Blaser R8 Ultimate X

Vildmarken testar: Blaser R8 Ultimate X

2022-05-15

Vildmarken testar: Blaser R8 Ultimate X

Ibland är anpassningen A och O och med R8 Ultimate X tar Blaser sin kolv till nästa nivå. Vildmarkens Staffan Johansson var som ett barn på julafton när han packade upp denna nya och pålitliga drevjaktsmaskin som snabbt seglat upp som ett av de mest innovativa gevärssystemen på marknaden.

Blaser R8 Ultimate XI Blasers lanseringsvideo får vi hänga med till de franska alperna på jakt efter gems – och det är oundvikligt att ana en vinkling mot långhållsskytte i tuff terräng. Blaser R8-system med kallhamrade pipor är väl anpassade för jakt i hela världen – och precisionen är klanderfri – men jag får en känsla av att lanseringen helt enkelt riktar sig mot denna målgrupp av jägare. Personligen är detta dock i första hand en ny drevjaktsmaskin.

Blaser är ett av marknadens mest pålitliga rakrepetersystem och bokstavligt talat så är Ultimate-kolven anpassad för ett perfekt anlägg efter bara ett par knapptryck. X:et står för det romerska talet tio vilket betyder att Blaser R8 Ultimate X har kapacitet för tio patroner i magasinet. Förutsättningarna för snabba skott är alltså goda och att ha tio skott i magasinet i stället för fyra eller fem (vid val av magnum- eller standardkaliber) bäddar för succé.

Om du är ovan vid ett tumhålsgrepp så kan det först kännas lite ovant, men efter lite övning så framstår det tydligt att det finns många fördelar med ett grepp som detta. Handen är i en naturlig vinkel vilket gör att det är enkelt att fokusera helt på endast en muskel, den du har i avtryckarfingret.

De extra centimetrarna som vapnet fått påverkar inte avståndet från bakkappa till avtryckare, men däremot adderas avståndet fram till slutstycket och optiken. Så, som van användare av Blasers system är det lite ovant, men efter några rundor på skjutbanan är skillnaden ett minne blott. Vissa kritiska röster har visserligen höjts gällande det adderade avståndet, men personligen har jag inga problem med det, inte minst när alternativet är 4–5 skott i stället för 10. Är du inte i behov av fler skott än de traditionella så är dock den klassiska Blaser Ultimate antagligen ett bättre val för dig.

Med monterat kikarsikte så är avståndet mellan optiken och ögat en viktig del. Och ett litet minus med den något förlängda kolven är att de små smäckra sadelmontagen i flera fall inte lämpar sig för Ultimate X. Man måste i vissa fall välja Blasers sadelmontage med Picatinnyskena som sträcker sig mer bakåt ovanför slutstycket. Vårt testexemplar är utrustat med ett RD20 rödpunktsikte, som funkar bra som det är, men även en Blaser B1 1-7×28 iC med skenmontage fungerar bra med det vanliga fästet. Dock får du då justera fästet och placera siktet längre bak på skenan.

Blaser R8 Ultimate X är modulbar, och om vi börjar bakifrån, så är en del av bakkolven utbytbar. Blaser erbjuder här tre olika bakstockar; en med extra rekylupptagning/dämpning, en variant med justerbar bakkappa i höjd och längd samt en standard utan justeringsmöjligheter förutom att man kan byta bakkappan, likt du kan göra på den klassiska R8:an.

Bakdelen byts ut relativt enkelt. Du måste skruva bort bakkappan där du inuti kolven sedan lossar två skruvar för att därefter montera önskvärd del med samma skruvar. Blaser Group levererar alltid kolven för sig och bakkapporna som sidoprodukt, men samtliga återförsäljare hjälper alltid sina kunder med montering vid köp. Och man kan alltid komplettera sin Ultimate med samtliga delar i framtiden.

