Vildmarken testar: Blaser RD20

2021-03-07

Vildmarken testar: Blaser RD20

Plötsligt dök Blaser upp i optikvärlden och nådde snabbt en väldigt hög kvalitetsnivå. För två år sedan presenterade de sitt första rödpunktsikte, RD17. Nu är de aktuella med Blaser RD20 – ett lätt och elegant alternativ med brett synfält som passar utmärkt för exempelvis snabba skott under drevjakt. Vildmarken har testat!

Blaser RD20I skrivande stund (slutet av februari) är drevjakterna över, men vi har en dryg månad kvar av stövarskall i skogen och rävjakten kan vara nog så actionfylld. Den stora innerdiametern på 36 mm och tjockleken på endast 3,5 mm av husväggen gör RD20 till ett utmärkt rödpunktsikte för snabba rörelser. Den röda pricken har en diameter på 2 MOA, vilket motsvarar en uppenbar måltäckning på 58 mm vid 100 meter och är en bra kompromiss mellan noggrannhet och enkel siktning. Den röda prickens justering är två cm per klick på målet på 100 meter.

Siktet är enkelt att skjuta in. Jag väljer att göra det på 50 meter eftersom jag under testperioden kommer låta den monteras på min Blaser D99-drilling. Justering för höjd hittar du på toppen och där behöver du en plattmejsel för att justera. Vill du justera i sida så hittar du samma typ av justering under locket på höger sida.

Blaser RD20

Brett synfält

Blaser RD20Låt oss först påpeka de uppgraderingar som RD20 medför jämfört med föregångarna. Optiken har ökats från 20 mm till 36 mm, vilket ger ett bredare synfält. Den nya modellen har också bara 3,5 mm material som omger linsen – och med båda ögonen öppna blir denna lilla förbättring uppenbar.

Den gamla modellen levererades med ett avtagbart QD-fäste designat för Blaser-plattformen. Under fanns det även ett Aimpoint Micro-montage så att användaren kunde montera siktet även på andra plattformar (det finns många Aimpoint Micro-adaptrar på marknaden). RD20 levereras med ett integrerat fäste för Blaser-plattformen, vilket innebär att du endast kan använda den på Blaser-gevär. Det ser mer elegant ut och sitter lägre på geväret.

Blaser har satt en riktigt charmig form på sina produkter och deras strömlinjeformade gevärskolvar med genomtänkta detaljer kan närmast jämföras med konstverk. Deras nya RD20 är inget undantag. Marknadens ledande rödpunktsikten är i regel taktiska, robusta och redo för att ta stryk. Blasers nya rödpunktsikte är inte riktigt där, men bjuder istället på läcker design och glas med rejäl storlek. Siktbilden är grymt fin och har en äkta 1×1-skala genom det klara krispiga glaset. Trots detta kan jag inte undvika att känna att jag närmast ömmar lite för detta sikte. Höljet är nämligen riktigt tunt, dessutom skyddas inte glaset av höljet eftersom det ligger i det yttersta läget.

Speciellt utvecklat för Blaser-vapen

Siktet är designat för att sitta på en Blaser-bössa och inget annat, med integrerat Blaser-fäste likt de du hittar på det klassiska sadelmontaget. Detta resulterar i ett snyggt, kompakt utseende och låg totalvikt, vilket alltid är bra på jaktmarken. Blaser RD20 väger endast 195 gram, aluminiumhöljet är vattentätt och Blaser RD20 tål nedsänkning i vatten upp till fyra meter.

Smart energisparläge

Siktet kommer med ett linsskydd i neopren, De stora front- och baklinserna har en reptålig beläggning som är lätt att rengöra från vattendroppar, snö och skräp. Med funktionen Intelligent Illumination Control (IIC) växlar RD20 automatiskt till energisparläge när det inte används och tack vare detta smarta koncept erbjuder RD20 en livslängd på upp till 50 000 timmar. RD20 har enligt uppgift en parallaxfrihet upp till 50 meter, vilket betyder att punkten träffar där den är, även om du inte har ett perfekt anlägg.

Priset på siktet ligger strax under 10 000 kronor– och för det får man det senaste som marknaden kan erbjuda. Du har ett i rödpunktsvärlden enormt synfält, en krispig rödpunkt som du steglöst kan välja styrka på och en nätt vikt på totalt 195 gram. Det enda som egentligen talar emot är att jag inte riktigt kan skaka av mig känslan av att man måste vara lite extra varsam med det.

 

Tack för att du läser Magasin Vildmarken! Spara 10% på allt i vår webshop med rabattkoden I<3VM

Facebook
E-post
LinkedIn
Twitter
Nyheter

Hornborgasjön lyfter livet under ytan

Ängar under ytan och gäddor som äter andra gäddor. Hornborgasjöns sommarprogram är igång för fullt – och bland annat väntar en utställning om livet under