Ad

Vildmarken testar Armsan Phenoma Carbo

På Magasin Vildmarkens redaktion är vi fullfjädrade fågeljägare. Och det som är på tapeten i skrivande stund är skyddsjakt på nysådda åkrar där de starkt växande antalet grågäss tar plats i hundratal. Med oss hade vi en ny turkisk halvautomat – Phenoma Carbo.

Ett par dagar tidigare besökte vi Interjaktbutiken BOFAB i Grums, Värmland. I deras välfyllda vapenbunker finner man ett stort urval av vapen, och däribland en nyhet från Armsan. 

Armsan är för många svenskar en okänd vapentillverkare, men butikskedjan Interjakt har funnit en mycket prisvärd modell som tycks erbjuda väldigt mycket vapen för pengarna. Med ett rekommenderat pris under 7 000 kr finner du trots den låga prislappen ett robust bruksvapen, som vid första anblick ger en riktigt bra känsla för att vara ett ”budgetvapen”. 

För dig som funnit charmen med fågeljakten märker snart många fördelar med ett halvautomatiskt hagelgevär, dels för smidig omladdning nere i ett gömsle och du har dessutom ytterligare ett skott i magasinet jämfört med en traditionell hagelbock. Armsan har en serie gasomladdade halvautomater och Phenoma Carbo är deras senaste modell.

Robust design

Personligen uppskattar jag ett hagelvapen av robust design, låt oss kalla det för ”slit och släng-bössa”. Jag är givetvis rädd om min utrustning, men heller inte rädd för att prylarna får uppleva de miljöer som jakten kräver och tuffare tag – och kräver att min utrustning håller för detta. Phenoma Carbo ger mig känslan att den är byggd för just detta.

Hela stocken har soft touch-yta för bra grepp i varierande väder och dessutom utskurna greppytor på pistolgrepp och framstock, vilket ger ett mycket bra grepp om bössan, både med och utan handskar. Lådan och pipan har dessutom en mattsvart reflexfri yta, något som välkomnas vid jaktskytte i gömsle. 

Anpassningsbar

Låt oss gå in på detaljer. Phenoma Carbo har en modulbar bakkappa där du kan förlänga eller korta stocken för att passa dig. Vi fann den till
att passa bra som standard, men positiva till att justeringsmöjlighet finns.

Funktionaliteten och enkelheten överraskade positivt. Varbygeln har en unik design och kan upplevas lite väl rymligt, men detta med baktanke att du även ska kunna skjuta med tjockare handskar, vilket givetvis är en uppskattad detalj man kanske annars inte tänker på när man står i en jaktbutik. Säkringstangenten är förstorad jämfört med tidigare modeller men kan krävas lite träning för att manövrera tyst vid jaktsituation.

Armsan Phenoma Carbo kommer med två olika gasregulatorer. De rekommenderar själva att använda en ”Heavy duty”-modell för dig som skjuter med tyngre laddningar för att ge ditt vapen en längre livslängd. Mekanismen är välgjord och har välpolerade metalldelar som borgar för hög funktionalitet och lång livslängd. Givetvis kräver även denna halvautomater lite kärlek i form av vapenvård då och då. Vapensystemet liknar de standardsystem som återfinns på snart sagt alla gasomladdade halvautomater och är lätt att demontera och sätta ihop igen, även i fält om det skulle behövas. 

Phenoma Carbo har 7 cm långa chokar, istället för 5 cm likt tidigare modeller, vilket enligt Armsan själva ger en bättre kontrollerad hagelsvärm vilket resulterar i en större effekt på målet. 

För att summera testet av nya Armsan Phenoma Carbo så är den en välbalanserad, anpassningsbar och robust halvautomat. För dig som letar efter ett budgetalternativ så är den definitivt ett mycket bra alternativ. Under denna kväll laddade vi bössan med Gyttorps 36 grams gåsammunition och i kombination av en betänkt bulvanbild, lyckades vi från vårt gömsle fälla ett 20-tal grågäss – Nytta med nöje! 

Köp ditt vapen hos www.bofab.net eller www.wildmarkullared.se!

Inlägg av: Nikki Van Riet den 2018-06-25

Se även ...

Prenumerera på Magasin Vildmarken!

Få tidningen före alla andra - direkt till din e-post! Starta din kostnadsfria prenumeration* på Magasin Vildmarken genom att fylla i din e-postadress nedan!

*Du kan även få erbjudanden och nyheter från samarbetspartners.
Din prenumeration är helt kostnadsfri och kan avslutas när som helst.

Magasin Vildmarken #7

I det här numret är det Matilda Leijon som pryder omslaget. Den här gången skriver hon om sin kärlek till Norrland, om dess magiska gäddfiske och hur hon brukar förbereda sig innan hon åker norrut på sina fisketurer.
Läs tidningen »

Inskjutningstavlor

Spara tid vid inskjutning med hjälp av Vildmarkens egendesignade inskjutningstavla. Med våra tavlor kan du lätt se hur du ska justera på ditt kikarsikte.
Ladda ner »

 

Prenumerera på Magasin Vildmarken!

Få tidningen före alla andra - direkt till din e-post! Din prenumeration är helt kostnadsfri och kan avslutas när som helst. Genom att prenumerera godkänner du att även få nyhetsbrev från Vildmarken och samarbetspartners.


Invalid email
Detta fält är obligatoriskt.
Grattis! Nu är du prenumerant av Sveriges nya jakttidning.