Ad

Vildmarken besöker Lundhags i Järpen

År 1932 började skomakaren Jonas Lundhag tillverka skor och kängor i ett litet skomakeri utanför Östersund i Jämtland. Hans ambition var enkel, men uppgiften utmanande: han ville göra kängor som var så pass välgjorda att de skulle hålla under en hel livstid. Alltsedan dess har kunskap och traditioner förts vidare från generation till generation. Vi träffade Mats-Håkan Lundhag, sonson till grundaren, som i dag arbetar som Shoeware Product Manager på Lundhags i Järpen. Och ambitionen är densamma som förr.

lundhags

– Vi strävar fortfarande mot samma mål i det vi gör och ser funktion och hållbarhet som det allra viktigaste, säger Mats-Håkan.

I början och i mitten av 2000-talet började de flytta ut produktionen till Portugal och i dag är det där som det mesta av skoprodukterna görs, men det finns fortfarande produktion kvar i Järpen. Dessutom görs många reparationer här, motsvarande en heltidstjänst i perioder.

IMG_2562 (Medium)– Det är varumärket som ska representera Lundhags, inte vart den är producerad någonstans, säger Mats-Håkan som är del av en minst sagt imponerade tradition.
– Min farfar startade företaget 1932 och då var det ett beställningsskomakeri kan man säga. Det har passerat väldigt många olika modeller under årens lopp. På 1960-talet så var det till exempel mycket läderpjäxor som gällde, då inom den alpina skidåkningen. Mig veterligen har de inte används i några större sammanhang för längdåkning, däremot på VM och världscup alpint. Vi gjorde även modeller till slalom, backhoppning och curlingskor. Under den perioden var det även mycket träskor. Min farfar var väldigt duktig på ryggproblem och den kunskapen nyttjade han genom att göra mycket specialinlägg och sådana saker, berättar Mats-Håkan.

Är det något Ni gör fortfarande?
– Vi gör inte så mycket specialinläggningar längre, däremot så gör vi plats för ortopediska inlägg. Vi har också ett väl utvecklad system för att specialtillverka kängor efter kundens behov och önskemål som vi kallar Custom Made. Det kan till exempel vara folk som är i militären eller ren ortopedi. Cellgummiskorna, de som vi kallar för skalskor, är ju egentligen gammal teknik och påminner om tekniken för skaljackor. Cellgummi är ett jäst gummi med massor av små luftbubblor, mjukt och flexibelt även vid låga temperaturer. Skalkängan vi använder är som ett skyddande skal. Foder och sådant är ju som en socka som är en väldigt viktig del i våra produkter.

Vi har de som vi kallar för 1-lager för att kommunicera att det är ett lager skinn, det är en klassiker från Lundhags med en säljgummibotten som gör den stadig och stabil. Något som kommit mer och mer är det vi kallar för 3-lager. Där använder vi ett ytterskinn och stabiliserande foder som inte absorberar fukt, till skillnad mot skummaterial eller tygfoder. Sedan finns där även ett skyddande innerfoder invändigt i skon. De ger bättre stabilitet och skydd och blir mer tryckfördelande. Vi har även skalskor med löstagbar filterskor, någonting som vi har arbetet ganska mycket med på slutet, säger Mats-Håkan.

IMG_2614 - kopia (Medium)Reparerbara skor

Han berättar att deras dyraste känga kostar 5000 kronor, men då är det väldigt hög kvalitet och alla modeller är mer eller mindre reparerbara.

– För en kund som ska investera de här pengarna så är det inte så stor skillnad på 3000 kronor eller 5000 kronor eftersom de vet vad vi står för. Ska du ha en sko för 1500 kronor så får du en barnsko hos Lundhags, berättar han.

Väl genomtänkta skor

Det råder inget tvivel om att Lundhags produkter är väl genomtänkta. Kängorna har till exempel inget membran i skon, men man kan byta ut bara yttersulan eller hela underdelen av skon. Beroendes på hur man använder skorna slits de på olika sätt. Mjukdelarna är ritade så att de t ska vara lätt att ”filéa” av mjukdelarna för att lätt kunna montera dit en ny, berättar Mats-Håkan.

– I och med att vi reparerar grejer så blir det ju så att vi lär oss vad som brukar kunna hända och jobbar ständigt för att förbättra våra produkter.

Är det någon av dina kängor som du kan rekommendera som jaktkänga?
– Om man tänker vinter så tycker jag att en skalsko med löstagbar innesko borde passa utmärkt. Sitter man på pass så rekommenderar jag Lundhags Polar Quest. Har man på sig dessa så fryser man inte i första taget, men samtidigt är de bra att vandra i. Det är en tillräckligt stor volym för att få plats med flera lager. I dessa finns det bland annat en innersko som är lätt går att ta ur och torka. Lundags Jaure Light är en optimal sommar- och höstsko och det finns en motsvarande modell, Mira Light, till tjejer. I de flesta modeller har vi i både dam- och herrmodeller, berättar han.

Klassiska stilar

Läs hela reportaget i Magasin Vildmarken nr 4.

Läs hela reportaget i Magasin Vildmarken nr 4.

Lundhags har sitt ursprung i skomakeriet, men under vårt besök berättar Mats-Håkan att kläderna är minst lika viktiga.

– Byxorna är bland det största vi tillverkar och säljer idag. De tillverkas i Vietnam, precis som våra ryggsäckar. Tanken är att våra produkter ska vara klassiska stilar som funkar i många år där hållbarheten och möjligheten att kunna reparera är A och O, avslutar Mats-Håkan.

Inlägg av: Staffan Johansson den 2016-06-01

Se även ...

Prenumerera på Magasin Vildmarken!

Få tidningen före alla andra - direkt till din e-post! Starta din kostnadsfria prenumeration* på Magasin Vildmarken genom att fylla i din e-postadress nedan!

*Du kan även få erbjudanden och nyheter från samarbetspartners.
Din prenumeration är helt kostnadsfri och kan avslutas när som helst.

Inskjutningstavlor

Spara tid vid inskjutning med hjälp av Vildmarkens egendesignade inskjutningstavla. Med våra tavlor kan du lätt se hur du ska justera på ditt kikarsikte.
Ladda ner »

Magasin Vildmarken #1

Läs månadens tidning!
Läs tidningen »

 

Prenumerera på Magasin Vildmarken!

Få tidningen före alla andra - direkt till din e-post! Din prenumeration är helt kostnadsfri och kan avslutas när som helst. Genom att prenumerera godkänner du att även få nyhetsbrev från Vildmarken och samarbetspartners.


Invalid email
Detta fält är obligatoriskt.
Grattis! Nu är du prenumerant av Sveriges nya jakttidning.