Anette och Jan Gullberg är stockholmarna från Kiruna som tog sin verksamhet till Hagfors, och fann en helt ny marknad på den stora jaktmässan i Nürnberg. Nu designar och tillverkar de kläder med unika egenskaper som snabbt blivit populära bland jägare och friluftsfolk.
– När vi reste hem från IWA-mässan hade tuppkammen växt, säger Jan Gullberg som tillsammans med hustrun Anette driver Micklagård i Hagfors.
Vildmarken besöker Micklagård
Anette och Jan Gullberg är stockholmarna från Kiruna som tog sin verksamhet till Hagfors, och fann en helt ny marknad på den stora jaktmässan i Nürnberg. Nu designar och tillverkar de kläder med unika egenskaper som snabbt blivit populära bland jägare och friluftsfolk.
– När vi reste hem från IWA-mässan hade tuppkammen växt, säger Jan Gullberg som tillsammans med hustrun Anette driver Micklagård i Hagfors.
Historien om Micklagård påminner stundtals om ett filmmanus med många spännande sidospår och slumpartade vändningar. Den tar sin början i Kiruna där Anette och Jan undervisade elever i pälsteknik. Senare startade de även företag tillsammans. Och de hade jättemycket jobb fram till början av 1990-talet då vindarna vände och det plötsligt ansågs fult att bära päls.
– Det ena företaget efter de andra annullerade orderna till oss och vi frågade oss vad vi skulle hålla på med nu, säger Jan Gullberg.
I samma veva snubblade de över ett material som den svenska armén tidigare hade använt sig av, nämligen kommistyg. De köpte 50 meter, gjorde mönster på tyget och resultatet blev genast uppskattat av Kiruna-publiken. Vid samma tidpunkt ordnade kommunen så att Jan och Anette skulle få vara med på den stora IWA-mässan i Nürnberg. Det var något av slumpens skördar, men skulle visa sig öppna upp framtida dörrar och bli en stor succé, både försäljningsmässigt och vad gäller nya kontakter och målgrupper.
– Vi sålde hela vår årsproduktion på den mässan, säger Jan Gullberg och fortsätter:
– När vi reste hem från IWA-mässan hade tuppkammen växt, berättar han.
Unikt material
Väl hemma började de förhandla med Överstyrelsen för civilt beredskap, som hade hand om materialet. Kommistyget låg ute till
försäljning och hade redan tidigare dragit till sig intresse, bland annat från Iran. Men eftersom Iran-Irak-kriget pågick och eftersom materialet räknades som krigsmaterial så sade den svenska regeringen då nej till försäljning. Jan och Anette beslöt sig för att göra ett försök och efter privata försäljningar och samtal med banken så var de snart ensamägare till det unika materialet som endast består av naturprodukter, andas, är vattenavvisande och i stort sett är vindtätt. Dessutom är det svårantändligt, något som inte minst grannarna i lokalen intill i Hagfors, Räddningstjänsten, i Hagfors har fått erfara.
– Vi gick in för att testa. De sade ”det går allt att tända eld påt, men det är gnetigt”, berättar Jan och skrattar.
Anekdoterna är många. Jan berättar till exempel om en norsk guide som olyckligt hamnade i en fjällbäck, men som tack vare kläderna inte förfrös, och som senare ringde och tackade för att han klarade livhanken. I en annan av Jans anekdoter berättas om en tysk jägare på jakt i Ryssland som gick ner sig i isen. Han kom upp relativt snabbt igen och vittnade senare om att vattnet inte ens hade gått igenom byxorna.
Lanserar webbshop
Under IWA-mässan skapade de många kontakter med företag utomlands; bland annat från Tyskland, Österrike och Schweiz. Intresset
för produkterna är stort hos bland annat jägare och friluftsmänniskor och nu är de redo för nästa kliv.
– Vi har hela tiden bara arbetat på export, men i år har vi även vänt oss till den svenska marknaden, berättar Anette.
Ett logiskt och välkommet steg, inte minst med tanke på att produkterna är tillverkade i Sverige med svenska material och där renskinnen kommer från Pajala i Norrbotten. De har nyligen lanserat sin nya webbshop och paret berättar att de kontinuerligt jobbar för att utveckla den, bland annat för att få måtten så perfekta som möjligt.
– Vi jobbar enormt mycket med mönster och vi är väldigt unika eftersom vi kan tillverka efter kundens mått, säger Jan Gullberg.
Möter kundernas behov
Att Micklagård lyssnar på kundens önskemål är något som bland annat en tysk korvproducent, som länge förgäves hade sökt arbetskläder som passade, kan intyga. Jan berättar:
– Jag bad om att få hans mått. Han var 170 centimeter över havet och 160 över midjan. Han hade provsmakat varje korv och länge sökt efter en jacka utan att lyckas. Vi sydde en till honom vilket gjorde honom överlycklig. Och det gladde även oss eftersom vi klarade av uppdraget, säger Jan Gullberg glatt.