Vildmarken testar: BlakNite Falk 50 Max+

2021-02-14

Vildmarken testar: BlakNite Falk 50 Max+

Jag älskar vildsvinsjakt och jag älskar ny teknik – och när chansen ges att kombinera dessa båda passioner så känns det nästan som att det pumpas ut kolsyra i kroppen! Ivrigt gav jag mig ut på vildsvinsvakpass i sällskap med Falk 50 Max+, en ny termisk handenhet från BlakNite.

BlakNite har huvudkontoret i Danmark och är en relativt ny aktör på marknaden. Men trots detta så råder det inget tvivel om att de vet vad de gör.

Falk 50 Max+ är storebror i en serie av termiska handenheter som även innefattar Falk 13, Falk 25 LRF, Falk 35+ och Falk 35 Max+. Alla bygger på samma princip, men med varierande pris och funktioner. Vildmarken kommer testa alla, men i denna nattjaktsspecial så ligger fokus på 50 Max+.

Tillsammans med Otto, min ungerska vizsla, invigde jag enheten i ett öppet torn intill en minst sagt välbesökt åtel i Värmland där jag tillbringat åtskilliga timmar, kvällar, nätter och morgnar. Det första jag slås av är hur otroligt enkelt det är att skanna av området med enheten – och denna klara och krispiga kväll känns det stundtals som om det vore dag.

Du ser vilt på en kilometers håll i ”rätt” väder – och kan enkelt identifiera vad som är vad på i varje fall upp till 400–500 meter. Och varför nämner jag då väderförhållandena? Jo, för bildkvaliteten kan variera kraftigt när man testar termiska sikten och handenheter; beroende på hur temperaturen sett ut under dagen, men framförallt beroende på luftfuktigheten. En kall och fuktig kväll har all vegetation mer eller mindre temperatur och i dessa fall kan det vara svårt att urskilja naturens former. Formen av ett levande vilt består dock, just eftersom deras värme skiljer sig skarpt. Och när vi ändå talar om väder: Falk 50+ Max har en IP66-klassning, vilket enkelt uttryckt betyder att den står emot de mesta inom väder och vind.

Jag tänder upp enheten redan när jag parkerar bilen. Mörkret har ännu inte riktigt fallit när jag passar på att skanna av området under de cirka 300 meter som jag har att gå till tornet. Jag ser rådjur, älg och en potentiell hare på håll, men några vildsvin skymtas ännu inte. Som jägare vet du säkerligen hur svårt det kan vara att se ett vilt under ljusets sista timme, men med termiskt blir det bokstavligt talat solklart om du har ett vilt inom sikte, även under de ljusa timmarna.

BlakNite Falk 50

Tilltagen storlek

Enheten har väl tilltagna knappar, som du enkelt hanterar med handskar på under de kyliga mörka nätterna. Storleken på enheten är i största laget, men det är fullt förståeligt eftersom dess sensor, programvara och övriga specifikationer är väl tilltagna. Falk 50 Max+ bjuder på greppytor runt om som ger ett stadigt grepp även om den skulle vara blöt. I ögonmusslan hittar du en, i sammanhanget, stor skärm och genom att justera frontalokularet och ögonmusslan får du en knivskarp bild, något som skulle visa sig bli väldigt användbart.

Det är förvisso en handenhet, men när jag väl är framme uppe i tornet föredrar jag faktiskt att rigga upp Falken på en gorillapod, ett litet trebensstöd, som fästs i den robusta kamerastativgängan på undersidan av enheten. Innan mörkret faller hinner jag dessutom läsa på om hur man kopplar ihop den via WI-FI med deras mobilapp – och snart har jag en livestream direkt i telefonen.

Fyra bildlägen

BlakNite Falk 50 Max+ erbjuder fyra olika bildlägen, svart-varm, vit-varm, röd-varm och regnbågsfärgat. Personligen föredrar jag rödvarm som ger den klassiskt vita färgen och som dessutom ger en röd indikation på de varmaste delarna.

