Vildmarken inleder samarbete med Matstudion: ”Mat ska vara äkta och på riktigt”

Invigningen av Vildmarkens skytte- och eventcenter innebär även starten för ett samarbete med Matstudion, en restaurang som drivs av passion och har som ledord att vara en värmländsk smakbärare.
Invigningen av Vildmarkens skytte- och eventcenter innebär även starten för ett samarbete med Matstudion, en restaurang som drivs av passion och har som ledord att vara en värmländsk smakbärare.
2023-09-17

Vildmarken inleder samarbete med Matstudion: ”Mat ska vara äkta och på riktigt”

Invigningen av Vildmarkens skytte- och eventcenter innebär även starten för ett samarbete med Matstudion, en restaurang som drivs av passion och har som ledord att vara en värmländsk smakbärare.

Krögaren Christoffer Schyman driver Matstudion tillsammans med Rolf Rätz, Robin Sundholm och väldigt mycket av det lokala.

– Vi har direktkontakt med bönder, fiskare, jägare, odlare och örtmästare. Mat ska vara äkta och på riktigt, och det var därför jag blev så taggad på det här samarbetet från början, säger Christoffer som gärna lägger ner lite extra kärlek på detaljerna.

– I stället för att det måste vara 150 gram kött på en tallrik så kanske vi lägger 125 gram och lägger mer krut på tillbehören så att alla får chansen och får de här lokala råvarorna i stället, säger han.

I skrivande stund är det, förutom catering, inte helt fastställt vad samarbetet kommer innebära, men möjligheterna år många och idéerna likaså.

– Vi tar bokningarna och sedan funderar vi på att ställa ut en displaykyl med hemlagade matlådor så att de som vill äta på plats i samband med att de till exempelvis övningsskjuter kan göra det, säger Christoffer.

Vilt på menyn

Krögaren Christoffer har jobbat med viltkött under alla år som han har drivit restaurang.

– När jag drev Almars krog innan så var det nästan alltid någon form av vilt på menyn just på grund av att jag symboliserar Värmland mycket med jakt. Min faster är jägare och jag har alltid haft jägare runt omkring mig. Det har varit ett naturligt val, ekologisk och äkta mat i stället för en massproducerad gris som står i en fålla och trängs så är det ju faktiskt ett djur som gått fritt och har fått leva sitt liv.

Matlagningsaktiviteter

Christoffers erfarenhet är att det finns många jägare som är matintresserade, men kanske inte alltid har kunskaperna. Genom samarbetet hoppas han kunna kombinera nytta med nöje.

– Mina förhoppningar är som vanligt att man ska få träffa intressanta människor och att vi kanske inte bara serverar en middag, utan kanske kommer och har en matlagningsaktivitet.

– Jag kan exempelvis komma ut och visa hur man stoppar korv, eller visar hur man ska ta vara på köttet på rätt sätt. Sådana grejer. Och bara en sådan sak som att man kan åka ut och laga mat i skogen, där maten kommer ifrån, nära ursprunget. Det ser jag fram emot, säger han.

Hur är det med det egna jakt- och fiskeintresset?
– När jag var yngre fiskade jag väldigt mycket. Nu när man är vuxen, har barn och driver företag så har man väl mindre tid. Men drömmen är ju att jag ska få lite fritid så att jag kan börja igen, säger Christoffer och avslöjar att han även har byggt upp ett sug efter att ta jägarexamen.

– Jag minns att jag höll på att ta jägarexamen via skolan när jag var 14 år, men vår lärare blev sjuk och kunde tyvärr inte fortsätta och då blev det inte någonting av det. Ända sedan dess har jag varit sugen på att hoppa på det igen – och ännu mer sugen efter att jag träffade er och min kollega Rolf som själv är jägare, avslutar Christoffer.

Tack för att du läser Magasin Vildmarken! Spara 10% på allt i vår webshop med rabattkoden I<3VM

Facebook
E-post
LinkedIn
Twitter
Viltrecept

Lucas Eriksson lagar: Viltsushi med sting

Lucas Eriksson bjuder den här gången på sushi utöver det vanliga. När han skulle ta sig an den japanska klassikern så valde han nämligen att