Isen är borta, våren har äntligen förintat vinterns sista kvarlevor. Sjön breder ut sig, vidsträckt och nästintill orörd av människors närvaro. Längtan efter att dra en fin fisk på ett riktigt spö är nära på outhärdlig. Vi står dock inför en utmaning: vattentemperaturen. Här kommer guiden som lotsar dig genom idealiska klädval till effektiva metoder för abborre och gädda i kalla vatten. Häng med!
Var står fisken?
Ämnesomsättningen påverkar abborrens rörlighet avsevärt, vilket gör att den inte simmar längre sträckor eller kastar sig över ett avlägset bete under den kalla säsongen. Istället måste du som sportfiskare anpassa dig efter hur abborren fungerar. När vattnet kyls ner i insjön ställer sig ofta abborren på djupet i mindre klumpformationer, ner mot tolv meter. Ibland ännu djupare. Fiskar du på klassiska storabborre-domäner på östsidan står abborren på andra platser. Här söker de lokala sportfiskarna ofta abborren grunt, så grunt som på endast en halvmeters djup – både bland grön och förmultnad vegetation. Mindre partier av sten, gropar och bakvatten är andra platser som fungerar i skärgården. En metod som förenar både skärgårds- och insjöfisket är den relativt nya Ned-metoden. Fiskemetoden är synnerligen avskalad i utförandet, men kräver uthållighet och självförtroende för att komma till sin rätt.
Het metod för kalla vatten
Ned-riggen liknar en konventionell jigg, men Ned-skallen har ett platt huvud som hjälper betet att resa sig från botten. Hela syftet med Ned-metoden är att fiska långsamt med långa spinnstopp, där betet står upprätt istället för att ligga ned. I spinnstoppet fortsätter Ned-jiggen att fiska då betet långsamt och förföriskt lyfter sig från botten. Det är ofta här huggen kommer. Autentiska Ned-beten har salt injicerat i bakkroppen för ökad flytkraft. Ursprungligen liknar betet en liten cigarr utan extremiteter, vilket ger en diffus imitation. Betet kan för ögat vara svårtolkat men fisken ser antagligen betet som en insekt, larv, igel, groddjur eller kräfta.
Själva metoden utförs på följande vis: fiska Ned-jiggen med några vevtag eller korta ryck, precis över och på botten, åtföljt av spinnstopp. Spinnstoppets längd kan variera, men generellt bör längre spinnstopp användas i kallare vatten. Metodens produktivitet under kallare årstider beror främst på att betet även fiskar under spinnstoppen. Ett stopp på hela fem sekunder kan utlösa hugg från en köldstel abborre. Metoden tillåter effektivt fiske över begränsade områden, vilket är särskilt effektivt när abborren grupperats på en fläck. Du ger helt enkelt fisken tid att intressera sig för betet. Ofta är huggen stenhårda men ibland som en liten smekning i spöklingan. Var uppmärksam och gör mothugg.
Saltinjicerade kräftimitationer och känsliga spön
Fiske med Ned-skalle involverar inte enbart traditionella Ned-beten. Idag finns exempelvis kräftimitationer med salt injicerat i klorna för att de ska stå upp, likt en kräfta i försvarsställning. Andra effektiva beten är shadjiggar, twintails och maskar, där den platta Ned-skallen hjälper betet att stå upp från botten. Saltet lyfter kroppen ytterligare vilket gör att betet rör sig även under själva spinnstoppet.
Ned-fiske är en finessmetod för lätta skallar, max femton gram, oftast mellan fem och sju gram. Metoden fiskas allra bäst med en känslig utrustning som är anpassad efter lättare kastvikter. Spöet bör ha en klassning omkring fem till tjugo gram och vara runt sju fot långt. En spöklinga med toppaktion hjälper till att upptäcka försiktiga hugg vilket ökar fångstkvoten. En mindre haspelrulle med 0,10 till 0,12 millimeter tunn flätad lina är lämplig. Den tunna flätlinan genererar långa kast och skär bra genom vattenmassorna. En tafs av fluorocarbon på 0,25 millimeter ger god slitstyrka mot vassa stenar och optimal betespresentation.
Ursuit – funktionskläder för extrema förhållanden sedan 1964
Ursuit Oy, ett finskt företag grundat 1964, specialiserar sig på att tillverka anpassningsbara och högkvalitativa torrdräkter för dykning, räddningsinsatser och fritidsbruk, så även funktionskläder för jakt och sportfiske. Deras produkter kombinerar säkerhet och komfort och är uppskattade av allt från professionella användare till outdoor-entusiaster. Ursuit utmärker sig genom formidabelt hantverk och skräddarsydda lösningar som möjliggör anpassning av dräkterna efter individuella behov och önskemål.
