Valptider

Valptider med Mattias Westerlund

Dressören och instruktören Mattias Westerlund från Hundskolan Vision delar varje månad med sig av tips och råd om jakthunden i träning och ute i skog och mark. Den här gången vänder han sig speciellt till alla nyblivna valpägare.
Dressören och instruktören Mattias Westerlund från Hundskolan Vision delar varje månad med sig av tips och råd om jakthunden i träning och ute i skog och mark. Den här gången vänder han sig speciellt till alla nyblivna valpägare.
2023-06-26

Valptider med Mattias Westerlund

Dressören och instruktören Mattias Westerlund från Hundskolan Vision delar varje månad med sig av tips och råd om jakthunden i träning och ute i skog och mark. Den här gången vänder han sig speciellt till alla nyblivna valpägare.

Du kanske är en av de lyckliga som precis har, eller snart kommer få hem en valp. Men hur gör du för att ge dig själv och valpen de bästa chanserna att lyckas och att få ett enkelt liv tillsammans? Att Iägga en bra grund är A och O och all vidare träning ni kommer göra framöver bygger på de viktiga grundstegen. Många hundar som kommer till mig måste backa i träningen för att viktiga kommandon som “hit” och “sitt” inte fungerar.

Vad är då bra valpträning? Hundskolan Visions träningsfilosofi betyder att ni tränar i “steg för steg” där träning bygger på att hunden ska lyckas. Ofta är det så att träningen har gått för fort fram när bakslagen kommer. För att underlätta träningen så har mina kunder stöd av Webdogs hundträningsfilmer. Med dem tränar du där du är, följer enkelt träningsstegen och utför sedan momenten själv med din valp.

Man kan reflektera över vilka inlärningsmoment som valpägare bäst löser och vilka de har svårare att konsekvent lära sin valp. Det är exempelvis mycket ovanligt att en kund kommer med en vuxen hund som har problematiken ”att hunden inte kan åka bil”, trots att det hos många valpar kan vara ett mindre eller större bekymmer. Säkert är det så utan att hundägaren är medveten om det, så vet hen att hunden kommer vara tvungen att åka bil, till träning, rastning, på semester eller till arbetet. Målmedvetet tränas bilåkning med ett enda mål, det måste lyckas, varje gång. Tränar man lika målmedvetet in moment som ”sitt” eller ”hit”? Sannolikt inte, det blir inte lika tydligt i stunden om man slarvar med en inkallning en gång, att hunden kanske stannar eller springer åt andra hållet. Där tänker jag annorlunda, de momenten måste också lyckas varje gång. Antingen gör jag inte inkallningen om jag inte tror att hunden kommer lyckas, utan går istället ut och kopplar hunden. Det samma är om jag kallar in, men märker att hunden inte lyssnar. Gå då ut och koppla hunden. Sedan riggar jag en situation där jag vet att hunden kommer lyckas med uppgiften, och ger massor med beröm när han kommer på min inkallning. Var det hundens fel att den inte kom in? Det beror på var i träningen hunden befinner sig, men det enda som är säkert där och då är att hur vältränad hunden än är så var uppgiften för svår och man måste backa träningen.

Allmän fostran

Det är bra att någon gång fundera över vad som kommer krävas av dig som hundägare. Tid, tålamod, kunskap och motivation kommer vara viktigt. Jag brukar säga att det är bra att ha grundläggande kunskap om vad en hund är, hur hundar lär och hur du som ägare/hundförare ska vara för att på bästa sätt lära din hund. Det gör att du förstår hundens inlärning och hur du kan påverka och motivera den inlärningen för att nå de mål du har med hunden.
Bra och varsågod

”Bra” är det första man ska lära sin hund och din hund måste, när den är vuxen, veta vad ”nej” betyder. Jag brukar ha som regel att inte säga annat än “bra” till valpen första veckan den är hemma. När jag säger “bra”, ska valpen vifta på svansen och förstå att jag är positiv till vad den gör. För att lyckas med det behöver jag anpassa miljön och plocka bort sånt som jag inte vill att valpen ska ta eller tugga på, så att valpen inte kan annat än lyckas.

Något som också behöver vara med tidigt är ett frihetskommando. Varje övning, inkallning eller kontakt som du som ledare gör med hunden ska avslutas med ett frihetskommando. Det kan du till exempel lära in när hunden kommer till dig. Hunden får inte göra vad den vill förrän du förlöst den med ett ”varsågod”. Du säger det när hunden tittar på dig och sedan kan du visa med handen att den får göra vad den vill.

