Varg på vift i Helsingfors

Under måndagsmorgonen rörde sig en varg i de östra delarna av Helsingfors, detta meddelar den lokala polismyndigheten. De rapporterar om att vargen rörde sig österut och lämnade området vid lunchtid.

Bern Nordman är verksamhetschef på Natur och Miljökontoret och intygar att det är ett sällsynt fall.

– Det är sällan som enskilda vargar rör sig inom storstadsregioner fast tidpunkten var helt väntad. Det är ju nu som ungdjuren, fjolårsvalparna, lösgör sig från flocken för att leta efter ett eget revir och en egen partner för att kunna bilda familj, säger han till Yle.

Bern Nordman berättar att den östra vargstammen, där vargen troligen kom ifrån, har varit större än den västra, men att den senare växt sig starkare mot slutet.

– Vi har haft starka föryngringar, mycket valpar i östra Finland och de valparna har sedan sökt sig västerut framför allt för att det nu i väst där det finns gott om mat. Vi har en otroligt stark älgstam och mycket hjortar. Därför har vargarna kommit till västra och delvis södra Finland. Och de trivs, säger Nordman.

Källor: Svenska.yle.fi och Alltomjaktochvapen.se

Inlägg av: Nikki Van Riet den 2019-03-14

Se även ...

 

Prenumerera på Magasin Vildmarken!

Få tidningen före alla andra - direkt till din e-post! Din prenumeration är helt kostnadsfri och kan avslutas när som helst. Genom att prenumerera godkänner du att även få nyhetsbrev från Vildmarken och samarbetspartners.


Invalid email
Detta fält är obligatoriskt.
Grattis! Nu är du prenumerant av Sveriges nya jakttidning.