Ad

Vildmarken besöker Marttiini-fabriken

Marttiini kräver egentligen ingen närmare presentation. Varumärket är känt såväl i Finland som internationellt, men vi gav oss ändå iväg till Rovaniemi för ett besök på den stora knivfabriken. [Text & foto: Jussi Lähdesmäki]

Historiken om de mytomspunna knivarna började 1928 när smeden Janne Marttiini bestämde sig för att etablera en fabrik på Vartiakatu-gatan i Rovaniemi. Med användarnas behov i centrum började han skapa vackra, användarvänliga artiklar som klarade även de allra tuffaste förhållanden. Till en början sålde han knivarna själv i regionen, men han blev snart en pionjär eftersom han även sökte sig utanför Finlands gränser i en tid då export fortfarande var ovanligt. Efterfrågan på högkvalitativa knivar var stor och 1952 gjorde han sin första resa till USA. Senare tog sonen över och därefter den yngste brodern över. År 2005 sålde dem till Rapala Corporation, ett annat känt finskt utomhusmärke.

Hantverket fortfarande en viktig del

Den nuvarande produktionschefen, Jari Halmi, tog emot oss när vi ankom till fabriken. Snart möttes vi av många olika maskiner, vissa av dem som nästan såg ut som att de hade mystiska ögon där nere på golvet. Robotarna jobbade frenetiskt och människorna framstod som ganska små i jämförelse där från ovan. Men trots alla robotar så behövs det alltid skickliga personer som kompletterar. Vi blev upplysta om att just nu uppgår personalen till 27 stycken och till exempel görs allt monterings- och efterbehandlingsarbete manuellt.

– Hantverket är helt avgörande för oss, men nattrobotarna vilar inte i mörkret på natten, säger Jari, som arbetat på Marttini i över 15 år.

Han berättar att Marttiini tillverkar 600 000 knivar om året och att de olika modellerna uppgår till cirka 400 stycken. Produkterna använder olika bladmaterial beroende verktyg och syfte; exempelvis rostfritt stål, kolstål och även karbinox – vilket är kombination av de två förstnämnda. Damaskusbladet, med sitt dekorativa och dyrbara utseende, smälter upp till 120 lager av två olika stålkvaliteter. Martef-beläggningen, som används i vissa knivkonstruktioner, minskar bladfriktionen och är lätt att rengöra. Rostfritt stål är lätt att underhålla och är fortsatt skarp under lång tid, men kräver noggrannare underhåll. Egenskaperna hos Carbinox är en kombination av de bästa egenskaperna hos de två tidigare nämnda stål. Under vår rundvandring berättar Jari att oavsett knivens egenskaper så är det viktigt att underhålla dem. Till min förvåning så exporteras knivarna nästan uteslutande till Norden, Ryssland och Tyskland. Och i USA används de huvudsakligen till fiske.

– I resten av världen är kniven ett litet verktyg, säger Halme.

I ett annat rum möts vi om dussintals, om inte hundratals, hyllor fyllda med tomma plastförpackningar. Halme berättar att folk vill köpa knivar i förpackningar och att butiker vill sälja dem i förpackningar. Jag funderar för mig själv över om det är rationellt. Personligen tycker jag att det är kostsamt, helt onödigt och dessutom tungt. Men det finns förklaringar och anledningar, till exempel från ett säkerhetsperspektiv.

– Förpackningen förhindrar att barn skadar sig själva, och det är självklart svårare att lägga en kniv i en stor låda, avslutar Jari Halme.

 

 

Inlägg av: Staffan Johansson den 2017-12-20

Se även ...

Vildmarken-bloggar

Premiär för bloggar på Vildmarken.se! Vi har valt ut ett gäng hängivna jägare, och fler tillkommer, som kontinuerligt kommer att dela med sig av sina jaktäventyr och allt där till på vår hemsida.
Till bloggar »

Inskjutningstavlor

Spara tid vid inskjutning med hjälp av Vildmarkens egendesignade inskjutningstavla. Med våra tavlor kan du lätt se hur du ska justera på ditt kikarsikte.
Ladda ner »

Magasin Vildmarken #10

Oktober är här och höjdpunkterna avlöser varandra, så även för oss på Magasin Vildmarken. Delar av redaktionen befinner sig i skrivande stund i radioskugga i Kanada för jaktäventyr som ni läsare kan ta del av inom kort, men redan nu kan vi bjuda på högtidsstunder för alla jaktintresserade.
Läs tidningen »

Delbetala din kurs

Hos Vildmarken kan du delbetala din kurs genom Wasa Kredit, upp till 36 månader räntefritt!
Läs mer »

 

Prenumerera på Magasin Vildmarken!

Få tidningen före alla andra - direkt till din e-post! Din prenumeration är helt kostnadsfri och kan avslutas när som helst. Genom att prenumerera godkänner du att även få nyhetsbrev från Vildmarken och samarbetspartners.


Invalid email
Detta fält är obligatoriskt.
Grattis! Nu är du prenumerant av Sveriges nya jakttidning.