Ad

Vildmarken besöker Niklas Lundvists tomteverkstad

Julen står för dörren och i tomteverkstäderna runt om i landet jobbas det redan för fullt. Niklas Lundqvist bor i Bergvik tillsammans med sin fru och deras tre små barn. Ute i carporten täljer han fantastiska bössor i trä.

dsc_1317-large

Det började med att i samband med min son Hermans tvåårsdag. Jag tog spontant en träbit och började tälja ut något som det skulle gå att leka jägare med. På den vägen är det, säger Niklas.

Från den dagen så rullade det på snabbt. Niklas berättar att han efter ett tag började fundera på om han kunde göra någonting extra. Han kom på idén om att göra ett ”fungerade” slutstycke.
– Jag skissade lite olika idéer om hur jag skulle få till funktionen så bra och slitstarkt som möjligt. Det blir ju nämligen rätt smått allting och man vill ju inte att sakerna ska gå sönder, säger han.

Bössan blev viral

När bössan slutligen var klar så filmade han den och slutstycket. Han lade upp klippet på ett jaktforum på Facebook vid namn Jägarliv. Inlägget blev minst sagt uppmärksammat. Under det följande dygnet hade klippet gillats och kommenterat nära två tusen gånger.
– Många hörde av sig och frågade om jag sålde, men jag hade inte riktigt tid och svarade därför mestadels så gott jag kunde om hur man går till väga för att göra en själv, säger Niklas.

Avundsjuk storasysterdsc_1348-large

Han berättar att Herman blev överlycklig över sin nya leksak. Han gick runt och siktade på saker och sade ”bang” mest hela dagarna. Och i de stunder som han inte jagade aktivt så hängde bössan och dinglade på ryggen. Så småningom blev en annan familjemedlem avundsjuk och då tillverkade Niklas en till modell.
– Det var bara att sätta igång igen. Jag googlade igen och hittade denna gång en svart tjejbössa med rosa sömndetaljer på – en rakrepeterande tumhålsblaser, berättar han.

Och fortsätter:
– Jag började fräsa och tälja ut något som skulle likna en Mini Blaser Professional Success med fungerande slutstycksgång. Åter igen publicerade jag lite bilder från byggets gång på Jägarliv. Åter kom det förfrågningar, men precis som tidigare hade jag ingen tid eller att tillverka eller sälja eftersom jag var mitt upp i renoveringen av barnens sovrum.

Full fart i tomteverkstaden20161204_105741-large

Snart kom hösten och jakten och Niklas lade upp en ny bild där sonen hade dragit på sig sina skor och var ute på sin träbössor för att jaga. Det kom nya förfrågningar och nu var tiden mer rätt. Niklas bestämde sig för att ta emot tio beställningar till blivande julklappar. Det rullade på bra, även om det ibland var lite kylslaget.
– Vissa kvällar är riktigt kalla eftersom jag bara har vår carport att hålla till i än så länge och tidsmässigt så visade det sig att jag varit naiv i min uträkning av tidsåtgång. Men med hjälp av en handpenning från en kund så kunde jag börja spara in rätt mycket tid efter ett inköp av en liten bandslipmaskin.
Total arbetstid per leksaksbössa med slutstycke visade sig vara cirka sex timmar.
– Jag underskattade tiden lite, men jag kämpar på för att hinna klar med mina julklappsbeställningar till de små blivande jägarna, säger han.

Han har planer på att utveckla verksamheten litegrann. Om allt går planenligt har snart den lilla tomteverkstaden blivit en lite lyxigare snickarverkstad.
– Till sommaren har jag beslutat mig att köpa in en bandsåg och inreda ett litet snickeri i ett av uthusen så jag kan fortsätta med att göra de här uppskattade leksakerna. Jag har förstås också lite olika nya roliga idéer på andra vapenmodeller och dylikt. Trä är ju ett fantastiskt material och möjligheterna känns oändliga. Det är mycket möjligt att jag även startar en sajt för att underlätta försäljning/betalning samt uppvisning av de olika modellerna och detaljerna. Det känns väldigt kul att kunna få göra fler ungar glada, avslutar Niklas.

 

Se mer bilder och filmklipp i månadens nummer av Magasin Vildmarken!

 

Inlägg av: Staffan Johansson den 2016-12-13

Se även ...

Magasin Vildmarken #1

Läs månadens tidning!
Läs tidningen »

Prenumerera på Magasin Vildmarken!

Få tidningen före alla andra - direkt till din e-post! Starta din kostnadsfria prenumeration* på Magasin Vildmarken genom att fylla i din e-postadress nedan!

*Du kan även få erbjudanden och nyheter från samarbetspartners.
Din prenumeration är helt kostnadsfri och kan avslutas när som helst.

Inskjutningstavlor

Spara tid vid inskjutning med hjälp av Vildmarkens egendesignade inskjutningstavla. Med våra tavlor kan du lätt se hur du ska justera på ditt kikarsikte.
Ladda ner »

 

Prenumerera på Magasin Vildmarken!

Få tidningen före alla andra - direkt till din e-post! Din prenumeration är helt kostnadsfri och kan avslutas när som helst. Genom att prenumerera godkänner du att även få nyhetsbrev från Vildmarken och samarbetspartners.


Invalid email
Detta fält är obligatoriskt.
Grattis! Nu är du prenumerant av Sveriges nya jakttidning.