Vildmarken testar: Genzo skyddsväst

2022-04-10

Vildmarken testar: Genzo skyddsväst

För ungefär ett år sedan var det dags att addera en riktig grismaskin till alla älghundarna hemma på gården. Nya familjemedlemmen är en blandras av wachtel och jämte – och det återstår att se om han lever upp till sitt förpliktande epitet. I vilket fall som helst så är en skyddsväst ett måste med vildsvinsjakt på schemat. Vi utrustade honom därför med Genzo skyddsväst och gav oss ut i jaktsäsongens elfte timme.

Hylte Jakt & Lantman är nytänkande på många sätt, och genom sitt egna märke Genzo lever de ut i många prisvärda kvalitetsprodukter. En av deras stora snackisar är deras skyddsväst för hundar, en produkt som tagits fram i samarbete med hundförare inom vildsvinsjakt och eftersöksjägare.

Västen trär du på underifrån på hunden. Därefter spänner du fast med en rejäl kardborre över rygg och hals, som dessutom säkras med ännu en kardborreflärp över den andra. På ryggen finns även en ficka för hundpejlen med hål för antennen, där exempelvis min Tracker Artemis får plats, även med halsbandet kvar på pejlen.

För en hund som aldrig tidigare har burit väst är det initialt lite stelt och obekvämt, men efter en promenad med mycket lek är den känslan snart ett minne blott. Västen är mjuk och lätt till vikten. Yttertyget är i 600D-polyester och enligt specifikationen är fodret uppbyggt av tre lager med UHMWPE. UHMWPE har kevlarliknande egenskaper, men har utvecklats ytterligare och är ett bra materialval för skyddsvästar som utsätts för både stick och skär.

Rörligheten är minimalt begränsad, och under testets gång upplever jag att hunden rör sig obehindrat i skogen. Han blir dock fortfarande varmare, och vill gärna svalka sig oftare, men det är nog svårt att komma ifrån.

Genzo skyddsväst

Säkerhet

Genzo skyddsvästVästen gör hunden väldigt synlig. Högersidan är orange och den vänstra är gul, vilket gör att du i jaktsituationer alltid har koll på vilket håll hunden står vänd åt, och lättare kan läsa av situationer. Den har stora reflexer på båda sidorna, halskragen och på GPS-fickan på ryggen, där du även hittar en krok för att fästa koppel eller spårlina.

Totalt använde vi västen flitigt under tre månaders tid. Västen må vara smutsig efter alla äventyr, men inte en enda söm har brustit, vilket ju är ett solitt betyg i sig! Nu har inte min unghund haft närkontakt med vildsvin med västen på sig, ännu. Men genom detta test ville jag även se hur hundens rörlighet påverkas, samt testa passform och funktionalitet.

Även om du inte jagar vildsvin, så är en synlig skyddsväst förstås bra i andra sammanhang, inte minst vid eftersök. Det skyddar hunden mot vassa föremål som pinnar och taggtråd lika väl som skadat vilt som fredar sig. Genzo skyddsväst finns i flera storlekar och går i skrivande stund på 1 745 kronor via Hyltes e-handel. För den summan får man väldigt mycket väst för pengarna.

 

 

 

Tack för att du läser Magasin Vildmarken! Spara 10% på allt i vår webshop med rabattkoden I<3VM

Facebook
E-post
LinkedIn
Twitter
Viltrecept

Lucas Eriksson lagar: Viltsushi med sting

Lucas Eriksson bjuder den här gången på sushi utöver det vanliga. När han skulle ta sig an den japanska klassikern så valde han nämligen att

Månadens tidning
Populärt just nu
Unika t-shirts, hoodies, kepsar och mössor!