Blaser Carbon Bipod

Vildmarken testar Blaser Carbon Bipod

2021-05-17

Vildmarken testar Blaser Carbon Bipod

Vikt, smidighet och design är ofta ledorden för den nya generationens skjutstöd och det råder ingen tvekan om att Blaser Carbon Bipod tillhör den skaran. Vildmarken har testat denna fjäderlätta jaktkamrat till benstöd som med sina 133 gram är ett av marknadens lättaste.

Blaser Carbon Bipod har utvecklats i samarbete med engelska Spartan Precision, som räknas som en av marknadens mest innovativa tillverkare. Spartans system erbjuder en stor variation av bipods, skjutkäppar och andra tillbehör, då i ett kit tillsammans med en infästning utanpå kolven. Den här specialmodellen till Blaser R8 Success och Ultimate kommer med en utbytbar del till framstocken, som ger dig ett hål där Blaser Carbon Bipod med sitt magnetfäste, snabbt finner sin rätta plats.

Att byta ut framdelen på framstocken är gjort på en minut eller två. Du måste avlägsna pipan för att sedan lossa en skruv med insexnyckel. Sedan ”knäcker” du den främre biten framåt och drar ut den. Ersättningsdelen monteras på samma sätt, och du har nu gett din R8-kolv en ny växel.

 

Det som den utbytbara delen i främre delen av stocken också ger, är ett traditionellt placerat rembygelfäste i stället för det vertikalt placerade som är standard, just precis framför infästningen för benstödet. Detta för att inte trassla in benstödet i din vapenrem när du exempelvis lyfter ditt vapen från liggande position.

Du kan för den delen också låta stödet sitta på medan bössan hänger på ryggen, tack vare det infällbara benet och dess vinkel. Det är förstås trevligare att ha den omonterad, men ibland tillåter inte jaktsituationen dig att addera ett endaste moment.

En klassisk bipod monteras på ditt vapen, ibland med fjädrande framåtvinklade ben, medan hela tanken med Blaser Carbon Bipod är enkelheten att ta av och på det, och förvara det smidigt i fickan, och varken tillföra vikt eller obekvämlighet på din gevärsstock.

Jag har personligen jagat med den första modellen av Blaser Carbon Bipod, och den har varit en trogen följeslagare. Vare sig det har handlat om smygjakt, vakjakt, eller älgjakt för den delen, så är benstödet med mig i ryggsäcken eller byxfickan, och jag var därför spänd inför att få se vad den uppdaterade versionen kunde erbjuda.

Vad skiljer dem då åt? Ja, detaljerna är möjligtvis för finsmakaren, men du har en hävarm som ersätter den tidigare trekantiga ratten som du ställer vinkeln på benstödet med. På den nya versionen justeras benen enklare, med reglagen på benen, medan du på den tidigare versionen lossade på hela den undre delen av benet, vilket kunde vara lite besvärligt i jämförelse med den nya versionen.

Benstödet kan justeras från 19 till 30 centimeter, vilket ger dig ett riktigt bra spann för liggande och sittande skytte med stöd. Vid slutet av benstöden har du fötter av gummi. Dessa kan lossas och därunder hittar du fötter med stålpiggar, just för att ge ett bra stöd på sten eller is.

Det finns förstås billigare alternativ på marknaden som också är bra när det kommer till benstöd, men för dig som vill ha gräddan av moset till din Blaser R8 Success eller Ultimate, är det Blaser Carbon Bipod som gäller.

Som bonus kan jag berätta att Spartan Precision, som i grunden ligger bakom konstruktionen, erbjuder Blaserfästet till många av sina andra benstöd, däribland ett trebensstöd av kolfiber. Eller för den delen till Blasers egna tvåpunktsstöd för stående skytte, som redan kommer med magnetfästet som tillbehör.

 

 

Tack för att du läser Magasin Vildmarken! Spara 10% på allt i vår webshop med rabattkoden I<3VM

Facebook
E-post
LinkedIn
Twitter
Viltrecept

Lucas Eriksson lagar: Viltsushi med sting

Lucas Eriksson bjuder den här gången på sushi utöver det vanliga. När han skulle ta sig an den japanska klassikern så valde han nämligen att