Ad

Vandringar i skogen ska lindra björnrädsla

Många känner rädsla för att stöta på björn när de är ute i skogen. Genom att under kontrollerade former, tillsammans med en guide, exponera människor som känner oro hoppas nu Lunds universitet, Mittuniversitetet, Sveriges lantbruksuniversitet och Norskt institut, som tillsammans tagit fram en ny metod, att oroskänslorna ska minska.

Maria Johansson är professor i miljöpsykologi vid Lunds universitet och till forskning.se berättar hon mer om metoden:

– Det finns en internationell samsyn om att björnar ska få finnas. Hur ska då förvaltade myndigheter hantera en situation där människor känner oro för att leva sida vid sida med björnar? Vilket bemötande kan skapa större trygghet? frågar hon sig.

Samspelet viktigt

Tre olika sorters vandringar har utarbetats i samarbete med Orsa rovdjurspark. En av vandringarna sker tillsammans med en forskare som guide i områden. Gruppen följer en sändarförsedd björn och via signaler kan de se hur björnen sticker, nästan alltid innan någon har fått en skymt av den.  Maria Johansson berättar att samspelet är viktiga nycklar i metoden.

– Med några få personer som går tillsammans med guiden kan man uttrycka sin oro och få svar på sina frågor direkt när något dyker upp. Och det viktigaste av allt är att man har konfronterats med sin oro och klarat av situationen, säger Maria Johansson.

Källa: Forskning.se

Inlägg av: Nikki Van Riet den 2019-06-24

Se även ...

Prenumerera på Magasin Vildmarken!

Få tidningen före alla andra - direkt till din e-post! Starta din kostnadsfria prenumeration* på Magasin Vildmarken genom att fylla i din e-postadress nedan!

*Du kan även få erbjudanden och nyheter från samarbetspartners.
Din prenumeration är helt kostnadsfri och kan avslutas när som helst.

Inskjutningstavlor

Spara tid vid inskjutning med hjälp av Vildmarkens egendesignade inskjutningstavla. Med våra tavlor kan du lätt se hur du ska justera på ditt kikarsikte.
Ladda ner »

Magasin Vildmarken #1

Läs månadens tidning!
Läs tidningen »

 

Prenumerera på Magasin Vildmarken!

Få tidningen före alla andra - direkt till din e-post! Din prenumeration är helt kostnadsfri och kan avslutas när som helst. Genom att prenumerera godkänner du att även få nyhetsbrev från Vildmarken och samarbetspartners.


Invalid email
Detta fält är obligatoriskt.
Grattis! Nu är du prenumerant av Sveriges nya jakttidning.