Ad

Vässa hagelskyttet inför jaktpremiären med Magnus Berg

Skytte är en färskvara och när jaktsäsongen och premiärerna närmar sig gäller det att förbereda sig så bra som möjligt. Vi har träffat skytteinstruktören Magnus Berg för att vässa hagelskyttet lite extra.

– Kontinuerlig träning är en nyckel för att bli en stabilare och bättre skytt, och på så sätt få en bättre jaktupplevelse, säger han när vi träffar honom på Bergunda skjutbana i utkanten av Växjö. 

Magnus berättar att det inte är speciellt kul att komma till en jakt och inte kunna skjuta för att man inte känner sig bekväm och känner sitt skytte. 

– Värsta scenariot är en lång rad skadeskjutningar. Vi måste visa viltet respekt och genom att träna, säger han.  

Magnus har varit skjutinstruktör i snart 10 år. Det började just här på skytteklubben i Bergunda där han än idag är engagerad och bedriver en stor del av sin verksamhet. När erfarenheten växte och han hade genomfört flera utbildningar kom erbjudandet från Susegårdens skjutskola. Det var ett erbjudande han inte kunde tacka nej till och Magnus är idag en del av den välkända tränarstaben. Genom sitt bolag CMG Shooting & Events instruerar han och ger privatlektioner och lektioner för större grupper. Han följer även med som instruktör på jakter och kan då, i skarpt läge, instruera skytten till en mer framgångsrik jakt.

– Jag har idag ett eget vapenhandlartillstånd och i relativt liten skala än så länge kan jag erbjuda en komplett lösning med utprovning av vapen, måttanpassning och slutligen leverans, allt baserat på din teknik och dina mått, säger han.

Och fortsätter:

– Det ingår även alltid en lektion tillsammans med det nya vapnet, allt för att kunden ska få så många frågor som möjligt besvarade innan man står själv på skjutbanan eller på en jakt.

Han berättar att det är av yppersta vikt att ha ett vapen som passar användaren för att kunna bli en framgångsrik skytt. 

– Du får ett vapen som anpassas efter dina mått och din teknik. Något många missar är att även ta hänsyn till vad man ska skjuta på. Att anpassa ett vapen för mer jaktligt skytte när man till exempel ska skjuta skeet ger såklart ingenting, säger han och betonar att det då är väldigt bra att ta hjälp av en riktig skjutinstruktör som faktiskt kan gå in och titta på tekniken innan man behöver göra några ingrepp på vapnet.

– Ibland räcker det med att kanske sänka höger armbåge eller flytta fram vänster hand på framstocken för ett bra resultat, säger han.

Han berättar att ett vapen i standardmått funkar förvånansvärt ofta och att man därför ska börja titta på dem. 

– De flesta tillverkare följer samma mått och standard, däremot kan skränkningen skilja en del. Jag brukar dela in dem i amerikanska och italienska där de förstnämnda oftast har en betydligt rakare kolv jämfört med italienarna som tillverkar sina vapen med något mer skränkning i tån, förklarar Magnus.

Om jag köper en hagelbock med rätt mått men som jag ändå inte riktigt får att stämma, vad kan jag göra då?

– Då får vi helt enkelt jobba med att få till en teknik som passar ditt vapen. Det är klart att det går och i vissa fall funkar det utmärkt, men det kan bli problematiskt och man kan få en skjutställning som inte känns helt bekväm. Men givetvis gör vi det så bra det bara går, svarar han och tillägger: 

– Annars finns det ofta möjligheter att justera kolven med hjälp av en duktig vapensmed.

Han tipsar om att kontakta en skjutinstruktör ifall man ska köpa ett nytt vapen.

– Då kan man först finslipa tekniken och se till att det inte finns några större saker att korrigera och därefter ta måtten. Då minimerar vi att man får ett vapen som visar sig inte passa. 

– Rätt mått är jätteviktigt, men det räcker inte med att bara mäta kroppen, måtten måste även anpassas efter din skjutställning och teknik.

