Ad

Vildmarken testar DJI Spark

I månadens nummer av Magasin Vildmarken kan du läsa om vår fjällvandring med ryggsäckar från Vorn. Med oss i väskan hade vi den nya mini-drönaren, DJI Spark – en nyhet som vi på Vildmarken sett fram emot sedan DJI släppte sin första förhandsvisning. [Text & foto: Staffan Johansson]


DJI Spark finns i två olika utföranden; fristående drönare eller som ett paket med fjärrkontroll och andra tillbehör såsom extra batterier. För att minimera vår packning valde vi att bara ta med själva drönaren, då man kan köra den inom wifi-avstånd med en smart mobiltelefon.

Allt börjar från din handflata

På tal om smarthet så är det just vad DJI Spark står för. Och allt börjar med att du sträcker fram den i din handflata, låter den skanna av ditt ansikte för att sedan lyfta. Efter det har du ett val att göra, du kan styra drönaren med handgester, ta fram din smartphone eller använda fjärrkontroll. När du styrt din drönare dit du vill och är redo att ta en bild, gör du en gest med dina händer och en timer på tre sekunder kommer att initieras, vilket ger dig tillräckligt med tid att ställa dig till rätta. Det hela känns lite science fiction, men när det fungerar är det en fantastisk funktion som i teorin kan ge dig en episk bild från ovan på bara ett par minuter från att den varit nedpackad i väskan.

Men under testet av denna funktion uppstod det lite problem. Ibland skulle kameran vägra att låsa på min handflata, eller så skulle det ta lång tid. Om det berodde på solljus, avstånd eller andra orsaker vet jag inte. Vi testade både i skarpt ljus, i skugga och under molnigt väder. Det funkade möjligtvis något bättre när solen gick i moln men det var ingen större skillnad. Även när drönaren är lite längre bort från dig kan gesten för att ta en ”selfie” vara svårförstådd av kameran. Dessutom var det svårt att se den röda lampan på kameran och om den faktiskt tog en bild eller ej. Detta innebar att det knäpptes många bilder på mig som gjorde inramningsrörelsen, lite osäker om kameran tog ett foto eller ej.

Det finns också andra användbara fotograferingslägen, till exempel panorama-läge, som sätter samman nio bilder. Dessa kan antingen tas horisontellt eller vertikalt. En annan fiffig funktione är ”TapToFly”-läget som fungerar som du förväntar dig, och låter dig peka på skärmen dit du vill att Spark ska gå. Du har även ”Point of interest”, ”Bipod”-mode och många andra finesser.

Vi som jakt- och friluftstidning vill kunna fånga ett filmklipp eller bild för att dela med oss utav våra äventyr, men samtidigt inte behöva ha den största ryggsäcken med oss ut. Detta är något som DJI Spark gör möjligt. Där kommer främst Follow-mode och Point of interest in i bilden, drönaren låser sig på din position och följer eller cirkulerar omkring målet du vill att den ska följa.

Kan ge dramatiska bilder

Med din telefon, i vårt test en iPhone 7, utlovar DJI en räckvidd upp emot 100 meter. Detta kan ha varit lite optimistisk eftersom vi förlorade anslutningen vid ett flertal tillfällen. Lyckligtvis har Spark, likt sina storasyskon, en säkerhetsfunktion som gör att den återvänder till sin hempunkt när den tappar kontakt eller börjar få lågt batteri, något som tillför en viss sinnesro. Väljer du däremot kombopaketet med fjärrkontroll låser du upp alternativet ”Sportläge”, vilket medför en toppfart på 50 kilometer i timmen, vilket är betydligt snabbare än vad smartphone-appen tillåter. Fjärrkontrollen ger dig även en räckvidd på omkring 2 kilometer.

DJI Spark

DJI Spark är otroligt kul att flyga, och för snabba bilder eller filmklipp är den ett bra sätt att uppnå dramatiska bilder utan att behöva vara en avancerad drönarpilot. Att styra med handgester, när de fungerar, är också bra. Förhoppningsvis kommer det dyka upp någon mjukvaruuppdatering frampå som gör den mer tillförlitlig.

Personligen kan jag se hur Sparken kommer finna sin plats i min jägarryggsäck under hösten. Till exempel när jag väl nått mitt pass eller står inför en fantastisk vy, som man så många gånger gör och tar fram den lilla drönaren och skickar iväg med handflatan. Den tar ett varv och förevigar ännu ett minne från ett nytt perspektiv.

 

 

Inlägg av: Staffan Johansson den 2017-08-21

Se även ...

Inskjutningstavlor

Spara tid vid inskjutning med hjälp av Vildmarkens egendesignade inskjutningstavla. Med våra tavlor kan du lätt se hur du ska justera på ditt kikarsikte.
Ladda ner »

Magasin Vildmarken #1

Läs månadens tidning!
Läs tidningen »

Prenumerera på Magasin Vildmarken!

Få tidningen före alla andra - direkt till din e-post! Starta din kostnadsfria prenumeration* på Magasin Vildmarken genom att fylla i din e-postadress nedan!

*Du kan även få erbjudanden och nyheter från samarbetspartners.
Din prenumeration är helt kostnadsfri och kan avslutas när som helst.

 

Prenumerera på Magasin Vildmarken!

Få tidningen före alla andra - direkt till din e-post! Din prenumeration är helt kostnadsfri och kan avslutas när som helst. Genom att prenumerera godkänner du att även få nyhetsbrev från Vildmarken och samarbetspartners.


Invalid email
Detta fält är obligatoriskt.
Grattis! Nu är du prenumerant av Sveriges nya jakttidning.