Ad

Vildmarken testar: Arlo Go – framtidens typ av åtelkamera? 

Arlo är en del av nätverksjätten Netgear och under de senaste åren har de tagit hemövervakning till en ny nivå med sina smidiga, smarta och framförallt trådlösa övervakningskameror. Jag har personligen haft Arlos produkter i och utanför mitt hem de senaste åren och med sin superenkla app i telefonen har det blivit en vardaglig teknisk pusselbit i mitt liv som jag har svårt att vara utan. [Text & foto: Staffan Johansson]

Övervakningssystemet är helt och hållet appstyrt och lagringen är så kallad molnbaserad. Rörelsedetektion är givet och du kan välja mellan en rad olika lägen, däribland schema eller min egen favorit med ”geofencing”, som avaktiverar kamerorna när man befinner sig på hemmaplan.

2017 lanserade de även en kamera som de valde att kalla för Arlo Go. Det som skiljer sig från hemmaövervakningssystemet är att denna inte kräver någon basstation eller nätverk, utan går istället uteslutande på 4G för att övervaka platser utanför räckvidd för router, eller närmare bestämt en nätverksuppkopplad basstation – som förstås funkar även om du skulle få tillfälligt strul med internetuppkopplingen i hemmet. 

De har gott om tillbehör, men nu med två varianter av kamouflageöverdrag. Jag skulle tro att de har hem- eller egendomsövervakning i åtanke, men det slog mig snabbt hur man skulle kunna förena nytta med nöje och snart låg en Arlo Go paketerad vid dörren. För visst måste det väl funka lika bra som viltövervakning? Det Arlo Go bland annat har gemensamt med en traditionell åtelkamera är att den är väderbeständig. Den är kanske inte lika ”robust” utan snarare åt det mer eleganta hållet. Man kan installera kameran nästan var som helst eftersom kraftkällan är nätanslutning eller ett uppladdningsbart batteri. Eftersom jag är van vid systemet, appen och installation av kameror, så var det hela snabbt och enkelt för mig. Men även om du är ny med Arlo så är du snabbt igång med kameran som är nätt till storleken, om än något större än sina syskonkameror. 

Arlo Go

Endast videoinspelning

Eftersom Arlo Go bygger på ett videoövervaknings-system så är det endast videoinspelning som gäller, den tar alltså inga stillbilder vilket har både för- och nackdelar. Lagringen är inga problem eftersom det sparas i molnet. Däremot krävs det onekligen en starkare och stabilare mottagning på 4G-nätet, något som man kan slita med redan med traditionella åtelkameror som har extern antenn. Arlo Go har inbyggd antenn och heller ingen möjlighet till att sätta på någon extra. Men om du väljer en plats med i alla fall hyfsad mottagning så fungerar det bra! Har du rörelse framför kameran, så får du en notis på telefonen, och den spelar stötvis in videoklipp på 10 sekunder. Dessutom med den extra kryddan att du också kan streama live med ljud. 

Kameran har en plan botten och kan placeras exempelvis på en stubbe, men det medföljer även ett ledbart stativ som gör det möjligt att exempelvis skruva fast kameran i ett träd eller på en åtelplats. Det uppladdningsbara batteriet ska enligt uppgift räcka till omkring tre månaders drift, beroende på inställningar och yttre omständigheter. Men testkameran, efter mycket aktivitet och kallgrader, behövde laddas efter omkring fyra veckor. Att montera solpanel, som finns som tillbehör, är alltså att föredra.

Man kan välja att lagra på två vis; antingen på ett micro-sd-kort eller som sagt i en molntjänst från Arlo – och behöver du mer lagringsutrymme så finns det olika abonnemang att välja. Synfältet spänner över 130 grader och det är smidigt att zooma digitalt med fingerspetsarna (upp till 8x). 

Arlo Go

Användarvänlig applikation – och en mikrofon!

Appen är en ren fröjd att använda, och enkel. Här hittar du dina inspelningar i biblioteket och i appen är det även smidigt att ställa in aktivering av kameran. Man kan välja ett tidsschema eller en platstjänst som gör att systemet aktiveras när du lämnar platsen, eller stängs av när du är nära.  Dessutom kan du styra streamade livevideos härifrån.

Kameran har även en högtalare och en mikrofonsfunktion i appen! Det är lite oklart vilken funktion vi jägare kan ha av den eftersom elektronisk lockdosa inte är lovligt vid jakt, men man kan ju kanske testa att locka lite för att få bra film? Här är det bara fantasin som sätter gränser!

Ska vi nämna något negativt så är det att det lätt blir vatten på linsen eftersom kameran ligger mer eller mindre platt längs med fronten.

Framtidens åtelkamera?

Sammanfattningsvis så tycker jag om Arlo Go väldigt mycket, även om kameran i sig lämnar en del i övrigt att önska just som en viltkamera. Även om kameran i sig är riktigt kompetent hade jag gärna sett inspelning i upp till 1080p istället för som nu 720p. Jag hade även velat ha möjlighet till att ta stillbilder men framförallt saknar jag en extern antenn. Den inbyggda antennen gjorde nämligen inte jobbet när jag tog mig ut till mina egna åtlar, som bland annat ligger nere i dalar där mina tidigare kameror har extern antenn. 

Antennen kräver relativt god uppkoppling, något som är snålt med i skog och mark. Men har man bra täckning till kameran så är det en modern version – och kanske framtidens typ av åtelkamera? 

 

Inlägg av: Staffan Johansson den 2020-01-14

Se även ...

Magasin Vildmarken #7

I det här numret är det Matilda Leijon som pryder omslaget. Den här gången skriver hon om sin kärlek till Norrland, om dess magiska gäddfiske och hur hon brukar förbereda sig innan hon åker norrut på sina fisketurer.
Läs tidningen »

Inskjutningstavlor

Spara tid vid inskjutning med hjälp av Vildmarkens egendesignade inskjutningstavla. Med våra tavlor kan du lätt se hur du ska justera på ditt kikarsikte.
Ladda ner »

Prenumerera på Magasin Vildmarken!

Få tidningen före alla andra - direkt till din e-post! Starta din kostnadsfria prenumeration* på Magasin Vildmarken genom att fylla i din e-postadress nedan!

*Du kan även få erbjudanden och nyheter från samarbetspartners.
Din prenumeration är helt kostnadsfri och kan avslutas när som helst.

 

Prenumerera på Magasin Vildmarken!

Få tidningen före alla andra - direkt till din e-post! Din prenumeration är helt kostnadsfri och kan avslutas när som helst. Genom att prenumerera godkänner du att även få nyhetsbrev från Vildmarken och samarbetspartners.


Invalid email
Detta fält är obligatoriskt.
Grattis! Nu är du prenumerant av Sveriges nya jakttidning.