Aimpoint Acro C-2

Vildmarken testar: Aimpoint Acro C-2 – för instinktivt skytte

Varje år åker vi på Vildmarken ut på actionfyllda drevjakter, både i Sverige och ute i Europa. Dessa turer ger oss goda möjligheter att kombinera nytta med nöje – och att testa prylar för ändamålet. Den här gången sköt vi in Aimpoint Acro på bössan och åkte ut i skog och mark för att testa vad den går för!
Varje år åker vi på Vildmarken ut på actionfyllda drevjakter, både i Sverige och ute i Europa. Dessa turer ger oss goda möjligheter att kombinera nytta med nöje – och att testa prylar för ändamålet. Den här gången sköt vi in Aimpoint Acro på bössan och åkte ut i skog och mark för att testa vad den går för!
2022-11-15

Vildmarken testar: Aimpoint Acro C-2 – för instinktivt skytte

Varje år åker vi på Vildmarken ut på actionfyllda drevjakter, både i Sverige och ute i Europa. Dessa turer ger oss goda möjligheter att kombinera nytta med nöje – och att testa prylar för ändamålet. Den här gången sköt vi in Aimpoint Acro på bössan och åkte ut i skog och mark för att testa vad den går för!

Det var under en drevjakt i Italien för några år sedan som jag kom i kontakt med Aimpoint Acro för första gången, då i samband med att den första versionen C-1 presenterades på marknaden. Under fjolåret lanserade Malmöbaserade Aimpoint nästa generation, Acro C-2 och höjde sannerligen ribban ännu en gång genom en förbättrad LED-teknik i kombination med ett CR2032-batteri som ger en högre kapacitet än föregångaren, med hela 50 000 timmars batteritid.

C-2:an har jag monterat med sadelmontage på min Blaser R8 Ultimate X, ett vapen med kapacitet på hela tio skott och i kombination med rödpunktsikte är den som gjord för fartfylld drevjakt i de sörmländska skogarna. Inskjutningen hemma i Värmland går snabbt och smidigt. En tavla uppsatt 50 meter bort, och justering av höjd och sida görs med den medföljande rödfärgade torxnyckeln. Skruvarna för justering är blottade på toppen och höger sida, alltså inte gömda bakom något lock, men väl försänkta i höljet så att ingen oavsiktlig justering kan ske. Justeringen sker med distinkta klick och för varje klick justeras träffpunkten 10 mm per klick. Använder du Aimpoints egna inskjutningstavlor med ett rutnät anpassat för deras justeringsintervall, så är ditt vapen snabbt på kornet.

Siktet är från början utvecklat för pistolskytte men Aimpoint Acro C-2 gör sig alldeles utmärkt även på bössan för alla jägare som prioriterar högsta pålitlighet, hållbarhet och minsta möjliga storlek.

Stryktåligast på marknaden

Inget sikte på marknaden tål mer stryk än Aimpoint Acro, som förmodligen kommer att hålla hela livet. Siktet kommer med en 3,5 MOA-punkt och skyddande klara glaslinser både fram och bak som skyddar det avancerade reflekterande linssystemet. Den nya versionen har en digital knappsats för justering av intensitet, och ger en tydligare känsla än tidigare när du justerar rödpunktens intensitet. Dessa knappar har nu bytt plats, och är istället placerade bredvid batterifacket för att skydda dem mot oavsiktliga förändringar.

Aimpoint har själva visat flertalet ”tortyrtest” av siktet via deras kanaler – och det är ingen tvekan att det tål ordentligt med stryk, om och om igen. Något sådant test gav jag mig aldrig på, men vetskapen om dess tålighet ger onekligen en trygghetskänsla ute i skog och mark.

Instinktivt skytte

Har du aldrig skjutit med ett rödpunktsikte innan så är det helt klart en omställning från att skjuta med ett traditionellt förstorande kikarsikte. Ett Aimpoint-sikte ger dig möjlighet till ett mer instinktivt skytte, där du ska ha båda ögonen öppna med fokus på viltet och där den skarpa röda punkten riktas in i träffområdet. Alla har nog någon gång sett scener från vildsvinsfeberfilmerna där vildsvin faller som på pärlband. Det kräver sin skytt att skjuta flertalet vilt på samma post – inte minst i rörelse. Men ett instinktivt skytte med båda ögonen låsta på viltet och terrängen det rör sig i, gör detta helt klart lättare.

