Upplysande drevjaktsäventyr i söder

Strax innan jul medverkade Vildmarken på ett tredagarsevent i Skåne där utveckling och utbildning stod i fokus. Aimpoint, Norma, Garmin, 3M Peltor och Merkel bjöd in journalister, filmproducenter och andra likasinnade från Europa, USA och Sydafrika. Eftersom vi på Vildmarken har en förkärlek för drevjakt, och att tillbringa dagar i goda vänners lag, så hoppade vi snabbt in i bilen och styrde kosan söderut när vi fick erbjudandet om att representera svensk media.
Strax innan jul medverkade Vildmarken på ett tredagarsevent i Skåne där utveckling och utbildning stod i fokus. Aimpoint, Norma, Garmin, 3M Peltor och Merkel bjöd in journalister, filmproducenter och andra likasinnade från Europa, USA och Sydafrika. Eftersom vi på Vildmarken har en förkärlek för drevjakt, och att tillbringa dagar i goda vänners lag, så hoppade vi snabbt in i bilen och styrde kosan söderut när vi fick erbjudandet om att representera svensk media.
2023-02-06

Upplysande drevjaktsäventyr i söder

Föregående bild
Nästa bild

Strax innan jul medverkade Vildmarken på ett tredagarsevent i Skåne där utveckling och utbildning stod i fokus. Aimpoint, Norma, Garmin, 3M Peltor och Merkel bjöd in journalister, filmproducenter och andra likasinnade från Europa, USA och Sydafrika. Eftersom vi på Vildmarken har en förkärlek för drevjakt, och att tillbringa dagar i goda vänners lag, så hoppade vi snabbt in i bilen och styrde kosan söderut när vi fick erbjudandet om att representera svensk media.

Den första dagen var vi inbjudna till skjutbiografen i Staffanstorp. Det är en av Sveriges första skyttebiografer och kan visa upp en butik utöver det vanliga. Dagen, som främst hade ett utbildande syfte, inleddes med genomgång och presentation av nya Merkel Helix Carbon. Denna lättviktare har benämnts som nästa generations jaktgevär och gjorde onekligen ett gott första intryck på oss som var på plats, inte minst genom dess goda dämpning och komfort.

Undertecknad fick dessutom möjlighet att jaga med tidigare års nyhet, Merkel Helix Speedster. Denna rakrepeter har ett unikt tumgrepp, som de har valt att kalla OmegaGrip, som ger en trevlig ergonomi just vid momenten mellan säkring, skott och repetering. Kolven har dessutom flera smarta funktioner, däribland en justerbar kolv med minnesfunktion, ställbar bakkappa och snabbfästen för rembyglar samt integrerade Weaverspår med mera.

 Ovanpå bössan sitter Aimpoints nyhet, den mycket kompakta Acro C-2, monterad. Siktet kommer med en 3,5 MOA-punkt och skyddande klara glaslinser, både fram och bak, som skyddar det avancerade och reflekterande linssystemet. Den nya versionen har en digital knappsats för justering av intensitet, och ger en tydligare känsla än tidigare när du justerar rödpunktens intensitet. Dessa knappar har bytt plats, och är nu placerade bredvid batterifacket, detta för att skydda dem mot oavsiktliga förändringar.

Tillsammans med Aimpoints internationellt erkände skytteinstruktör Erik Ås sköt var och en in bössan på 25 meter. Erik tog väl hand om gästerna och visade alla nya användare stegvis hur det ska gå till. Aimpoints sikten är optiskt centrerade vilket innebär att ifall fästets säte är rätt uppriktat så krävs det bara lättare justeringar. Under träffen fick vi rådet att börja inskjutningen på just 25 meters håll, något som ger en tydlig fingervisning ifall det krävs ytterligare justeringar, något som kan spara både tid och ammunition.

Kombinationen av den kallhamrade pipan på Merkel Helix och den senaste versionen av Normas blyfria ECOSTRIKE i kaliber 30-06 gav hål-i-hål-resultat, något man aldrig kan klaga på!

Instinktivt skytte

Har du inte skjutit med ett rödpunktsikte tidigare så är det helt klart en omställning jämfört med att skjuta med ett traditionellt förstorande kikarsikte. Ett Aimpoint-sikte ger dig möjlighet till ett mer instinktivt skytte, där du ska ha båda ögonen öppna med fokus på viltet och där den skarpa, röda punkten riktas in i träffområdet. Alla har nog någon gång sett scener från Vildsvinsfeberfilmerna där vildsvinen faller som på pärlband. Det kräver sin skytt att skjuta flertalet vilt på samma post – inte minst om de är i rörelse. Men ett instinktivt skytte, där man har båda ögonen låsta på viltet och terrängen den rör sig i, underlättar helt klart.