Läs mer på www.ursuit.com
Högpresterande sportfiskekläder
Kall väderlek påverkar inte enbart fisken utan även fiskaren. För att klara en hel dag på sjön under tidig vår är adekvata kläder nödvändiga. Lager-på-lagerprincipen rekommenderas för att enkelt reglera kroppstemperaturen vid väderomslag. Ett exempel på kläder anpassade för fiske i det krävande nordiska klimatet på våra breddgrader är Ursuits Gore-Tex-ställ Utö. När Utö-stället togs fram inspirerades Ursuits skickliga kläddesigners av Finlands sydligaste ö med samma namn, känd för sina tuffa förhållanden. Utö-stället testades av experter inom krävande utomhussporter inklusive sportfiskare, för att säkerställa prestanda i olika situationer och väderförhållanden.
Ursuit Utö-jacka och -byxor är tillverkade av Gore-Tex Pro-material för optimal prestanda, vind- och vattenskydd samtidigt som deras andningsförmåga är förstklassig. Plaggen är helt vattentäta, inklusive huvuddragkedjan. Knän och rygg är förstärkta med slitstark Cordura, och axlarna med förstärkt reflekterande material. Byxorna har vattentäta fickor för säker förvaring av värdesaker. Muddar, huva och midja är justerbara. En längre dragkedja längs benen underlättar på- och avtagning över stövlar och kängor. Hängslen är fästa framtill för enkelt avlägsnande av byxorna med jackan kvar. Utö-stället har även en D-ring för fiskeutrustning, exempelvis en håv på ryggen. Gore-Tex Ursuit Utö erbjuder sportfiskare ett fullständigt vatten- och vindtätt skydd med utmärkt andningsförmåga.
Vid kalla fiskepass är det även viktigt att kontinuerligt fylla på med energi och vätska. Du vill inte få en energidipp när huggperioden kommer. Då gäller det att vara på alerten, eftersom det kan vara en av få stunder som ger möjlighet till fångst.
10 snabba tips för spinnfiske i kalla vatten
1. Vårabborren i skärgården befinner sig ofta på mycket grunt vatten, ibland så grunt som en halv meter.
2. Använd en så lätt jiggskalle som möjligt utan att förlora kontakten med betet.
3. Ta hem betet långsamt, med flera sekunders spinnstopp.
4. Ett tio centimeter långt bete är inte för stort för en stor abborre.
5. Tveka inte att experimentera med olika beten och variera hastigheten på hemtagningen.
6. Klä dig i lager-på-lager-principen och investera i
ett bra skalplagg med Gore-Tex.
7. Får du en gädda på en spot så kan det precis som med abborren finnas flera.
8. Testa att fiska dina gummibeten både oförtyngda och med bly. Ett litet päronbly på tio gram kan vara skillnaden mellan succé och fiasko.
9. Använd skrikiga beten under efterlekstider. Ljusa och fluorescerande färger kan vara särskilt effektiva. Men ingen regel utan undantag när det gäller beten.
10. Ta hjälp av dagens elektronik: Var uppmärksam på vattentemperaturen och områdets struktur. Har platsen gott om intressanta strukturer och ligger någon grad högre så är det läge att testa.
Gäddans vårpositioner
Förleksfisket efter gädda sker i nära anslutning till lekvikar. Leken sker främst på gräs- eller vassområden som översvämmats av vårfloden. Utanför står gäddan och värmer buken för att rommen skall mogna, gärna vid grunda steniga områden som snabbt värms upp av solen eller längs branter som vetter in mot lekvikar. Här bedrivs även förleksfisket efter gäddan.
Effektiva vårmetoder för gäddan
Från ungefär mitten av mars då förleksfisket brukar starta brukar gäddorna vara hungriga och aggressiva, men samtidigt ganska selektiva. Ankra upp på runt två till fem meter och fiska dig metodiskt genom varje potentiell ståndplats. Med andra ord över hela vikens vattenspegel. Börja utifrån och kasta dig inåt så du inte skrämmer fisk i onödan. Prova olika typer av beten, jiggar och spinnflugor för att hitta melodin för dagen. Byt färger och testa att fiska från ytan ner till botten. Det vanliga tillvägagångssättet är att fiska hem betet smärtsamt långsamt med många spinnstopp. Här kommer flugfisket verkligen till sin rätt då en långsamt pulserande fluga formligen retar gallfeber på tröga vårgäddor.
En annan metod som bör testas och som är bra för att både hitta fisk och rätt bete för dagen är trolling. Med metoden täcker du fort stora ytor och har möjlighet att på samma gång testa flera olika beten. Fiska i låg trollingfart från 1,2 knop upp till strax under två knop. Kör du väldigt långsamt så är det viktigt att använda beten som simmar fint i låga hastigheter. Sylvassa krokar och dubbla fjäderringar är ett måste.
Missa inte huggperioden
På vårkanten är ofta huggperioderna korta och intensiva. Det gäller främst om du fiskar abborre men även för gäddan. Även om det i princip känns hopplöst att få fisken att hugga så finns den där och när du minst anar det bestämmer den sig för att äta. Det är då du ska vara torr och varm, fylld av energi och ha betet i vattnet. Skitfiske!