Arlo är numera en del av Verisure, där hemlarm och övervakning är i fokus. Under de senaste åren har de tagit hemövervakning till en ny nivå med sina smidiga, smarta och framförallt trådlösa övervakningskameror. Trådlösa kameror är något som vi jägare är väl bekanta med och därför bestämde vi oss för att se ifall nya Arlo Go 2 även lämpar sig som åtelkamera!
Det var med stor förväntan som jag packade upp den nya trådlösa kameran från Arlo – och det dröjde inte länge förrän den var monterad på en av våra vildsvinsåtlar här hemma i Värmland.
Arlos övervakningssystem är helt och hållet appstyrt och lagringen är molnbaserad. Du bjuds på en tremånaders provperiod som innebär arkivering/lagring, möjlighet till att ansluta flera kameror med mera. Därefter kan du teckna ett abonnemang som passar dig. Rörelsedetektion är givet och du kan välja mellan en rad olika lägen, däribland tidsschema eller en platstjänst som gör att systemet aktiveras när du lämnar platsen, eller stängs av när du är nära.
Den nya modellen Arlo Go 2 skiljer sig från tidigare varianter så till vida att denna inte kräver någon basstation eller nätverk, och har möjligheten att koppla upp sig mot 3G/4G. Detta för att övervaka platser utanför räckvidd för Wi-Fi, men det funkar även med Wi-Fi om kameran sitter runt husknuten.
Väderbeständig
Något som Arlo Go 2 har gemensamt med en traditionell åtelkamera är att den är väderbeständig. Den är kanske inte lika ”robust” utan snarare åt det mer eleganta hållet. Den är knallvit och vad jag förstod så finns det ännu inget kamouflagefärgat hölje att sätta på som man kunde göra på föregående modell. Men låt mig vara en av de första att gapa efter det. Åtelkameror är nämligen kostsamma och stöldbegärliga – och en helvit sådan gör inte saken bättre.
Även om du är ny vad gäller Arlos app och system så kommer du snabbt igång. Kortfattat så är det bara att ladda upp kameran och montera i ett laddat SIM-kort och Micro-SD-kort. Installera appen, skaffa ett konto och lägg till din kamera genom att välja den i en rullista. Håll fram en QR-kod framför kameran, sedan är kameran redo för stordåd!
Många nyheter
Denna modell bjuder på flera nyheter, däribland en kraftig, dimningsbar och inbyggd LED-lampa som du kan tända via appen. Om vi pratar åtelkamera är det väl diskutabelt ifall det är bra med ett vitt LED-ljus, men det ska sägas att funktionen finns där för hemövervakningens skull – och under vårt test har vi endast låtit den automatiska osynliga IR-lampan jobba.
En annan nyhet är tvåvägskommunikation. Kameran plockar klockrent upp ljudet av smaskande vildsvin, men du kan även trycka på en knapp och din röst hörs på åtelplatsen. Detta är inte heller något som är utvecklat för jägaren, men funktionen är faktiskt inte helt dum, exempelvis när du har en stor flock av kajor som ju kan äta kilovis med mat om de får spendera tid under spridaren. Med mikrofonen kan du skrämma bort dem och därmed spara skrovmålet till vildsvinen. Och om mikrofonen inte skulle vara nog så finns det även en ljudlig larmsignal som man kan aktivera. Åter igen, detta är utvecklat för hemlarm, men funktionen har minst sagt visat sig vara effektiv även för det här ändamålet.
Endast videoövervakning
Eftersom Arlo Go bygger på ett videoövervakningssystem så är det endast videoinspelning som gäller. Den tar alltså inga stillbilder, vilket kan vara lite tråkigt. Inte minst om du nu vill spara på surfmängd, eller om det är bristfällig täckning. Arlo Go 2 har en inbyggd antenn och det finns heller ingen möjlighet till att sätta på någon extra. Det gäller alltså att välja sin placering med omsorg, och så länge du har en eller två pluppar på stapeln så fungerar det bra! Om det blir rörelse framför kameran så får du en notis på telefonen, och den spelar stötvis in videoklipp när rörelse pågår. Dessutom med den extra kryddan att du även kan streama live med ljud. Du som jagar vildsvin vet redan hur svårt det kan vara att könsbestämma vildsvin, inte minst när de är av lite mindre storlek. Om man behöver lista ut vilken gris som är skjutbar så är en livevisning av åteln ett otroligt bra hjälpmedel.
Ledbart stativ
Medföljer gör ett ledbart stativ som gör det möjligt att exempelvis skruva fast kameran i ett träd eller på en åtelplats. Vid vårt test fick kameran dock finna sin plats på ett redan monterat fäste på vår ”teststolpe” där vi även testar många andra kameror intill en välfylld vildsvinsåtel.
Det uppladdningsbara batteriet ska enligt uppgift räcka till omkring tre månaders drift, beroende på inställningar och yttre omständigheter. Efter mycket aktivitet och kallgrader behövde testkameran laddas efter omkring fyra veckor. Att montera solpanel, som finns som tillbehör, är alltså att föredra. För ett par år sedan testade vi föregångaren, Arlo Go 1 och jag minns att batteriet kändes lite i underkant då, även om solcellspanel var inkopplad. I ärlighetens namn var just denna punkt något som jag fortfarande var lite fundersam över inför detta test. Mina farhågor besannades dock inte. Under den första veckan, med aktivt streamande ska tilläggas, såg jag att procenten sjönk ganska snabbt. Jag kopplade åter till en solcellspanel (säljs separat) – och den här gången blev jag istället glatt överraskad. Den inte bara vidhåller batteri, den laddar till och med upp det, även fast att det är djur på åteln varje dag. Här är det såklart viktigt att tänka på att solens strålar når dit där din solpanel sitter.
Kameran spelar in och streamar i 1080p, en uppgradering från föregående modell. Synfältet spänner över 130 grader och det är smidigt att zooma digitalt med fingerspetsarna i mobilappen. Dina filmer lagras även lokalt på ditt SD-kort, och kan tömmas manuellt via minneskortläsare om man så önskar.
Användarvänligt
Appen är en ren fröjd att använda, och enkel. Här hittar du dina inspelningar i biblioteket och i appen är det även smidigt att ställa in aktivering av kameran. Man kan välja ett tidsschema eller en platstjänst som gör att systemet aktiveras när du lämnar platsen, eller stängs av när du är nära, med så kallad ”geofencing”, eller förstås aktiv dagens alla timmar.
Ska vi lyfta något negativt, och tyvärr något som kvarstår från föregående modell, så är det att det lätt fastnar vattendroppar på linsen eftersom kameran mer eller mindre ligger platt längs med fronten. Under testets gång har jag testat att vinkla kameran nedåt, och jag upplever att detta gör saken bättre.
På en traditionell åtelkamera kan man låta kameran vila mellan filminspelning och foton som blir tagna, exempelvis låter man dem ofta vänta 5 eller 10 minuter mellan varje bild. Arlo-systemet verkar inte erbjuda detta vilket är förståeligt eftersom det som sagt inte är utvecklat för viltövervakning på detta sätt. Om notifikationerna haglar in när det är fullt drag på åteln så verkar det bästa sättet helt enkelt vara att tysta notiser från appen under denna period.
Detta har varit en riktigt rolig produkt att testa, och den kan varmt rekommenderas!