Hantering, visitation och kloklippning

Att kunna hantera och undersöka/visitera din hund är viktigt så att du tidigt kan upptäcka om något är fel. Vid vissa jaktprov och bruksprov ingår ID-kontroller/visitationer och alla hundar kommer behöva vaccineras. Vänjer du hunden vid visitation går det lätt och smidigt. Fokusera på att lära valpen hanteras, visiteras och att få klorna klippta.

Lär valpen tidigt att du kan hantera den, undersök ben, tassar och klor, öron, mun och tänder. Börja när valpen är trött och på väg att sova och gör hanteringen till något positivt där du är nära valpen. I framtiden kommer den självklart behöva kunna hanteras i vilka situationer som helst, men de viktiga första stegen måste göras.

Inkallning

Ni kommer att ha stor fördel av att lära valpen inkallning tidigt, när den fortfarande är liten och lättare att påverka. Träningen ska vara i små steg och startas med inkallningar inomhus i koppel. Under tiden ni tränar inkallning ska fokus i träningen bara ligga på den viktiga inkallningen. I Webdogs hundträningsfilmer kan ni följa stegen som jag använder för att ta en hund från inkallning inomhus i koppel till inkallning på jakt eller flera hundra meters avstånd. Dit kommer man bara om man lägger rätt grunder, går i steg för steg där hunden får lyckas och inte går för fort fram.

Sitt

Sitt är ett kommando som är bra att lära hunden och som är extra viktigt för spaniels, retrievers och de stående fågelhundarna. Det är användbart i många sammanhang och är enkelt att träna. Målet är att hunden ska sätta sig och sitta kvar tills dess du ger den frihetskommandot (”varsågod”). För att lära valpen rätt från början så är tidsaspekten och i vilken ordning man gör saker viktigt. Det första man lär in är beteendet. Först när hunden kan beteendet så läggs kommandot på. Det är grundläggande och mycket viktigt. Precis som med all annan träning med Hundskolan Vision så sker träningen i små steg, där första steget är att få valpen att sätta sig i koppel inomhus utan störning, gärna med en godbit. Valpen ska sitta kvar några sekunder tills den får ett frihetskommando (“varsågod”). Det är också viktigt att komma ihåg att när ni börjar lära in ett nytt beteende, till exempel när ni har tränat inkallning en vecka och ska börja lära hunden “sitt”, så ska ni träna in det nya före det tidigare inlärda.

Gå i koppel

Din hund bör kunna gå fint vid sidan av dig i koppel utan att dra. Att träna på det är också bra för kontakten. Först tränar du in beteendet, att gå vid sidan i koppel, gärna med godbit. När hunden kan det lägger du på kommandot ”fot” eller ”gå fint”. Målet till en början är att kunna ta kontakt när ni säger valpens namn, att valpen ska kunna gå fot i koppel 1–2 meter inomhus, med godbit, utan störning. Att valpen förstår frihetskommandot “varsågod”.

En ny miljö i en ny familj kan vara mycket för en liten valp. Låt det ta tid och gå inte för fort fram i träningen. Det kommer löna sig i längden och lägga goda grunder för framtida träning och ett enkelt liv tillsammans.

Valptider

Resa med valp

Den miljö som de allra flesta hundar behöver bekanta sig med och lära sig acceptera är bilen. Min mening är att många tar det för givet att valpen snabbt ska acceptera bilutrymmet. Men en bilfärd ställer höga krav på valpen då den utsätts för nya och inte sällan höga ljud, lukter, vibrationer och ljusintryck. Förutom det så är bilen i rörelse vilket triggar de känsliga balansorganen hos valpen vilket gör att den kan bli åksjuk. Precis som med all annan träning ska man träna i steg för steg där valpen lyckas. Hur ni tränar bilåkning med er valp har jag skrivit om i tidigare nummer.

Tidsaspekten och i vilken ordning man gör saker är viktig:

✓ Lär in beteendet!

✓ Lägg på kommandot och visa hunden att göra beteendet, det ska ske inom ett par sekunder för optimal inlärning!

✓ Tänk på att när man ska lära in ett nytt beteende så är ordningen – det nya före det inlärda!

Tack för att du läser Magasin Vildmarken! Spara 10% på allt i vår webshop med rabattkoden I<3VM

Facebook
E-post
LinkedIn
Twitter
Viltrecept

Lucas Eriksson lagar: Viltsushi med sting

Lucas Eriksson bjuder den här gången på sushi utöver det vanliga. När han skulle ta sig an den japanska klassikern så valde han nämligen att

Månadens tidning
Populärt just nu
Unika t-shirts, hoodies, kepsar och mössor!