Vildmarken testar: ATN Mars 4

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
2021-02-09

Vildmarken testar: ATN Mars 4

Termiska kikarsikten är en riktig djungel med massor av aktörer och valmöjligheter, men amerikanska ATN sticker onekligen ut från mängden. Vi har testat deras värsting, ATN Mars 4.

ATN Mars 4 finns i ett urval varianter, men den vi har testat har 4–40 gångers zoom med 640×480 upplösning. Ni som är pålästa när det kommer till digitala sikten inser direkt att det är en rejäl upplösning och att omfånget med sina 4 gångers minsta zoom är bra. Varför? Jo, för att det endast är digital zoom på denna typ av sikte och genom att börja på 4 gånger har du en riktigt bra siktesbild utan att behöva zooma och därmed tappa kvalitet.

ATN Mars 4 drivs av dubbla kärnor, ATN Obsidian IV Dual Core T, vilket ger den hög hastighet och kort svarstid; menyer, uppdatering/NUC och skärmåtergivningen är i ofelaktig realtid. Du har ett optimalt ögonavstånd på 90 mm och en microdisplay med 1280×720 HD-upplösning. En stor skärm med bra upplösning är en rejäl fördel på många sätt (klarare bild, säkrare jakt).

Ett skott och inskjutningen kan i teorin vara klar. Men ett frågetecken som kanske dyker upp är: hur skjuter man in ett termiskt sikte som bara ser värmeförändringar? Du svarar på frågan genom att ställa den. Man måste helt enkelt skjuta på en värmeförändring.

Jag tejpar helt enkelt upp en bit grillfolie på min inskjutningstavla och får då en vit (eller svart) punkt att skjuta på. ”One Shot Zero” innebär att du skjuter ett skott, träffar exempelvis 30 cm till höger och kan då i siktesbilden flytta ett sekundärt kors/riktmedel till där din träff sitter. Spara – och ditt sikte är inskjutet. Det är svårt för mig att låta bli att inte skjuta ett extra skott för att se så att det går i mitten, men så enkelt är det och det funkar riktigt bra. Det kan vara svårt att se sin träff genom siktet förstås, såvida du inte gjort en speciallösning med folie eller dylikt bakom, så en handkikare intill kan vara på sin plats.

Siktet monteras likt ett vanligt sikte, eller ja, nästan. Du har 30 mm tub så ringar fungerar fint, men du måste placera siktet längre bak, just för att komma närmare microskärmen. Till min Blaser R8, ordnade vi fram ett Picatinny-sadelmontage, vilket låter dig montera siktet längre bak.

 

Livestream i mobilen

Med siktet kan du både spela in video och ta bild och även streama live till din telefon. Har du en jaktkamrat med dig, eller ifall du har riggat upp bössan i ett stabilt skjutstöd, så kan du luta dig tillbaka och se en livestream från siktet direkt i telefonen. Genom telefonen, eftersom det är en större skärm, så kan du också enklare identifiera viltet du siktar på. I appen, som du ansluter till via Wi-Fi, kan du styra de flesta av siktets funktioner; kontrast, skärpa, ja, de flesta anpassningar.

ATN Mars 4 kan detektera värme från ett djur på, enligt uppgift, upp till tre kilometer. Jag har inte haft möjlighet att testa riktigt detta avstånd, men att se en värmeindikation på en kilometer vet jag fungerar utmärkt. Att avgöra vad som är vad är däremot en träningsfråga. Självklart ser du att en älg är en älg på 800 meter, men det kan vara svårare att urskilja exempelvis en räv från en grävling på det avståndet.

Då behöver du komma in på ungefär 300 meter, i varje fall för att identifiera direkt i siktet (kollar man på datorskärmen i efterhand så är det givetvis enklare att se). Men faktum är att vi i Sverige bara får jaga vildsvin och vad som är av intresse här är snarare att identifiera individerna. Ska du se om det exempelvis rör sig om en sugga eller galt behöver du in på 100 meter. Och det är även här den stora sensorn gör sig tillkänna. Du kan zooma in utan att tappa förödande kvalitet och, med ett tränat öga, faktiskt ha chansen att identifiera vad som är vad.

Rekylaktiverad videoinspelning

Rekylaktiverad videoinspelning är en funktion som ATN Mars 4 erbjuder och som är i praktiken guld värd. Genom att aktivera denna funktion så ger du siktet kommando att hela tiden buffra ett antal sekunder och börja spela in video när skottet går. Men funktionen brister lite, och efter att ha missat ett par inspelningar så är detta en funktion som jag under testperioden slutade använda, då den helt enkelt inte känt av rekylen och inte börjat spela in. Om det en kalibreringsfråga, eller en uppdatering bort för att fungera bra, väljer jag att inte grotta ner mig i. Istället har jag tagit det säkra före det osäkra och spelat in med ett knapptryck när tillfället har uppenbarat sig.

