Vildmarken på besök hos Trofédepån

2016-06-20

Vildmarken på besök hos Trofédepån

För många känns det angeläget att bevara minne från jaktäventyren ute i skogen. En del har horn på väggen, andra har en rävpäls å stolen. Det är en svår och spännande process från att bytet har fällts till dess att dessa minnen kan pryda hemmet. Vildmarken har träffat Jan Ohlsson som jobbar som konservator i Skoghall, utanför Karlstad.

Trofedepån Jan

Jan har ända sedan barnsben haft ett väldigt stort intresse för djur och natur halkade in i branschen på ett bananskal. Han fann en död fågel och när han gick in med den till en konservator i Karlstad 1961 så blev han genast fascinerad av hantverket. De tog notis om Jans stora intresse, lät honom vara med och prova och efter mycket träning blev Jan själv konservator. Vildmarken intervjuade honom för att ta reda på mer om vad yrket innebär.
– En konservator jobbar främst med uppstoppning av djur. Vi tar ut allt förutom skinnet och ersätter sedan det uttagna med ett konstgjort material och ståltrådar i vingar och ben och så vidare. Man kan säga att vi bygger upp en konstkropp. Det är ett riktigt hantverk, säger Jan när vi träffar honom på hans kontor.

Många olika sorters kunderIMG_8188 (Medium)

Många som hör av sig till Jan är privatpersoner som kanske har hittat en fågel som flugit in i fönsterrutan, eller som kanske har funnit ett djur som har blivit påkört. Men det kan även röra sig om företag som kanske är ute efter någonting speciellt till sin entré. Många kunder är jägare, men Trofédepån gör även jobb för museum, teatrar och tv-produktioner. – Det är både en trofé och ett minne för livet. Det kan röra sig om det första fällda rådjuret, eller den största älgen man har skjutit. Även mården är väldigt populär och nästan alla jägare vill ha en uppstoppad mård eftersom det är ett väldigt vackert djur. Den är dessutom ganska svårjagad så det är med stolthet som många jägare visar upp detta för sina vänner och bekanta, säger Jan.

IMG_8206 (Medium)Udda beställnings-jobb

Jan berättar att priset beror på många olika faktorer. En småfågel kostar ungefär 1500 kronor. Ett vanligt önskemål från jägare är älghuvud och sådana beställningar kostar mellan 9-11 000 kronor, beroende på storlek och beroende på om man vill ha hals eller bog. Genom åren har Jan Ohlsson även gjort en hel del lite annorlunda beställningsjobb. Ett sådant exempel var när han fick i uppdrag att stoppa upp en tamgris.

– Det var verkligen ett specialjobb. I detta fall var det en konstnärinna som gjorde beställningen till sitt konsthantverk. Det var verkligen ett väldigt ovanligt jobb eftersom det ju till exempel inte finns någon päls som döljer. Det var en rejäl utmaning, men till slut så klarade vi av det, säger Jan.

Vilket djur fascinerar dig mest personligen?IMG_8214 (Medium)
– Den svarta pantern är väldigt häftig. Jag tycker överlag att just kattdjuren är spännande. Den svarta pantern är läcker med sin svarta päls och de intensiva gula ögonen. Det finns ju inga parker som har den här i Sverige längre så jag kommer nog dock aldrig få chansen att jobba med den, avslutar Jan Ohlsson.

Läs hela reportaget i Magasin Vildmarken nr 5.

Dela på facebook
Facebook
Dela på email
E-post
Fiske

Matilda Leijon: Murraytorsk i Australien

I början av 2020 dominerades nyhetsflödet av inslag från ett brandhärjat Australien; bilder på djur som flydde för sina liv och familjer som fick evakuera

Nyheter

Undvik misstagen i de svenska sommarfjällen

Besökarna vallfärdar till de svenska sommarfjällen, särskilt sedan pandemin blev verklighet. Dock är många av sämre förberedda för sin vistelse än tidigare. En enkätundersökning genomförd

Nyheter

Afrikansk svinpest i tyska tamgrisbesättningar

I fredags rapporterade tyska myndigheter att afrikansk svinpest har bekräftats i två tamgrisbesättningar i Tyskland. SVA:s statsepizootolog Karl Ståhl skriver att det rör sig om

Månadens tidning

Världens bästa svartbjörnsjakt finner man på Vancouver Island. I det här numret kan ni läsa om den unika jakten längs öns kuststräckor.  För optimal läsupplevelse i din smartphone eller surfplatta, ladda ner appen ”ISSUU”, öppna sedan tidningen på nytt.

Populärt just nu
Unika t-shirts, hoodies, kepsar och mössor!

GRATIS NYCKELRING

GRATIS NYCKELRING

Håll koll på det viktigaste med Vildmarkens broderade nyckelring! Starta en kostnadsfri prenumeration av vårt digitala magasin och nyckelringen är din!
*Du kan även få erbjudanden och nyheter från samarbetspartners. Din prenumeration är helt kostnadsfri och kan avslutas när som helst.