Ad

Värmen tar hårt på älgstammen

Det varma och torra vädret på sistone kan få negativa konsekvenser på älgstammen. Älgen är den viltart som drabbas tuffast i dessa förhållanden.

– Det brukar vara älgen som får stryka på foten. Rådjuren har en förmåga att dyka under radarn och hjortar och vildsvin är inte så kinkiga i sitt födoval, säger viltforskaren och veterinären Jonas Malmsten till Svenska jägareförbundets tidsskift Svensk Jakt.

I artikeln nämns fenomenet värmestress, som kan vara en faktor bland annat för älgar i hägn. Jonas Malmsten igen:

– Älgen är känslig för värme och den gillar inte värme. Den kan inte svettas som en häst utan är hänvisad till att söka skugga och vatten. Gränsen sommartid går vid 15–16 grader, säger han.

Påverkar fodret

Värmen och torkan påverkar även fodret. När grönbetet torkar ut få älgen istället äta fiber, som egentligen är tänkt till vintern. Grönmassan är rik på proteiner och bidrar exempelvis till att kalvarna kan få tillräckligt med näring i mjölken. Malmsten menar dock att älgen kan klara sig bättre än många andra gräsätande tamdjur.

– Den har ett val och kan flytta på sig, till exempel till en norrsluttning, säger han.

Och fortsätter:

– Det finns nog inte någon älgförvaltningsgrupp i landet som inte vet att det är dåliga förutsättningar. Mål som inte är realistiska får ses över. Man styr inte över vädret! Men ersätt inte uteblivna kalvar i avskjutningen med vuxna djur, för då riskerar man att skjuta sönder stammen och försämra förutsättningarna för framtiden ännu mer.

 

Källa: svenskjakt.se

Inlägg av: Nikki Van Riet den 2018-07-16

Se även ...

Magasin Vildmarken #1

Läs månadens tidning!
Läs tidningen »

Inskjutningstavlor

Spara tid vid inskjutning med hjälp av Vildmarkens egendesignade inskjutningstavla. Med våra tavlor kan du lätt se hur du ska justera på ditt kikarsikte.
Ladda ner »

Prenumerera på Magasin Vildmarken!

Få tidningen före alla andra - direkt till din e-post! Starta din kostnadsfria prenumeration* på Magasin Vildmarken genom att fylla i din e-postadress nedan!

*Du kan även få erbjudanden och nyheter från samarbetspartners.
Din prenumeration är helt kostnadsfri och kan avslutas när som helst.

 

Prenumerera på Magasin Vildmarken!

Få tidningen före alla andra - direkt till din e-post! Din prenumeration är helt kostnadsfri och kan avslutas när som helst. Genom att prenumerera godkänner du att även få nyhetsbrev från Vildmarken och samarbetspartners.


Invalid email
Detta fält är obligatoriskt.
Grattis! Nu är du prenumerant av Sveriges nya jakttidning.