Vildmarken testar: Gateway1 Woodbeater 18” 7mm Side-zip

2022-01-22

Vildmarken testar: Gateway1 Woodbeater 18” 7mm Side-zip

I takt med att kallgraderna har nått Värmland så har jaktkängorna känts mindre och mindre tillräckliga, inte minst ute på pass, och fryser man om fötterna sjunker snabbt den helhetsupplevelse som vi jägare lever för. I hopp om varmare tider så har vi testat nya Gateway1 Woodbeater 18″ 7MM, en extra varm neoprenstövel med många fördelar.

Gateway1 WoodbeaterVildsvinsjakt hör vintern till och är det inte drevjakt på dagarna hamnar man lätt i vakkojan kvällar och nätter… Och det är här neoprenmaterialets många fördelar kommer in i bilden. När jaktkängonra inte räcker till har vi förut behövt gå över till isfiskestövlar, men dels saknar de den rätta komforten och dels skyddar de inte alls mot genomtrampning på vassa och spetsiga grenar. Men nu har vi en ny favorit i den här stöveln. Gateway1 Woodbeaters mjuka skaft är väldigt mjukt, flexibelt och bekvämt över vaden vilket gör det enkelt att ta av och på stöveln även på modellen utan dragkedja. Med går det som en dans, och jag älskar att inte behöva sitta på huk längre och tappa andan för att man snörar jaktkängorna. Tack vare utformningen av den rejäla skon av naturgummi håller den stöveln på plats utan att någonsin glappa. Det långa skaftet över smalbenet påminner mer om en mjuk tjock strumpa över benet än en klumpig stövel. Det mjuka neoprenet är inte bara vattentätt utan det håller även vaderna varma.

Vi har tidigare testat modellen Woodwalker från Gateway1, läs testet här, men det finns uppenbara skillnader mellan den stöveln och den här. Denna är lite tyngre då den har ett tjockare foder, men det skiljer sig inte många gram ändå och långa sträckor är inga problem.

Vad är det då som skiljer Woodbeater mot alla gamla stövlar hemma i pannrummet? Gateway1 har lagt mycket kärlek på passformen av skodelen, tillverkad i G1® 70 vulkaniserat naturgummi med en beläggning av så kallat ”Japan-Rubber”. Fler detaljer som omnämns i specifikationen är två mm G1®-Air spacer™ som förhindrar kondens och cirkulation av luft i fotbrunnen samnt en extra djup löparsula. Kort och gott snackar vi om många detaljer som ihop ger god hållbarhet och komfort i alla väder.

Rekommenderad lägsta komforttemperatur är -50 °C. Vi hade möjlighet till empiriska undersökningar när termometern visade -15 °C ute i vildsvinskojan och med en rejäl variant av dunsocka var fossingarna varma och goa hela natten. Även om de är varma och bekväma så är det ändå det mjuka flexibla skaftet, som sträcker sig runt hela benet, jag uppskattar mest med modellen, Inga spännen eller justering, utan skaftet omsluter benet riktigt mjukt, även om man skulle råka stoppa ned byxor med spänne som annars skulle klämma.

Även om vakjakt inte ger några höga siffror på stegräknaren, så har vi förstås låtit testkängorna visa vägen på långa turer i skogen när vi jagat med hund. Snö och is har varit ett faktum under större delen av testperioden, och dess rejäla undersula har bokstavligt fått visa framfötterna. Woodbeater har en stabil All-terrain gripper 2.0™ yttersula som har bra grepp ända ner till -45 grader.

Jag har inte upplevt att stövlarna blivit för varma ens när jag gått längre sträckor, samtidigt som det rejält tilltagna fodret och de tjocka undersulorna i kombination med innersulorna uppenbarligen gör ett riktigt bra jobb när det kommer till att isolera mot den förhatliga markkylan som ofelbart brukar kunna ställa till det när man blir utställd på pass mitt i smällkalla vintern. För den lite mer rörliga jakten och drevjakterna har jag valt att kombinera en tunn socka med en lite tjockare strumpa från Gateway1 som vi också fick testa – det finns en hel uppsjö av olika modeller att välja bland även i det sortimentet som också andas kvalitet rakt igenom.

Gateway1 Woodbeater

De här stövlarna har på kort tid blivit en riktig favorit, och jag konstaterade häromdagen att jaktkängorna stått övergivna i garderoben ända sedan jag testade Woodwalker i höstas och därefter gick över till den här modellen. Nu kommer Woodbeater 18″ 7MM side-zip få hänga med mig en bra bit in på vårkanten – om jag får gissa blir det inte aktuellt med något byte förrän någonstans mellan hägg och syren…

 

 

Tack för att du läser Magasin Vildmarken! Spara 10% på allt i vår webshop med rabattkoden I<3VM

Facebook
E-post
LinkedIn
Twitter
Nyheter

Hornborgasjön lyfter livet under ytan

Ängar under ytan och gäddor som äter andra gäddor. Hornborgasjöns sommarprogram är igång för fullt – och bland annat väntar en utställning om livet under