Enkelt uttryckt kan man säga att icke-enhetlighetskorrigeringen (NUC:en) justeras för mindre detektordrift som inträffar när scenariot och miljön förändras. Kamerans egen värme kan störa avläsningarna och för att förbättra noggrannheten mäter kameran IR-strålningen från sin egen optik innan den justerar bilden. Medan du spelar in, avaktiveras ”autonucningen”, detta för att inte störa en möjligtvis episk skottscen. Men om filmen blir långdragen, du aktiverar inspelning och vildsvinen byter position, så försämras bilden något med tiden om du inte manuellt klickar på ON/OFF knappen snabbt (då NUC:ar du manuellt och bilden blir klar och fräsch igen).

 

ATN Mars 4

Se värmeskiftningarna

Bilden på ATN Mars 4 är grymt fint. Har du viltet på 50–100 meter ser du till och med värmeskiftningarna i pälsen. På ett av våra filmklipp från testet ser du exempelvis en räv vars yviga svans är kall, men du kan fortfarande tydligt se pälsens konturer. Den stora sensorn och den stora förstoringen gör att du kan skjuta säkra skott på längre avstånd än med många andra sikten. I testet har vi exempelvis gjort en dubblé på vildsvin på närmare 170 meter i beckmörker. Vi har innan detta gjort en noga inskjutning och faktiskt provat att skjuta upp till 200 meter, så att ta ett skott i liggande position på detta avstånd kändes som en enkel match. På ett sikte med mindre sensor, så är säkra skott tveksamt över 100 meter, detta eftersom målet onekligen blir pixligt och vad som är fram och bak kan vara svårt att avgöra. Men detta är alltså inte svårt när sensorn är större.

Siktet är anpassningsbart till den grad att du kan välja mellan ett urval helt gäng olika färger. Till skillnad från white-hot som jag föredrar på handenheter, så föredrar jag black-hot i mitt kikarsikte. Det känns helt enkelt mer naturligt att skjuta mot något som är mörkt, snarare än något som lyser vitt. Men siktet lämnar möjligheter att anpassa din siktesbild. Den har ett helt gäng med olika riktmedel, från klassiska, till mer moderna och taktiska, något som du också kan välja färg på. Personligen föll rött riktmedel mig mest i smaken och svart hetta är en favorit. Men det är faktiskt svårare att upptäcka vilt på längre avstånd med det svarta, så som sagt – det är en smaksak och tur är väl då att man får välja!

 

Batteritid i toppklass

Du som är intresserad av ett Mars 4 kanske läser att det finns avståndsmätare i siktet, eller närmare bestämt en ”smart avståndsmätare”. Detta system bygger på att du vet hur stort, i antal centimeter, ett mål är och du kan lägga en markering över och under viltet och få ut ett avstånd och på samma gång en justerad siktesbild, för att kunna hålla mitt i. MEN, det är ett system som jag själv inte skulle lita på. Avståndsbedömning är svårt och att avgöra hur högt ett vildsvin är i mörker, det gör i alla fall inte jag. Om man ändå är ute efter denna funktion så finns en laseravståndsmätare att koppla på som mäter och justerar siktet enligt dina ballistiska data. Detta är inget som vi har haft möjlighet att testa den här gången, men det är roligt att veta att möjligheten finns. Dessutom är batteritiden i toppklass. Du har 16 timmar, och att glömma ladda är då sällan ett problem, men om så skulle vara fallet så laddar du den enkelt via USB-C.

 

Finurliga funktioner

Summa summarum så är detta ett grymt nattsikte. Du har många finurliga funktioner, kanske för många då vissa fortfarande har lite förbättringsmöjligheter, men att jaga med, spela in och fotografera, är här så enkelt som det kan bli.

Detta är en produkt som vi varmt kan rekommendera.

Tack till PN Jakt som lånade ut testprodukten. Hitta mer information hos den svenska grossisten för ATN på www.ruagammotec.se

 

 

 

Dela på facebook
Facebook
Dela på email
E-post
Dela på linkedin
LinkedIn
Dela på twitter
Twitter
Jakt

Trippel björnlycka i Fåssjödal

Vildmarken Kim Rangberg Skanslie är tillbaka efter en intensiv och spännande veckas björnjakt i jämtländska Fåssjödal. Här berättar han om en tur som bjöd på

Nyheter

Så blir licensjakten på varg 2023

Länsstyrelserna har fattat beslut om licensjakt på varg 2023. Totalt får 75 vargar skjutas. Nedan kan ni läsa om vad som gäller för de olika

Nyheter

Licensjakt efter 14 vargar i Dalarnas län

Länsstyrelserna har fattat beslut om licensjakt efter varg 2023. Vinterns jakt för Dalarnas läns del omfattar totalt fjorton vargar i vargtäta Almhöjdenreviret och Tinäsetreviret. I

Månadens tidning
Populärt just nu
Unika t-shirts, hoodies, kepsar och mössor!

Tack för att du läser Vildmarken!

Låt oss bjuda dig på en GRATIS VM® Spork i rostfritt stål!

TACK FÖR ATT DU LÄSER VILDMARKEN! ​

LÅT OSS BJUDA DIG PÅ EN GRATIS VM® SPORK I ROSTFRITT STÅL!​

Vildmarksverktyget du inte vill vara utan! Starta en kostnadsfri prenumeration av vårt digitala magasin och sporken är din! (värde 99 kr)
*Du kan även få erbjudanden och nyheter från samarbetspartners. Din prenumeration är helt kostnadsfri och kan avslutas när som helst.