Blasers spänntangent är en av de säkraste detaljerna du kan ha på ditt kulvapen. Mekanismen har ingen egentlig säkring utan spänns när skottillfället kommer, vilket innebär att patronerna kan laddas i patronlägena utan att mekanismen är spänd. Vapnet blir på detta sätt väldigt säkert. På Ultimate X-modellen ligger säkringen ett par centimeter förskjuten, och det kan innebära att du behöver ta ur handen ur ditt grepp beroende på hur stora händer du har.

Inget skrammel

Magasinet av kompositmaterial sitter stadigt i vapnet, inget skrammel eller lösa delar. Repeterar du med ett tomt magasin hörs ett om möjligt avskräckande ljud, som kommer från det tomma magasinet, men när väl patroner ligger i är det mer eller mindre ljudlöst. De förlängda 10-skottsmagasinen plockas loss genom att med ett finger på vardera sida trycka in sidoknapparna, med andra ord är det väldigt liten risk att tappa det så länge du har satt i det ordentligt.

Blaser R8 Ultimate X

Kindstöd ett måste

Ett kindstöd är nödvändigt ifall man vill få till en perfekt passform, i alla fall om du har ett kikarsikte monterat. Det har Blaser såklart tänkt på och integrerat ett snyggt och stilrent sådant som faller ned i kolvens former vid nedfällt läge. Trycker du på den väl tilltagna knappen intill så poppar kindstödet upp ljudlöst.

Håller du in den så går den upp i högsta läge (eller om du tar emot den i önskat läge). Dessutom finns det en, låt oss kalla det minnesfunktion som gör det möjligt att ställa in en önskad maxhöjd. Håll inne knappen i bottenläget och sätt kolvkammen i önskat läge. Därefter trycker du in knappen lite grann i första läget – och vips så kommer den till sparad funktion.

Det som skiljer en standard-Success och den nya Ultimate-kolven åt är att bak- och framkolv är tvådelat på varsin sida av lådan, som på vissa modeller av R8:an. Fördelen med en tvådelad kolv är att du kan ha olika framstock beroende på pipkanal, till exempel standardpipa i en och Silence-utförande i den andra.

På tidigare modeller av R8 så är varbygeln en del av magasinshuset, men på Ultimate X-kolven är varbygel fast monterat. Trycket är detsamma, ett distinkt och mycket trevligt sådant med 750 grams vikt som standard. Den sista anpassningsbara delen av kolven har den fått ärva från Success. Du kan byta ut den främre delen av framstocken mot en annan del som har ett försänkt magnetfäste för Blasers kolfiberbenstöd, men i samband med lanseringen av Ultimate X så släppte de även ett nytt vinklingsbart benstöd, Blaser Ultimate Bipod Set, som monteras på det vanliga rembygelfästet. Undersidan av kolven är fortsatt fri från rembygelfästen, vilket är väldigt trevligt. Jag hade möjlighet att testa benstödet lite snabbt i samband med denna recension – det fungerade oklanderligt och ser riktigt bra ut!

Dörren öppnas för sportskyttar

Med löstagbart 10-skottsmagasin öppnar sig nu dörren för sportskyttar att bekanta sig mer med Blasers vapensystem, detta eftersom just detta välkomnas vid precisions- och övningsskytte där det ofta krävs minst sex skott i magasinet. Längtan till nästa drevjakt var redan stor – och Ultimate X:en gjorde inte direkt denna längtan mindre!

 

Tack för att du läser Magasin Vildmarken! Spara 10% på allt i vår webshop med rabattkoden I<3VM

Facebook
E-post
LinkedIn
Twitter
Viltrecept

Lucas Eriksson lagar: Viltsushi med sting

Lucas Eriksson bjuder den här gången på sushi utöver det vanliga. När han skulle ta sig an den japanska klassikern så valde han nämligen att

Månadens tidning
Populärt just nu
Unika t-shirts, hoodies, kepsar och mössor!