Ad

Värmen ställer till problem för fjällräven

Den varma sommaren har gjort att det finns mindre fjällrävslyor än väntat, detta enligt en inventering som nyligen gjorts i den svenska fjällkedjan.

– Vi hade hoppats att det här skulle bli ett starkt uppgångsår, men i stället blev det ett bara ett svagt uppgångsår. Det säger Anders Angerbjörn, professor i ekologi vid Stockholms universitet och som leder fjällrävsprojektet, till P4 Jämtland.

EU har satsat ungefär 50 miljoner för att rädda den utrotningshotande fjällräven, men trots att det kan bli ett tiotal valpar (resultatet var 45 kullar under 2018) så är det många som aldrig når vuxen ålder.

Anders Angerbjörn igen:

– Det är så varmt att det är svårt för föräldrarna att ge sig ut att jaga. Det är så torrt att vid sankmarker, där det borde finnas lämlar och vadare, är det torrt. Så utfodringarna kommer att bli viktiga i år, säger Anders Angerbjörn och fortsätter:

– Det skulle behövas minst 500 och på längre sikt upp mot 2 000 fjällrävar för att vara på den säkra sidan för att säkra arten i Sverige.

Källa: P4 Jämtland

Inlägg av: Nikki Van Riet den 2018-08-07

Se även ...

Inskjutningstavlor

Spara tid vid inskjutning med hjälp av Vildmarkens egendesignade inskjutningstavla. Med våra tavlor kan du lätt se hur du ska justera på ditt kikarsikte.
Ladda ner »

Magasin Vildmarken #7

Den här gången pryds omslaget av fiskeprofilen Matilda Leijon som har meriter och en följarskara som få andra i branschen kan matcha. Vi träffade henne ute på spegelblankt vatten för att prata om hur allt började och för att höra om hennes framtida drömmar.
Läs tidningen »

Prenumerera på Magasin Vildmarken!

Få tidningen före alla andra - direkt till din e-post! Starta din kostnadsfria prenumeration* på Magasin Vildmarken genom att fylla i din e-postadress nedan!

*Du kan även få erbjudanden och nyheter från samarbetspartners.
Din prenumeration är helt kostnadsfri och kan avslutas när som helst.

 

Prenumerera på Magasin Vildmarken!

Få tidningen före alla andra - direkt till din e-post! Din prenumeration är helt kostnadsfri och kan avslutas när som helst. Genom att prenumerera godkänner du att även få nyhetsbrev från Vildmarken och samarbetspartners.


Invalid email
Detta fält är obligatoriskt.
Grattis! Nu är du prenumerant av Sveriges nya jakttidning.
WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com