Vi börjar dagen med att Vildmarkens Jessica Davidsson ska börja titta på en ny hagelbock. Idag använder hon en liten lätt bössa i kaliber 20 med en Aimpoint S1, ett bra och smidigt vapen som dock inte riktigt passar henne. Magnus plockar fram lite olika alternativ och Jessica provar med hjälp av Magnus fram en som passar – en Beretta i standardmått. 

– Ett bra exempel på att de italienska tillverkarnas skränkning kan göra stor skillnad. Den något svängda kolven ger mer plats över bröstkorgen och du kommer få ett ledigare anlägg, förklarar Magnus. 

– Anatomin skiljer sig mellan män, kvinnor och individer. En rak kolv innebär att tån slår i mjukdelarna över bysten, resultatet blir då att skytten kantrar vapnet för att det inte ska göra ont i rekylen. Det är inte alltid lätt att se, men resulterar i fel siktbild och troligtvis en miss. 

Dags att finslipa tekniken

Vi förflyttar oss till skjutbanan för att ta oss an den praktiska delen av dagens möte. Här ska Jessica dels testa att skjuta med vapnet som hon provade ut tidigare, samt finslipa tekniken inför säsongens jakter. De ska även börja med att lösa problemet med att Jessica har ett väldigt dominant vänsteröga, samt har svårigheter med att blunda med ett öga. Som högerskytt blir det problematiskt eftersom det vänstra ögat gärna vill ta över och man får en sned bild av spången, vilket resulterat i att Jessica skjutit med en skyddslapp för vänster öga. Ett vanligt problem, berättar Magnus.

– Det är ofta jag har kunder med liknande problem. Det är inte jättelätt att lösa, men det finns knep, och med en hel del träning går det att träna bort, säger Magnus Berg.

Han tar fram ett par skytteglasögon till Jessica och när konstaterat att de passar sätter Magnus två små klisterlappar mitt på vänstra glasskivan för att täcka synfältet för det dominanta ögat. 

– På så sätt måste ditt högra öga ta det stora jobbet att hitta spången och duvan. Det kan ta en liten stund att vänja sig, men det kommer bli bättre för varje skott, förklarar han.

När glasögon är på plats och Jessica är redo startar Magnus med att presentera en duva som kommer rakt framifrån emot oss. Han ber Jessica skjuta några gånger samtidigt som han observerar minsta lilla rörelse. Han ser snabbt några detaljer att börja jobba med. Anläggningen är inte tillräckligt konsekvent och han ser en viss stress i hela momentet. 

– Anläggningen är enormt viktig. Om vi jämför med kulskyttet så är anläggningen ditt kikarsikte. Det första du korrigerar om du missar med ditt kulvapen är siktet, för stämmer inte det så kommer du inte heller träffa. Samma sak gäller med din anläggning; den ska sitta i ryggraden och alltid se likadan ut. Då slipper du lägga tid på att komma rätt och du får massor av mer tid att fokusera på målet, förklarar han och fortsätter: 

– Det är nog därför det ser lite stressat ut, du får lägga tid på att få vapnet på rätt plats och sedan snabbt hitta till lerduvan. Då blir det lätt att du slänger iväg ett skott och du kan ibland till och med inte ens se om du träffat eller inte.

Vi konstaterar att det först och främst är just anläggningen som det ska fokuseras på. Det blir några små tekniska korrigeringar, som att kolven ska ligga mot övre tandraden istället för uppåt okbenet och att vänster pekfinger läggs längs vänster sida på framstocken och på så sätt pekar mot målet. 

Mer och mer bekväm

Jessica skjuter några skott till mot duvan som kommer mot henne. Hon är till en början något spänd på grund av förändringarna, men för varje skott blir känslan mer och mer bekväm och duvorna blir mer och mer pulvriserade. När anläggningen sitter bättre börjar arbetet med skyttet. Magnus väljer att skicka ut en duva som kommer högt från höger till vänster. Magnus instruerar:

– Nu när anläggningen känns bra ska du fokusera på att bekanta dig med duvan. Det är viktigt att starta på rätt ställe, när du lagt an ska pipan peka där du vill starta din sving. På så sätt vinner du värdefull tid och får en lugnare väg till när du slutligen kan avfyra ditt skott.