Jag har själv under testet fått erfara just detta och lyckats fälla flertalet vilt i pass. Även om jag i skrivande stund numera är van att jaga med rödpunktsikte så fanns det en tid då jag inte var det. Och det var faktiskt med en klump i magen som jag första gången stod på pass med ett rödpunktsikte monterat. Tankar som då snurrade i huvudet var bland annat om att identifiera det vilt som kommer i pass – utan förstoring. Det är dock här som erfarenhet kommer in. Att identifiera vilt inom skjutbart avstånd – låt oss säga upp till 100 meter – med blotta ögat, är fullt möjligt. Som jägare SKA man kunna göra det på 30-60 meter. Att avgöra storleken på ett vildsvin kan till och med vara enklare med blotta ögat än med ett kikarsikte med större förstoring som inte låter ditt undermedvetna jämföra storlek med omgivningen. Med tiden så har jag lärt mig att lita på min egen erfarenhet, och för den delen ta chanser likväl som jag låter dem passera om jag vet eller misstänker att det inte rör sig om ett skjutbart vilt.

Att lägga en punkt, 3,5 MOA stor, på ett vilt på längre avstånd är inte lika precist som att lägga ett högförstorande sikteskors på ett vilt, men under en jakt så är ett skott i träffområdet vad vi eftersträvar och Aimpoint har gjort avvägningen att 3,5 MOA är en lagom storlek för de vanligaste avstånden. Deras andra modell Micro H-2 kommer exempelvis med en mindre punkt, från 2 MOA som jag också har jagat med, men jag upplever inte den något förstorade punkten som något hinder på de avstånden som jag har jagat på. Men med det sagt, skulle jag stå på ett stort öppet fält där skottchansen är större att viltet kommer på 100 + meter så kan en handkikare komma väl till plats för att hjälpa till att identifiera eller könsbestämma villebrådet.

Kort och gott, ska du jaga med rödpunktsikte, så ska du veta att det är inga problem att ta säkra skott på alla traditionella jaktavstånd, men att övningsskjuta mycket, och träna in denna typ av skytte är till en stor fördel. Den sekund som du faktiskt tjänar på att bara lägga an, skjuta och kanske inte ens blinka med ögonen vid skottchans kan vara hela skillnaden. Har du däremot synfel så kan du inte kompensera detta med någon justering på siktet. Har du glasögon eller linser så använder du det även när du skjuter. Personligen är jag något närsynt och får problem att skjuta utan linserna.

Aimpoint Acro C-2 har smarta fjädrande linsskydd för montering fram och bak.

Smarta linskydd

Aimpoint Acro C-2 har smarta fjädrande linsskydd för montering fram och bak. Linsskydden säljes som tillbehör, varav det främre går att ställa i två lägen, i 90 grader eller helt uppfällt, medan det bakre fälls upp hela vägen varje gång. De är båda lätta att knäppa upp och en regnig dag i skogen, eller för den delen om man som hundförare går i snårig och tät terräng, är det guld värt att ha dessa skydd monterade.

Letar du efter ett sikte av minsta möjliga vikt och storlek med en tillförlitlighet och hållbarhet utöver det vanliga, så är Aimpoints nya rödpunktsikte en produkt som jag varmt kan rekommendera!

Nya Acro kommer i två versioner, P-2 och C-2, där C är den kommersiella versionen, och P är den professionella. Du kan ta del av mer information och filmklipp via aimpoint.se.

 

 

Tack för att du läser Magasin Vildmarken! Spara 10% på allt i vår webshop med rabattkoden I<3VM

Facebook
E-post
LinkedIn
Twitter
Månadens tidning
Populärt just nu
Unika t-shirts, hoodies, kepsar och mössor!