Ad

Vargstammen minskar i Dalarna

Sedan vinterns varginventering har frågan kring varför det finns så få vargar numera i Dalarna väckts. En tänkbar orsak tros vara tjuvjakt.

– Det är ganska uppenbart. Tjuvjakt är den mest tänkbara förklaringen. Det är inget fel på miljön i området och det finns gott om älg, säger Olof Liberg som är verksam inom det skandinaviska vargforskningsprojektet Skandulv.

Inventeringen som pågått under vintern närmar sig sitt slut och räknat från den 1 mars har man hittar 28 familjegrupper och 19 revirmarkerande par. Spridringen i mellersta Sverige är jämn, men ett område utmärker sig. I Dalarna kände de bara till en enda familjegrupp som har utbredning över hela länet.

– Det har funnits ett svart hål där ganska länge, mellan Siljan och gränsen mot Värmland. Men nu verkar eländet vara på väg att sprida sig. Nu är det tomt även en bit in i Värmland, säger Liberg.

Jonas Nordström är enhetschef på länsstyrelsen och till landskogsbruk.se säger han att det regelbundet har noterats vargar.

– Men de klarar inte att etablera sig. Vi vet att det förekommer illegal jakt, och flera av de legalt skjutna vargarna har haft skottskador. Det har varit så i ett antal år, säger han.

Källa: Landskogsbruk.se

Inlägg av: Nikki Van Riet den 2019-03-07

Se även ...

Prenumerera på Magasin Vildmarken!

Få tidningen före alla andra - direkt till din e-post! Starta din kostnadsfria prenumeration* på Magasin Vildmarken genom att fylla i din e-postadress nedan!

*Du kan även få erbjudanden och nyheter från samarbetspartners.
Din prenumeration är helt kostnadsfri och kan avslutas när som helst.

Inskjutningstavlor

Spara tid vid inskjutning med hjälp av Vildmarkens egendesignade inskjutningstavla. Med våra tavlor kan du lätt se hur du ska justera på ditt kikarsikte.
Ladda ner »

Magasin Vildmarken #9

September är här och startskottet för säsongen har smällt av på riktigt! I det här numret får vi följa med Jens Kjaer Knudsen till Vancouver Island för adrenalinfylld svartbjörnsjakt – något som är en drömjakt för många!
Läs tidningen »

 

Prenumerera på Magasin Vildmarken!

Få tidningen före alla andra - direkt till din e-post! Din prenumeration är helt kostnadsfri och kan avslutas när som helst. Genom att prenumerera godkänner du att även få nyhetsbrev från Vildmarken och samarbetspartners.


Invalid email
Detta fält är obligatoriskt.
Grattis! Nu är du prenumerant av Sveriges nya jakttidning.