Efter inskjutningen fortsatte Erik Ås att undervisa gänget genom en skytteutbildning. Erik är verkligen en legend när det handlar om skytte på rörliga mål, och förutom jakten så undervisar han även personal inom militär och polis. Kortfattat handlar hans utbildning om hur man maximerar fördelarna av jakt med rödpunktsikte, hur du med båda ögonen öppna, istället för att sikta, fokuserar på viltet för att sedan leda in rödpunkten mot sitt mål. Han berättade även om hur man använder andningen för ett mer kontrollerat skytte på stillastående mål – och förtydligade hur olika tekniker kan fungera bra eller mindre bra, beroende på person och individuella egenskaper.

Stämningen var på topp och efter lite praktisk träning fortsatte dagen med presentationer från såväl Aimpoint som Garmin och Norma, där de sistnämndas presentationer så småningom ledde oss till Aimpoints högkvarter i Malmö. Där väntade bland annat Normas Anton Brask och Jonas Hellentin för att visa hur en skjutning i ballistiskt gelatin går till i Aimpoints skjuttunnel.

Ballistiskt gelatin, även känt som ammunitionsgel eller ballistiskt block, kom till som en vetenskaplig testmetod för att studera prestandan hos projektiler när de når sitt mål. Att få se hur en kula expanderar i ett gelblock och sedan fångas upp, är något alldeles speciellt. Att bland det improviserade kulfånget av isolering hitta de varma och svampade kulorna, och se hur exempelvis den senaste versionen av ECOSTRIKE svampar upp, dessutom nästan identiskt gång efter gång, är verkligen en enastående upplevelse.

Över tre miljoner användare

Under ledning av Alexander Nordin fick vi lära oss mer om företagets historia. Aimpoints resa började när en uppfinnare och en entreprenör nere i Skåne slog sina kloka huvuden ihop för att hitta ett enklare och bättre sätt att sikta, att snabbt få målet i sikte – och konsekvent träffa rörliga mål. Rödpunktssiktet blev lösningen och därefter har produkten slipats genom ett nära samarbete mellan jägare, skyttar och experter inom det militära. Numera finns det drygt tre miljoner användare och med den vetskapen kändes det spännande att ta del av fabriksvisningen i Aimpoints stilrena och närmast laboratorieliknade miljöer.

Med hjärnan fullproppad av information så begav vi oss vidare, närmare bestämt mot en slottsmiljö i de östra delarna av Skåne. Efter en tidig genomgång av Aimpoints Erik Jeppsson så öppnade ett magiskt och krispigt landskap upp sig. Trots att termometern visade någon enstaka minusgrad så kändes det som -15 på grund av den höga luftfuktigheten.

Fantastiskt jaktland

I min bil sällskapade jag med den portugisiska journalisten Pedro, chefredaktören Eric från amerikanska Guns and Ammo och Andrea från Aimpoint i USA – ett gäng som satte guldkant på hela resan. Under vårt besök var Skånes ekskogar sedan länge kala, och marken täckt av löv. Där och då slog det mig att det är när man får möjlighet att jaga i Skåne den ena veckan – och några dagar senare uppleva Norrland – som man inser vilket fantastiskt jaktland Sverige är. Tänk att vi har möjlighet att få jaga i så varierande miljöer. Den höga luftfuktigheten och kallgraderna hade gjort att alla löven var frusna. Att smyga ut till passet var därför inte att tänka på, inte minst knakade det ordentligt när jag klev upp i tornet.

Min första post var intill en liten granplantering. Snabbt blev det full fart på hundarna och det dröjde inte länge förrän smällarna ekade över skogen. När marken är frusen är ett riktigt bra kulfång av största vikt – och ska man komma till skottchans så vill man gärna ha viltet riktigt nära. Jag skymtade ett par vildsvin i buskaget framför mig, men bara ryggen av dem när de i stället sprang ner till Erics pass ett par hundra meter bort. Vid återsamlingen gratulerade vi honom till hans första svenska vildsvin!

