Garmin Force

Vildmarken testar: Garmin Force trollingmotor

2020-07-14

Vildmarken testar: Garmin Force trollingmotor

Garmin Force var en stor snackis hos sportfiskarna under fjolåret – och den fortsätter att fascinera och imponera. Magasin Vildmarken har tittat närmare på detta kraftfulla monster till trolling- och elmotor som ledigt för båtfolket framåt i både vågigt och strömmande vatten. 

Det var med stor förväntan som vi monterade denna trollingmotor på vår redaktionsbåt, en Ockelbo B16. Vår aluminiumbåt är i normala fall optimal eftersom vi både jagar och fiskar, men i det här sammanhanget var möjligheterna för montering något begränsade och vi fick därför vara lite kreativa. Enligt Ockelbos egna beskrivningar så skulle avståndet från relingen till vattnet vara för långt för att montera en Force, men efter att själva ha mätt i vattnet var det med god marginal som vi fick vår på plats.

Det dröjde därefter inte länge innan vi förstod att Garmin Force, med eftertryck, lever upp till sitt namn. Jämfört med andra motorer på marknaden så kan den erbjuda ungefär dubbelt så mycket styrka. Om all den kraften verkligen behövs är en annan fråga, men en sak är säker: Garmin brukar sällan spara på krutet och det här är en helt annan upplevelse jämfört mot vad i alla fall jag är van vid. Att vår båt är väldigt lätt är säkerligen även det en bidragande faktor till att motorn framstod som extra stark.

Smidig montering och installation

Även om det enorma paketet som levererades hem till mig inför testet var något avskräckande så visades det sig snart att det inte var alltför många lösa delar att montera ihop. Dessutom var steg-för-steg-instruktionerna (och för den delen instruktionsfilmen som Garmin lagt upp på YouTube) tydliga och eftersom det är mycket som spelar in för att få ett gott resultat så kan det vara värt att följa dem noga.

När vi väl var ute på vattnet för första gången så kopplade vi och kalibrerade fjärrkontrollen. Sammankopplingen till plottern gick smidigt och allt är trådlöst via Bluetooth och Wi-Fi. Kalibrering av motorn utfördes steg för steg ute på öppet vatten och snart var det bokstavligt bara att peka och köra.

Garmin Force handkontroll

Fjärrkontrollens smarta funktioner

Alla som till vardags har en Garmin-klocka runt handleden är säkert välbekanta med fjärrkontrollens användarvänlighet. Och på tal om att peka och köra så är just detta en av dess smarta funktioner. Du kan smidigt och enkelt hålla in Manuell-knappen samtidigt som du riktar dosan till höger eller vänster för att peka åt vilket håll du vill köra. Detta är en funktion som jag, efter ett antal turer ute på sjön, personligen dock inte använt så mycket. Detta eftersom jag tycker mig ha upplevt lite fördröjning och känt att jag får bättre kontakt genom att helt enkelt trycka på knapparna. Därmed inte sagt att jag inte uppskattar och välkomnar kreativa lösningar som dessa.

Dosan innehåller, förutom hastighetsreglage och riktning, även markeringsverktyg för att snabbt kunna markera din position på kartan (om den är kopplad till en plotter) så att du snabbt kan återvända till en viss punkt.

Vill man så finns det en förmonterad GT54-givare som tillval och en sådan var monterad på vårt testexemplar. Givaren ger väldigt tydliga och exakta bilder och det är inga problem att se skillnad på större och mindre fiskar – och tydligt urskilja även enskilda fiskar i ett stim.

Håller båten på plats

En annan sak som är värd att nämna i sammanhanget är ankringsfunktionen. Här finns inställningsbara snabbknappar och en meny där du bland annat kan ställa in att du exempelvis vill följa aktuellt spår eller gå till markeringar/waypoints. Ankringsfunktionen är helt magisk. Den håller kvar båten på plats och den gör det med bravur. Om den tappar position så ger den genast en indikation på hur många fot den rört sig med, men under de gånger vi har varit ute så har den tappat max en eller två fot från där den var låst. Det som kan gå en lite på nerverna till en början är dock att den tenderar att vända fören mot vinden. Eftersom motorn är monterad där framme så är det av naturliga skäl enklast för motorn att med minst kraft hålla båten på plats.

Med några enkla knapptryck får du in dina båtmotorfunktioner direkt i din Garmin-plotter. Vi har en monterad EchoMap Ultra, som med sina 12 tum ger en bra överblick över kartor och ekolod och ger gott om plats även för lite extrafunktioner i över- eller underkant till motorn. Så även om du skulle glömma din fjärrkontroll, så sitter du inte helt i sjön (utan elmotor) för den sakens skull.

Inför testet var vi väldigt taggade på att se hur autopiloten fungerade. Via Echomap-enheten kan du enkelt lägga in mål eller spår – och på så vis lägga en rutt för hur du vill köra. När väl rutten är inlagd så knappar du in på dosan att följa spåret och därefter slår du på propellern i önskad hastighet. När det är gjort så börjar den sakta men säkert tugga mot sitt mål. Det är en funktion som fungerade perfekt varenda gång och som gjorde att vi kunde fokusera på fisket samtidigt som motorn ljudlöst och stilla tog oss dit vi ville.

Trollingfiske. Foto: Mattias Lilja

För olika typer av fiske

Även om motorn gör ett fantastiskt jobb under de stilla stunderna på sjön vid spinn- eller vertikalfiske så är det vid trollingfisket som den briljerar på riktigt. Att under långa dagar och/eller kvällar med X antal spön ute och wobblers efter båten, ha en bubblande bensinmotor bak på båten förstör både känslan och i vissa fall även önskemålen om hastighet. Att få hissa den vanliga motorn över ytan, och lägga en rutt och låta motorn tyst gå med en knop eller två, efter den planlagda rutten över de hetaste ställena – är kort och gott vad som får motorn att få en eller två kärleksfulla blickar från mig.

Att bara recensera en produkt i taget är en utmaning när det kommer till Garmins prylar och Garmin Force är inget undantag. Den kommer med så pass mycket tillbehör och förutom dosan får man med en trådlös pedal som man enkelt och precist styr motorn med. Är man själv i båten är det därför sällan dosan som man använder, men mer om detta vid annat tillfälle.

 

Robust konstruktion

Motorn tar man upp och ned ur vattnet med hjälp av en vajer med handtag. Upp och ned får du hjälp av gasdämpare, vilket gör det till en manöver som man kan utföra utan någon större ansträngning. Men här saknar jag ändå en funktion som finns på många andra motorer på marknaden, nämligen en fjärrkontroll som man kan höja/sänka ned motorn i vattnet med. Detta är något som i många fall skulle hjälpa till vid i och urtagning av båten och jag är lite osäker på ifall Garmin Forces vikt eller driftsäkerhet är anledningen till varför den funktionen saknas här.

Hur som helst så är denna trollingmotor en fantastisk produkt som gör jobbet – och utan tvekan sätter guldkant på både båtlivet och fisket.

 

Se mer på www.garmin.se

 

Tack för att du läser Magasin Vildmarken! Spara 10% på allt i vår webshop med rabattkoden I<3VM

Facebook
E-post
LinkedIn
Twitter
Nyheter

Hornborgasjön lyfter livet under ytan

Ängar under ytan och gäddor som äter andra gäddor. Hornborgasjöns sommarprogram är igång för fullt – och bland annat väntar en utställning om livet under