Vandra med barnen: 15 tips för en lyckad tur

2022-07-03

Vandra med barnen: 15 tips för en lyckad tur

Foto: GettyImages

Ta med barnen ut i naturen och upplev ett spännande familjeäventyr med en skön känsla av gemenskap och närvaro. I dagens uppkopplade samhälle ger en tur i naturen en välbehövd kontrast till skärmtid från läsplattor och mobiler. Och barnen älskar det! Här delar Kajak & Äventyr med sig av tips för en lyckad tur. [Text: Kajakaventyr.se]

Med erfarenhet av olika fjällvandringar med barn och av två säsonger som STF-stugvärd i Tarrekaise med familjen delar vi här med oss av våra bästa tips för dig som ska ut och vandra eller vistas i naturen med barn.

Som regel tycker barn mer om att vandra och vistas i naturen än vad de själva tror. Tanken på att vara utan skärm och läsplattor låter för många barn otänkbart. Och att bara gå och gå utan att göra något låter inte så lockande. Men faktum är att barnen älskar det! Med lite förberedelser och kunskap blir vistelsen ännu bättre. Vi har till exempel gjort ett fjällbingo med bilder och frågor lämpat för barn.

Som förberedelse för en vandring i fjällen kan vi också varmt rekommendera ”Minsta boken om fjällvandring” – barn upp till ca 3–4 års ålder älskar upptäckarkänslan i bokens luckor
och igenkänningsfaktorn blir stor när de väl kommer ut.

1. Börja med dagsturer

Ta det lugnt och ha inte för bråttom. Låt barnen bestämma tempo och stressa inte, då kan lätt turen bli tjatig och inte lika rofylld. Stanna och utforska omgivningen. Planera inte för långa, svåra etapper med barnen utan börja smått med dagsturer och prova er fram. För barnen är ofta inte målet lika viktigt som för de vuxna, utan de lever mer i nuet på själva färden. Det brukar vara enklare att inspireras och ta efter det snarare än att tvunget försöka gå en viss sträcka eller till en viss plats.

2. Låt barnen bestämma tempo

Räkna med att du i bekväm takt går cira 2–3 km/h med en åttaåring beroende på hur kuperad och svår terrängen är.

3. Använd bärsele för mindre barn

Ta med en bärsele för de mindre barnen som inte orkar gå lika långt. Barn gillar att åka i bärsele och vill vara med på turen.

4. Lär barnen hur man navigerar

Barn är nyfikna och älskar att lära sig nya saker. Lär dem hur man använder karta och kompass och låt dem navigera själva.

5. Spela fjällbingo

Att förbereda inför vandringen med t.ex. ett fjäll- eller skogsbingo gör vandringen spännande och barnen vill lära sig allt och svara på alla frågorna.

6. Ge barnen en kikare

Att spana i en kikare är roligt, låt barnen upptäcka kikarens funktion i fjällmiljö. Se på renar och fåglar eller på branta spektakulära glaciärtoppar. Och det är alltid lika skojigt att få vända på kikaren och se en förälder i miniatyr.

7. Mellanmål är viktigt

Att ta små stopp och äta lite håller humöret uppe. Nötter och russin är klassiker. Det kan också vara bra att ha ett hemligt förråd av några bitar favoritgodis för att kunna motivera en extra jobbig sträcka eller sista biten hem.

 

8. Bli inte blöta och kalla

Se till att ha med regnkläder och varma kläder även vid kortare turer. Kommer regnet kan det göra hela skillnaden på hur barnet upplever turen. Kallt, blött och jobbigt eller enbart roligt att få plaska runt i vattenpölar. Vad gäller övriga kläder så välj plagg som barnen gillar och tycker är sköna. Samma gäller skor. Det behövs inga dyra ”friluftskläder” till barnen.

9. Ta med myggmedel

De små bitande myggen kliar så försök att hålla dem borta då myggbett kan upplevas som negativt och kopplas ihop med vandringen.

10. Ta lite bilder

Glöm inte att ta bilder som ni kan titta på gemensamt efter turen och minnas tillbaka.

11. Drick vatten ur en bäck

Om det finns bra vatten att dricka direkt från naturen så visa att det går! Dessutom är vattnet det godaste som finns.

12. Ta med en faktabok för området

Läs och berätta om blommor och natur där ni befinner er, det är mycket roligare att se live än i en bok.

13. Bada i en bäck

Bad är ofta uppskattat och det går utmärkt att bada i både skogs- och fjällbäckarna. Vem vågar doppa sig först i det något friska vattnet?

14. Gå upp till molnen

Molnen befinner sig många gånger nära eller på toppen av fjällen, gör ni en topptur i fjällen är chanserna goda att få möta ”molnen”.

15. Favoritmat

Ta med lunch som ni vet att barnen gillar. Mat smakar bättre ute i naturen men det är viktigt för orken och humöret att de äter ordentligt.

 

 

Tack för att du läser Magasin Vildmarken! Spara 10% på allt i vår webshop med rabattkoden I<3VM

Facebook
E-post
LinkedIn
Twitter
Nyheter

IWA OutdoorClassics slår upp portarna

På torsdag är det åter dags för IWA OutdoorClassics, världens ledande mässa för jakt- och sportskyttebranschen. Platsen är Nürnberg i Tyskland och 50-årsjubilaren utlovar en

Månadens tidning
Populärt just nu
Unika t-shirts, hoodies, kepsar och mössor!