Ad

Vargjakten stoppas av Förvaltningsrätten i Karlstad

”-Kortslutning i vargförvaltningen!”

Foto: Staffan Johansson

Vargjakten stoppas av Förvaltningsrätten i Karlstad. Vi har pratat med Lennart Johannesson, före detta ordförande Jägareförbundet Värmland, nuvarande Ledamot i Viltförvaltningsdelegationen.

Lennart Johannesson. Foto: Olle Olsson

Lennart Johannesson. Foto: Olle Olsson

– NV förlängde inte jakttiden på varg trots att det bör anses vara särskilda skäl när man byter formerna för överklagan t o m efter att länsstyrelserna tagit vargjaktbeslut. Att gå från att kunna överklaga endast till NV, till att köra hela processen i domstolarna återigen måste väl ändå anses vara synnerliga skäl för att förlänga vargjakten detta år. Men nej! De vill uppenbarligen inte att syftet med jakten skulle uppnås.

Oavsett som NV beslutat om jakttiden så avslår Förvaltningsrätten vargjakten i Värmland och Örebro län. Fullständigt orimligt! Ett Värmland som är det län som berörs av största delen av den Svenska – eller säg Skandinaviska – vargstammen ska inte kunna förvalta dessa, när län med betydligt färre vargar redan genomfört vinterns vargjakt. Trots otaliga utredningar, omtag vad gäller gynnsam bevarandestatus, riksdagsbeslut om regional förvaltning, nationella- och länsvisa förvaltningsplaner, som i princip bara ska följas, stoppas jakten genom domstolsprocessen i sig m a o förhalning och byråkrati samt sen även i sak.

Förvaltningsrätten i Karlstad av alla ställen, lägger sig även i viltförvaltningen som de rimligen inte kan anses sakkunniga. De går heller på föråldriga Art- och Habitatsdirektiv istället för den politiska viljan i Sveriges Riksdag och en majoritet av landets vargforskare. Forskningen medger ett uttag på upp till ca 80 vargar, det samlade antalet för länsstyrelsernas jaktbeslut i år var 46 vargar, även det i underkant av det möjliga uttaget. Detta medför fortsatt tillväxt i vargstammen.

Hur kan då en förvaltningsrätt anse att det inte är ”begränsad mängd”? Jaktligt uttag ska ske i förhållande till det verkliga antalet i länet, inte att siffran 20 är större än siffran 8 på ett papper. Man kan konstatera att markägare och arrendatorer inte kan lita på att myndigheterna hjälper dem med att minska de skador och kostnader som en vargetablering innebär. Att hindra en reglerad förvaltning av en viltart kommer garanterat leda till att vargen reduceras till ett skadedjur, inte ett vilt bland andra.

Inlägg av: Staffan Johansson den 2016-02-12

Se även ...

Delbetala din kurs

Hos Vildmarken kan du delbetala din kurs genom Wasa Kredit, upp till 36 månader räntefritt!
Läs mer »

Prenumerera på Magasin Vildmarken!

Få tidningen före alla andra - direkt till din e-post! Starta din kostnadsfria prenumeration* på Magasin Vildmarken genom att fylla i din e-postadress nedan!

*Du kan även få erbjudanden och nyheter från samarbetspartners.
Din prenumeration är helt kostnadsfri och kan avslutas när som helst.
Ad

Magasin Vildmarken #5

Månadens tidning genomsyras av den kommande jakt- och fiskemässan Swedish Game Fair. Vi har rest landet runt för att möta utställare som berättar mer om vad de kommer att bjuda på under mässan och låter dig ta del av hela programmet. Vi har träffat Nathalie Larsson, en av Sveriges främsta skeetskyttar som berättar mer om sin comeback och hennes stora passion till jakten. Följ med på klappjakt i Norrbotten, vapentest, recept och mängder av pryltips.
Läs tidningen »

 

Prenumerera på Magasin Vildmarken!

Få tidningen före alla andra - direkt till din e-post! Din prenumeration är helt kostnadsfri och kan avslutas när som helst.


Invalid email
Detta fält är obligatoriskt.
Grattis! Nu är du prenumerant av Sveriges nya jakttidning.