Undvik misstagen i de svenska sommarfjällen

2021-07-21

Undvik misstagen i de svenska sommarfjällen

Foto: Mats Hagwall/Unsplash

Besökarna vallfärdar till de svenska sommarfjällen, särskilt sedan pandemin blev verklighet. Dock är många av sämre förberedda för sin vistelse än tidigare. En enkätundersökning genomförd av Naturvårdsverkets fjällsäkerhetsråd visar bland annat att vanliga misstag är att underskatta vädrets snabba växlingar, överskatta mobiltäckningen samt även i övrigt är dåligt förberedda inför fjällturen.

– Det är glädjande att allt fler upptäcker de svenska sommarfjällen. Vi märker samtidigt att många nya besökare begår misstag som går att förebygga. Därför vill vi bidra till bättre kunskap och förberedelser, säger Per-Olov Wikberg, samordnare vid Naturvårdsverkets fjällsäkerhetsråd, i ett pressmeddelande.

Mellan den 9 juni till 1 juli genomförde fjällsäkerhetsrådet en enkät riktad till destinationsbolag och fjällstationer om trender i sommarfjällen. Bland annat undersöktes hur väl besökarna förbereder sina vistelser och enkäten besvarades av 27 vd:ar och motsvarande befattningshavare verksamma i bland annat Sälen, Vemdalen och Åre, samt vid STF:s största fjällstationer utmed den svenska fjällkedjan. 

Tror på fler besökare

Åttio procent tror att antalet besökare kommer vara högre i år än under fjolåret. Enkäten visar dessutom att många besökare förbereder sig sämre nu jämfört med för fem år sedan. Hälften av respondenterna svarar att besökarnas säkerhetsmedvetande har försämrats. Endast fyra procent anser att det förbättrats. Bilden av besökarnas utrustningsnivå är splittrad. Fyra av tio menar att besökarna är mindre välutrustade än för fem år sedan. En lika stor andel anser att besökarna nu är mer välutrustade. 

Nio av tio respondenter anger att det vanligaste misstaget besökarna gör är att underskatta fjällvädrets snabba förändringar. Ungefär hälften menar att besökarna överskattar möjligheten att kunna använda mobiltelefoner i fjällen där mobiltäckningen ofta är sämre – och en lika stor andel svarar att de har fel klädsel och utrustning för aktiviteten. En av tre svarar att besökare underskattar avstånden i fjällen, något som kan göra vandringen till en utmaning. 

– Fjällen är en unik och storslagen miljö men som ställer krav på särskilda förberedelser. Såväl vana som ovana besökare behöver planera sin vistelse noga med rätt kläder och utrustning men också genom att uppdatera sig med lokala väderprognoser, fortsätter Per-Olov Wikberg.

Tips för trygg vandring

Fjällsäkerhetsrådet delar i pressmeddelandet med sig av sex praktiska tips för att man ska få en trygg vandring på fjället:

  1. Ta med kläder som klarar snabba väderomslag. Ta alltid med vind- och regntäta skalplagg liksom värmeplagg och ett torrt ombyte i ryggsäcken. 
  2. Ta del av lokala väderprognoser. Vädret kan slå om snabbt. Beakta lokala vädervarningar.
  3. Lämna färdmeddelande. Meddela alltid en vän eller släkting er planerade färdväg. 
  4. Följ markerade leder. Använd en fjällkarta tryckt på fukttåligt papper. Fjällkartor finns att köpa i välsorterade sport- och friluftsbutiker eller kan laddas ned från Lantmäteriets hemsida.
  5. Använd karta och kompass. I fjällen saknas ofta mobiltäckning, lär er att använda karta och kompass innan ni ger er iväg.
  6. Rådfråga erfarna människor. Ta kontakt med lokala fjällsäkerhetskommittéer eller andra erfarna människor och ställ frågor om vägval, vattenstånd, broar och annat som underlättar din planering. 

 

Klicka här för att läsa mer om hur man sin fjällvistelse.

Tack för att du läser Magasin Vildmarken! Spara 10% på allt i vår webshop med rabattkoden I<3VM

Facebook
E-post
LinkedIn
Twitter
Jakt

Kaninpuls på Endelave

I skrivande stund har jag fortfarande kaninpuls, vilket är passande eftersom jag nyss är hemkommen från min första kaninjakt på ön Endelave. Det blev en

Månadens tidning
Populärt just nu
Unika t-shirts, hoodies, kepsar och mössor!