Vildmarken testar: GAIM Compact

2021-01-24

Vildmarken testar: GAIM Compact

Det var med nästan barnslig förväntan som vi på redaktionen nyligen packade upp paketet från svenska GAIM. Då visste vi nämligen att det var dags för vårt test av den nya skjutsimulatorn GAIM Compact – ett hårt jobb, men någon måste göra det!

Det första jag kom att tänka på när jag lyfte upp vapenstocken/gevärsattrappen var den tilltagna vikten. Den ger genast en känsla av realism och trots att det bara är en stock med fäste för en kontroll i framkant så väger den nästan som ett standardjaktgevär. Detta är faktiskt något som spelar stor roll vid övningsskytte; det att vikt, balans, passform och trycke överensstämmer så bra som möjligt med vad man jagar och/eller skjuter med i ”verkligheten”.

GAIM Compact-paketet kommer med en gevärsstock, batteri till avtryckaren, fäste för handkontroll och en USB-dongel. Det krävs ingen dator eller konsol för att spela, däremot behövs såklart ett VR-headset, i detta fall ett Oculus Quest 2 – ett av marknadens mest avancerade system.

Installationen av Oculus Quest 2 går smidigt. Dra ut plastskydden för batterierna i handkontrollen, slå på ditt headset och spänn fast dig. Följ sedan instruktionerna i den virtuella världen och du är snart igång. Att komma igång med nyutvecklade GAIM Compact är däremot lite knixigare. Du behöver tillgång till en PC och en USB-C/USB 3.0-kabel. Instruktionerna talar om hur du ska gå tillväga, men det innefattar att du registrerar dig som utvecklare, kopplar headsetet till datorn och kör en installationsfil. Det känns som att detta är på gränsen till färdigt, då jag hellre hade sett att spelet och systemet installeras som en app direkt i Oculus, likt andra spel och VR-upplevelser. Min förhoppning är dock att det blir smidigare i framtiden.

Jag har tidigare spelat deras spel i Aimpoints montrar på diverse jaktmässor. Varje år har spelet fått ett lyft och gått hand i hand med den senaste VR-tekniken. När VR-glasögonen sedan en tid tillbaka har blivit oberoende av andra enheter, kameror och sensorer har GAIM lyckats ta sin produkt till en ny nivå – en prisvärd sådan som ökar både efterfrågan och tillgängligheten.

Digital inskjutning

När väl spelet och enheterna är installerade så är du snart inne i GAIMs spelmiljö. Du ”skjuter in” ditt digitala vapen, justerar så att siktet ligger i linje med ögat och ordnar med andra inställningar. Sedan väljer du ditt alternativ bland de jaktbara vilten; vildsvin, kronhjort, gräsänder eller betaversioner av älg och björn.

Om du till exempel väljer vildsvin så är du snart mitt i en scen som påminner om de snötäckta ungerska bokskogarna. Väljer man älg så är man snart i en granskog med älgtjurar som springer med en jämthund hack i häl. Det är ett roligt inspel, även om det såklart inte är riktigt lika spännande som att smyga på ett ståndskall!

Känslan är bekant från tidigare versioner av spelet, men bättre på flera sätt. Ett exempel är glasögonen. Det är inga större problem att få skärpan på rätt ställe och precisionen tycks stämma bättre överens med verkligheten. Den mer verklighetstrogna vapenstocken ger mer känsla än vad man faktiskt kan tro. Där skottet går känns det som att man träffar verklighetstroget och med hyfsat hög precision. Att grisarna, vid en sämre träff, inte tecknar som i verkligheten är väl det som skiljer, men det är bra nog i detta fall!

Följ varandras äventyr

Eftersom Oculus-glasögonen är sin egen enhet krävs det som sagt ingen konsol eller dator. Vill du däremot dela skärmen med dina vänner så kan du streama vad som händer i glasögonen till din mobiltelefon, eller direkt till en tv med hjälp av Chromecast. På kontoret lever vi efter devisen att delad glädje är dubbel glädje – och vi smackade därför upp en 65-tummare så att vi alla kan heja på, eller såga, varandra.

Samarbetet med Aimpoint är riktigt givande. Det märks att jägare ligger bakom, eller att de åtminstone har haft stor delaktighet i utvecklingen. Hur skulle man då kunna göra det bättre? Personligen ser jag fram emot när/om grafiken får ytterligare ett lyft. Om det hade blivit ett snäpp, eller tre, verkligare så skulle det göra mycket. Släptrycket på attrappen faller mig inte heller riktigt i smaken, men som jag förstått på gänget på GAIM så finns det tillbehör på gång som gör att du i framtiden kan stå med ditt riktiga vapen – spännande!

Jag tror att man blir en bättre jaktskytt genom detta spel, men även att man tydligt lär känna sina egna förmågor och begränsningar. I detta fall kan du ta skott du kanske inte annars hade vågat och se hur utfallet blir. Men oj, vilken rolig aktivitet detta är, kanske speciellt tillsammans med kollegor, jaktkamrater och/eller andra nära och kära.

Tack för att du läser Magasin Vildmarken! Spara 10% på allt i vår webshop med rabattkoden I<3VM

Facebook
E-post
LinkedIn
Twitter
Nyheter

Hornborgasjön lyfter livet under ytan

Ängar under ytan och gäddor som äter andra gäddor. Hornborgasjöns sommarprogram är igång för fullt – och bland annat väntar en utställning om livet under