Jaktdagen fortsatte därefter med många skott och glada skratt. Det var både dov- och kronvilt i rörelse, men även bra drag på vildsvinen. Under den första dagen hade jag en hel del observationer – och utöver det så hörde jag dessutom väldigt många djur. Mina pass har varit ganska täta, och tack vara de frusna löven så har man verkligen hört varenda steg i skogen. Det var en ganska häftig upplevelse med otroligt mycket rörelse runt omkring oss, något man annars kanske aldrig hade varit medveten om. Till slut fick jag en ensam dovhind i pass, med Erik Ås nyfunna skyttetekniska tips ringandes i bakhuvudet.

Frusen vegetation kan få viltet att trycka lite extra hårt, det eftersom de onekligen är medvetna om ljuden som de själva skapar. När de väl går loss kommer de med en väldig fart. Under jakten var kronvilt, dovvilt, vildsvin och räv tillåtet – och samtliga presenterades under dagens gång för passkyttarna på plats.

När ljud blir skadligt

Bössan var inte utrustad med ljuddämpare och hörselskydd var därför en nödvändighet. 3M Peltor var på plats för att hjälpa oss med vad vi behövde. Jag fick testa nya 3M PELTOR WS Alert X, deras hörselskydd med hjässbygel, blåtand och en bullerreducerande bommikrofon, som ansluts till din mobiltelefon för handsfree-samtal och streaming i bullriga miljöer. Den har dessutom en nivåberoende funktion som gör det möjligt att höra ljud i omgivningen. Under jakten höll 3M Peltors kunniga personal en uppskattad genomgång där det bland annat pratade om ämnen som hur en hörselnedsättning ser ut rent fysiskt, när ljud blir skadliga och hur 3M Peltors tekniska lösningar är uppbyggda.

Rikligt med dovvilt

Nästa dag var vi i ett nytt område, då med fokus på dovvilt och vildsvin. Skog mixades med åkermark vilket gjorde att det även bjöds på en del friska vindar. Jag har nog aldrig tidigare skådat så mycket dovvilt. När jag var utpositionerad på en åker såg jag säkert 400 dov under den knappa timmen som jag satt där. Uppskattningsvis så passerade omkring 100 stycken förbi mitt pass på 150+ meter. Vi hade innan fått tydliga besked om att inga skott över 75 meter fick avlossas under jakten och därför var det bara att njuta av deras sällskap, även om jag måste erkänna att det kliade ordentligt i pekfingret. Det var istället min nyfunne vän Eric som åter fick chansen. Hos honom kom de in på något närmare håll och innan dagen var slut så kom han åt ett smaldjur.

Själv fick jag tillfälle att osäkra otaliga gånger under dagarna två och sammanfattningsvis så lyckades jag fälla ett par dovvilt och ett vildsvin på ett helt magiskt pass. I en dal av ekträd, med frusna löv på backen, fick en brungris i maxfart möta en vidareutbildad värmländsk jägare med båda ögonen öppna. Ett säkert skott satte kort därefter punkt för en riktigt rolig jaktupplevelse.

Trådlös teknik från Garmin

Under jakten fick alla deltagare uppleva fördelarna med Garmins trådlösa teknik. Med en Alpha 200-enhet och en länkad smartwatch runt handleden kunde vi passkyttar följa ett urval hundar, men även de närmaste passkyttarna. Deras hundspårningssystem Alpha 200 gör det möjligt med spårning av upp till 20 hundar eller enheter åt gången på ett avstånd upp till 14,4 km, beroende på halsbandstyp. Förutom spårfunktionen har användarna tillgång till högklassiga navigationsfunktioner från Garmin, såsom förinstallerade TopoActive-kartor över Europa.
Magnus Mårlind från Garmin var på plats och pratade om dess inbyggda inReach-funktioner. Alpha 200 kommer även med inbyggd SOS-knapp som låter nyttja Garmins smarta nödfunktion som gör att man kan komma i kontakt med den hjälp du kan behöva, även där det saknas mobiltäckning. Hjälp är bokstavligt talat alltid ett knapptryck bort ifall du, din jaktkamrat eller hund har råkat illa ut.

Avslutningsvis så vill jag passa på att tacka Aimpoint, 3M Peltor, Norma, Merkel och Garmin, och inte minst både nyfunna och gamla vänner i branschen. Det blev ett jaktevent som jag aldrig kommer glömma!

 

 

Tack för att du läser Magasin Vildmarken! Spara 10% på allt i vår webshop med rabattkoden I<3VM

Facebook
E-post
LinkedIn
Twitter
Nyheter

Hornborgasjön lyfter livet under ytan

Ängar under ytan och gäddor som äter andra gäddor. Hornborgasjöns sommarprogram är igång för fullt – och bland annat väntar en utställning om livet under