I skrivande stund har jag jagat med den ett antal kvällar och jag har nästan bara positivt att säga om produkten. Den har en rejält tilltagen batteritid, över fyra timmar drifttid, som dessutom kan underhållsladdas med micro-usb och powerbank. Detta betyder att jag i princip aldrig behöver stänga av den under tiden som jag är ute och jagar. Den har dessutom en digital zoom. Detta är förvisso inte något som jag nyttjar alltför mycket, men det är onekligen trevligt att ha möjlighet till om man vill försöka identifiera något på lite längre håll.

När jag får ut min första grupp vildsvin så har mörkret lagt sig sedan ett par timmar tillbaka. Det är en stor grupp, och jag kan vid sidan av tre riktigt rejäla klunsar, enkelt identifiera ett gäng jämnstora årsgrisar som skjutbara – och ni som är åteljägare vet hur svårt det kan vara att sortera ut olika individer i en grupp under dåliga ljusförhållanden. Med min nya kamrat från BlakNite var det dock inga problem. När en förmodad brungris kliver upp på dikeskanten och jag även tydligt kan se på penseln att det rör sig om en galt, gör jag mig skottberedd. Genom mitt traditionella sikte, i skenet från den gröna åtelbelysningen, så kan jag, efter att ha identifierat rätt individ med livestreamen i mobilen, placera ett bra och säkert skott. Skottet känns bra, men när krutröken skingras ser jag att vildsvinet lämnat skottplatsen. Jag hör att det brakar och rasslar i skogen men vad som hänt och hur det har gått vet jag inte innan jag kollat igenom den inspelade filmen på mobilen. Jag ser hur vildsvinet tecknar för träff, sätter av i språng och efterlämnar små skvättar av blod som övergår till rena störtfloden av lungblod när galten med uppbådande av sina sista krafter försöker forcera det svaga uppförslutet upp mellan träden i skogsbacken och jag kan till och med ana precis var det lägger sig. Missa för allt i världen inte filmen från skottet ett par uppslag tidigare. Som bonus kan du även notera att man till och med se ett par möss som pilar omkring inne bland träden. Som avslutning i filmsnutten får Otto”hitta” vildsvinet även om han i just detta fallet inte hade behövts i det avseendet.

 

BlakNite Falk 50

 

Jag kan inte nog poängtera nyttan av att spela in klippet i mobilen via appen och sedan koilla igenom materialet för att kunna överväga nästa åtgärd i lugn och ro utan gissningslekar. Så sent som dagen innan den här artikeln skrivs hade jag förmånen att få skjuta min första vildsvinstrippel på samma plats – och det tack vare att jag kunnat se i alla tre fallen att allt gått som det ska och var vildsvinen blivit liggande. Flera gånger har jag också sparat både tid och innestående tjänster från jaktkompisar då jag kunnat gå på snabbt dödsök med Otto utan att behöva ringa in någon extra skytt eftersom jag kunnat konstatera adekvata träffar och riklig blödning som vildsvinen omöjligt kunna överleva någon längre sträcka…

Varma rekommendationer

Du som är van vid termiska enheter kanske har reagerat på att den termiska bilden med jämna mellanrum fryser, varpå kameran ger ifrån sig ett klickljud? Enheten genomför då en så kallad ”non-uniformity correction”. förkortat NUC, varpå siktbilden justeras och optimeras utifrån aktuella förhållanden. På Falk Max 50+ tar detta någon sekund, längre än de snabbaste konkurrenterna, vilket i skarpt läge kan kännas som en evighet. En liten svaghet hos en produkt som förgyller nattjakten och får våra varma rekommendationer!

 

 

 

Tack för att du läser Magasin Vildmarken! Spara 10% på allt i vår webshop med rabattkoden I<3VM

Facebook
E-post
LinkedIn
Twitter
Nyheter

Beslut om skyddsjakt på varg i Söderåsen

Länsstyrelsen Skåne har i dag besiktigat ett nytt angrepp på får i reviret Söderåsen. Angreppet har gjorts av varg. Länsstyrelsen har nu fattat beslut om

Månadens tidning
Populärt just nu
Unika t-shirts, hoodies, kepsar och mössor!