Äntligen är det dags för älgjakt – och om jaktlyckan är framme så återstår arbetet med att transportera ut viltet från skogen. Sedan 2003 har tusentals jägare tagit hjälp av Skogspulkan Canada, i folkmun kallad Canadapulkan. När redaktionen åkte iväg på septemberjakten i Jämtland så var det dock första gången som vi slängde med en pulka på flaket för att testa denna klassiker.
Vi hade en kanonfin vecka i september och även om älgarna hade lite väl mycket spring i benen och hundskallen kanske inte direkt duggade tätt, så fick vi omkull ett par stycken kalvar. Och inte minst en fin tjur! Älgtjuren föll inne i skogen intill en myr, och vi krokade på pulkan bakom sexhjulingen. Som alla vet så är det dags att kavla upp ärmarna när jaktlyckan väl har varit framme. Då väntar passning, men förstås även transport ut ur skogen. Beroende på var man är och hur terrängen ser ut kan detta onekligen vara en större eller mindre utmaning. Men att släpa ut en älg på 300 kg ur marken, om den dessutom har lite horn på huvudet, är nästan omöjligt utan att stycka upp den.
Skogspulkan CANADA är konstruerad för att underlätta transporter av stora villebråd, antingen med fyrhjuling eller med handkraft. Den är tillverkad av extremt slitstark och slagtåligt material, men trots det väger den ändå bara runt 14 kilo. Skogspulkan CANADA är lätt att hålla ren, är extremt slitstark och slagtålig. Dessutom är den mycket följsam och lätt att dra, den glider “som på snö” på alla underlag.
Glider fram över terrängen
Hygien är A och O vid hantering av kött, och det första steget är direkt efter skottet. En passning efter konstens alla regler är given, men under transporten vill man även i högsta möjliga grad undvika att få in smuts och bakterier i djurkroppen. Pulkan är lätt att göra ren och hängs lätt upp på ladugårdsväggen eller i garaget – om det finns plats vill säga.
Fler användningsområden
Om du håller på med skogs- eller lantbruk så hittar du sannolikt ytterligare användningsområden och anledningar att ha en Canadapulka hemma på gården än enbart till jakt. Den kan med fördel användas till att dra det mesta på och inom jord- och skogsbruket, exempelvis stockar, stenar, plantor, nyfödda kalvar, sjuka djur, ensilagerullar, eller annat som är tungt att flytta. Ett annat användningsområde som bör nämnas i sammanhanget, och som kan vara nog så viktigt, är att om någon i jaktlaget skulle skada sig så kan pulkan med fördel användas som bår. Det här är med andra ord ett ovärderligt hjälpmedel som kan göra stor skillnad, på många sätt…