Vildmarken besöker Marttiini-fabriken

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
2017-12-20

Vildmarken besöker Marttiini-fabriken

Marttiini kräver egentligen ingen närmare presentation. Varumärket är känt såväl i Finland som internationellt, men vi gav oss ändå iväg till Rovaniemi för ett besök på den stora knivfabriken.

Vildmarken besöker Marttiini-fabriken

Marttiini kräver egentligen ingen närmare presentation. Varumärket är känt såväl i Finland som internationellt, men vi gav oss ändå iväg till Rovaniemi för ett besök på den stora knivfabriken. [Text & foto: Jussi Lähdesmäki]

Historiken om de mytomspunna knivarna började 1928 när smeden Janne Marttiini bestämde sig för att etablera en fabrik på Vartiakatu-gatan i Rovaniemi. Med användarnas behov i centrum började han skapa vackra, användarvänliga artiklar som klarade även de allra tuffaste förhållanden. Till en början sålde han knivarna själv i regionen, men han blev snart en pionjär eftersom han även sökte sig utanför Finlands gränser i en tid då export fortfarande var ovanligt. Efterfrågan på högkvalitativa knivar var stor och 1952 gjorde han sin första resa till USA. Senare tog sonen över och därefter den yngste brodern över. År 2005 sålde dem till Rapala Corporation, ett annat känt finskt utomhusmärke.

Hantverket fortfarande en viktig del

Den nuvarande produktionschefen, Jari Halmi, tog emot oss när vi ankom till fabriken. Snart möttes vi av många olika maskiner, vissa av dem som nästan såg ut som att de hade mystiska ögon där nere på golvet. Robotarna jobbade frenetiskt och människorna framstod som ganska små i jämförelse där från ovan. Men trots alla robotar så behövs det alltid skickliga personer som kompletterar. Vi blev upplysta om att just nu uppgår personalen till 27 stycken och till exempel görs allt monterings- och efterbehandlingsarbete manuellt.

– Hantverket är helt avgörande för oss, men nattrobotarna vilar inte i mörkret på natten, säger Jari, som arbetat på Marttini i över 15 år.

Han berättar att Marttiini tillverkar 600 000 knivar om året och att de olika modellerna uppgår till cirka 400 stycken. Produkterna använder olika bladmaterial beroende verktyg och syfte; exempelvis rostfritt stål, kolstål och även karbinox – vilket är kombination av de två förstnämnda. Damaskusbladet, med sitt dekorativa och dyrbara utseende, smälter upp till 120 lager av två olika stålkvaliteter. Martef-beläggningen, som används i vissa knivkonstruktioner, minskar bladfriktionen och är lätt att rengöra. Rostfritt stål är lätt att underhålla och är fortsatt skarp under lång tid, men kräver noggrannare underhåll. Egenskaperna hos Carbinox är en kombination av de bästa egenskaperna hos de två tidigare nämnda stål. Under vår rundvandring berättar Jari att oavsett knivens egenskaper så är det viktigt att underhålla dem. Till min förvåning så exporteras knivarna nästan uteslutande till Norden, Ryssland och Tyskland. Och i USA används de huvudsakligen till fiske.

– I resten av världen är kniven ett litet verktyg, säger Halme.

I ett annat rum möts vi om dussintals, om inte hundratals, hyllor fyllda med tomma plastförpackningar. Halme berättar att folk vill köpa knivar i förpackningar och att butiker vill sälja dem i förpackningar. Jag funderar för mig själv över om det är rationellt. Personligen tycker jag att det är kostsamt, helt onödigt och dessutom tungt. Men det finns förklaringar och anledningar, till exempel från ett säkerhetsperspektiv.

– Förpackningen förhindrar att barn skadar sig själva, och det är självklart svårare att lägga en kniv i en stor låda, avslutar Jari Halme.

 

 

Dela på facebook
Facebook
Dela på email
E-post
Dela på linkedin
LinkedIn
Dela på twitter
Twitter
Nyheter

Interjakt söker medarbetare

Är du en Produkt-/inköpsassistent med ett brinnande intresse för jakt, fiske och uteliv? Då kanske du snart har ett jobb inom en väldigt rolig bransch!

Månadens tidning
Populärt just nu
Unika t-shirts, hoodies, kepsar och mössor!

Tack för att du läser Vildmarken!

Låt oss bjuda dig på en GRATIS VM® Spork i rostfritt stål!

TACK FÖR ATT DU LÄSER VILDMARKEN! ​

LÅT OSS BJUDA DIG PÅ EN GRATIS VM® SPORK I ROSTFRITT STÅL!​

Vildmarksverktyget du inte vill vara utan! Starta en kostnadsfri prenumeration av vårt digitala magasin och sporken är din! (värde 99 kr)
*Du kan även få erbjudanden och nyheter från samarbetspartners. Din prenumeration är helt kostnadsfri och kan avslutas när som helst.