Vargattack i huvudstaden

2017-08-31

Vargattack i huvudstaden

Sportfiskaren Zacharias Ahlberg var på väg till jobbet när han plötsligt fick syn på något annorlunda. Från bilen ser han hur en varg jagar efter en älgkalv.

Vargattack i huvudstaden

Sportfiskaren Zacharias Ahlberg var på väg till jobbet när han plötsligt fick syn på något annorlunda. Från bilen ser han hur en varg jagar efter en älgkalv.

– Klockan var 05.40 på morgonen och jag satt i bilen, mitt i centrala Stockholm. Vid en åker stöter jag på den varg som vi har hört talas om så mycket i lokala sammanhang, säger han när Vildmarken ringer upp honom.

Vargen har synts till vid flera tillfällen och Zacharias berättar att han och hans sällskap blev överrumplade, men exalterade när de såg vargen. Han upptäcker att det står en älgko med kalv cirka 50 meter bort. Snart börjar en dramatisk jakt – en jakt som Zacharias fångade delar av med sin mobilkamera.

– Efter en stund beger sig vargen upp mot älgarna. Det som inte syns i filmen är när älgkon gör ett utfall mot vargen, för att skrämma bort den. Vargen smyger under hela filmen mot älgkalven medan älgkon så fort den kommer nära skyddar sin kalv, för att till slut skrämma vargen upp i skogen, säger Zacharias. Zacharias är en ambitiös sportfiskare och driver en fiskekanal på Youtube vid namn Spinfish Studio. Han berättar att han genom sin passion har fått uppleva många spektakulära naturupplevelser, men inget toppar det han upplevde på väg till jobbet den här morgonen.

– Jag har sett allt ifrån havsörnar med öring i klorna till renar uppe i norr. Detta var dock något speciellt. I min bok är älg och varg, tillsammans med björn de mäktigaste djuren vi har i våra skogar och att få se dessa i en kamp om positionen som skogens konung var mäktigt, avslutar Zacharias.

Dela på facebook
Facebook
Dela på email
E-post
Hund

Hundarna som räddar liv

Benbrott, turistande skidåkare på vift och laviner är vardag för våra fjällräddare – och troget vid sida har de sina hundar. Vildmarken fick en pratstund

Månadens tidning
Vildmarken nr 4 2021

Det sägs att hunden är människans bästa vän, och att den onekligen har många behjärtansvärda roller och funktioner blir aldrig tydligare än i det här temanumret.  För optimal läsupplevelse i din smartphone eller surfplatta, ladda ner appen ”ISSUU”, öppna sedan tidningen på nytt.

Populärt just nu
Unika t-shirts, hoodies, kepsar och mössor!

GRATIS NYCKELRING

GRATIS NYCKELRING

Håll koll på det viktigaste med Vildmarkens broderade nyckelring! Starta en kostnadsfri prenumeration av vårt digitala magasin och nyckelringen är din!
*Du kan även få erbjudanden och nyheter från samarbetspartners. Din prenumeration är helt kostnadsfri och kan avslutas när som helst.