hur det tyska ingenjörsteamet har lyckats klämma in så mycket teknik i denna lilla kikare.

GPO Rangeguide

Kloka beslut och säkra skott

GPO Rangeguide 8×32 lever upp till sitt namn, detta eftersom den guidar dig till att göra kloka beslut och säkra skott. Premiumlinserna maximerar ljusstyrkan, skärpan och ett trevligt synfält på 123,4 m/1 000 meter. Kikaren är utrustad med ”scan mode”, vilket innebär att man kan hålla ner knappen för att enheten kontinuerligt ska uppdatera avståndet till det observerade objektet, vilket ger dig möjlighet att följa ett vilt när det sakta rör sig emot eller från dig och avgöra när det är läge för ett säkert skott eller för den delen läge att avstå. Scanningläget erbjuder tre avläsningar, eller tre avståndsmätningsuppdateringar per sekund.

Generös garanti

Även om denna kikare, som är prissatt strax över 10 000 kronor, är så kompakt och robust som den kan vara så händer fortfarande olyckor. Det är därför GPO erbjuder sin exklusiva “Spectacular Lifetime Warranty” som kanske inte behöver förklaras närmare.

Sammanfattningsvis så är detta en extremt kompakt avståndsmätare som dessutom är en otrolig fin handkikare – OCH har ett schysst pris. Vi på redaktionen kan varmt rekommendera den och vill man ha mer information så hittar man den hos den svenska grossisten, Fondprodukter.se.

 

Tack för att du läser Magasin Vildmarken! Spara 10% på allt i vår webshop med rabattkoden I<3VM

Facebook
E-post
LinkedIn
Twitter
Nyheter

IWA OutdoorClassics slår upp portarna

På torsdag är det åter dags för IWA OutdoorClassics, världens ledande mässa för jakt- och sportskyttebranschen. Platsen är Nürnberg i Tyskland och 50-årsjubilaren utlovar en

Månadens tidning
Populärt just nu
Unika t-shirts, hoodies, kepsar och mössor!