Hagelskyttet

Dela upp rörelsen

Han tipsar om att för att få en rutin i hela rörelsen så kan man dela upp den i tre moment.

– Först är det anläggningen, i ditt fall gäller det att få vapnet på rätt plats mot kinden, säger han och tillägger: 

– Sedan gäller det att hitta och förfölja duvan, för att slutligen komma ikapp, gå förbi och skjuta. Skapar man en kort fras att upprepa för sig själv varje gång, till exempel ”kind-duva-pang”. Då får man ett lugn och en säkerhet som till slut kommer sitta i ryggraden, instruerar han Jessica.

Få till en rutin

Magnus Berg berättar att väldigt mycket i hagelskyttet går ut på att just få till en rutin som blir självgående. 

– Anläggningen blir naturlig och konsekvent oavsett situation. När det sitter kan man få ut väldigt mycket mer av sin träning även på egen hand. För även om tekniken sitter hundraprocentigt finns det inga garantier för en träff om man inte kontinuerligt håller igång skyttet.

Hur mycket spelar psykologi in när man skjuter hagel?

– Mycket! Har du fel inställning inför ett skott är sannolikheten stor att du kommer missa. Man ska skapa sig en positiv bild av situationen och visualisera att duvan blir till mos, säger Magnus Berg.

– Står du och tränar själv och börjar missa samma duva om och om igen är det bäst att bryta mönstret och ta en annan duva, i en helt annan bana. Att stå och nöta utan att veta varför man missat blir sällan bra, då man förmodligen inte kommer veta varför man träffade heller, säger Magnus Berg.

Träningen fortsätter med en del lite mer utmanande duvor, alla för att simulera olika typer av jaktsituationer som ringduva som slår för bulvan, höga fasaner, snabba rapphöns på uppflog och harar springandes från endera hållet. Att kunna anpassa skytteträningen efter vad man jagar känns som A och O, och med Magnus hjälp har vi fått en bra grund att stå på och träna vidare med för att till årets premiärer vara mer trygga i vårt skytte och förhoppningsvis få känna mer glädje än frustration. 

Avslutningsvis, kan du ge tre enkla tips för att få ett så bra hagelskytte som möjligt?

– Låt vänsterhanden styra pipan till att ta kontakt med målet. Titta på duvan, det kan inte upprepas tillräckligt ofta. Undvik att skjuta alltför snabbt, våga istället följa duvan och ta reda på vad den gör, avslutar Magnus Berg.

Att boka en skyttelektion är lätt, men något många inte alltid tänker på. Med väldigt små medel och minimala förändringar kan ditt skytte få den där extra spetsen som verkligen gör skillnad. 

Fotnot: Magnus Berg och hans bolag, CMB Shooting, hittar du på Facebook eller www.cmbshooting.com.

 

Inlägg av: Nikki Van Riet den 2019-08-14

Se även ...

Magasin Vildmarken #9

September är här och startskottet för säsongen har smällt av på riktigt! I det här numret får vi följa med Jens Kjaer Knudsen till Vancouver Island för adrenalinfylld svartbjörnsjakt – något som är en drömjakt för många!
Läs tidningen »

Prenumerera på Magasin Vildmarken!

Få tidningen före alla andra - direkt till din e-post! Starta din kostnadsfria prenumeration* på Magasin Vildmarken genom att fylla i din e-postadress nedan!

*Du kan även få erbjudanden och nyheter från samarbetspartners.
Din prenumeration är helt kostnadsfri och kan avslutas när som helst.

Inskjutningstavlor

Spara tid vid inskjutning med hjälp av Vildmarkens egendesignade inskjutningstavla. Med våra tavlor kan du lätt se hur du ska justera på ditt kikarsikte.
Ladda ner »

 

Prenumerera på Magasin Vildmarken!

Få tidningen före alla andra - direkt till din e-post! Din prenumeration är helt kostnadsfri och kan avslutas när som helst. Genom att prenumerera godkänner du att även få nyhetsbrev från Vildmarken och samarbetspartners.


Invalid email
Detta fält är obligatoriskt.
Grattis! Nu är du prenumerant av Sveriges nya jakttidning.