Ulrika Karlsson-Arne tävlar om Extreme Huntress-titeln

2018-10-08

Ulrika Karlsson-Arne tävlar om Extreme Huntress-titeln

Ulrika Karlsson-Arne kallar sig själv för en vanlig tjej från landet som vill värna om djur och natur. Nu har hennes jaktkunskaper tagit henne ända till Texas och finalen i tävlingen Extreme Huntress.

– Jag har kämpat i snart 20 år för att bli så bra som jag är i dag, säger Ulrika Karlsson-Arne.

Det är en lite sömndrucken, men ändå alert, Ulrika Karlsson-Arne som tar emot oss när vi anländer till Fjugesta, strax sydväst om Örebro. Hon berättar att hon precis har vilat sig en stund efter att ha varit uppe redan vid femsnåret i arla morgonstund. I närheten bor två herrar som hon brukar ha sällskap med under jakten ibland och tidigare under morgonen följde hon med en av dem ut för att smygjaga på bock. Hon berättar att det var de som för 20 år sedan tog emot henne och introducerade henne för jakten. Snart två decennier senare tar de fortfarande sällskap och hon ställer mer än gärna upp när och ifall de önskar få lite stöttning i skogen.

– När jag blir äldre skulle jag vilja ha någon som följer med mig, säger hon.

Att lyfta fram och hjälpa andra är något som har genomsyrat hennes jaktliv. Hon var i många år engagerad inom Svenska Jägareförbundet och JAQT, ett kvinnligt nätverk, där hon bland annat jobbade för att få fler jägare att förstå hur mycket skogen och jakten har att ge – ett ideellt arbete som gav henne en silvermedalj, ett förtjänsttecken från Svenska Jägareförbundet. 

– Det pushade mig och fick mig att inse att det är det här jag ska hålla på med, säger Ulrika Karlsson-Arne.

Hon berättar att hon inte kom från en familj som jagar, men att det var någonting som drog henne till skogen redan i unga år. När hon var 26-27 år kände hon att hon ville ta jägarexamen. Hon tog då hjälp av de ovannämnda herrarna i närheten. De släpade ut henne i skogen och hon fick snabbt mersmak.

– Jag kände att det var det här som jag hade saknat i alla år, att smyga och krypa i diken. Och sitta still i sju timmar och frysa arslet av sig i väntan på en älg, säger Ulrika Karlsson-Arne och skrattar. 

Gör upp om Extreme Huntress-titeln

Ulrika Karlsson-Arne beskriver sig själv som ”en vanlig tjej från landet som vill värna om djur och natur” – och som är mån om naturen och viltvård.

– Jag vill veta vart min mat kommer ifrån och det är lite därför jag håller på, säger hon.

Hon berättar att hon har kämpat stenhårt i snart 20 år för att bli en så bra jägare som möjligt, kunskaper som har tagit henne ändå till Texas. Nu är hon nämligen en av finalisterna i Extreme Huntress – en tävling där man söker en kvinnlig förebild som kan stå längst fram och föra talan.

– Jag vill få folk att förstå jakt och vad det handlar om, få dem att förstå varför vi är jägare och få andra intresserade av jakt, säger Ulrika Karlsson-Arne.

Nyligen släpptes hon och de andra tre deltagarna av utanför FTW Ranch, en anläggning där de annars utbildar Navy Seals. 

– Det såg fränt ut när vi kom innanför grindarna. Jag fick direkt en känsla av att det var ordning och redan och att det var militärer som höll i utbildningen, vilket passar mig som gillar skytte, säger hon.

Vinnarskalle

Ulrika har inte haft den bästa uppladdningen. Under året har hon kämpat med en tennisarmbåge, en bråkande ankel och en envis allergi, men hon kände sig ändå tämligen bekväm och lugn när hon kom in på anläggningen och såg att det bland annat skulle bli skyttemoment. Det är vid sådana här tillfällen som hon drar nytta av sin vinnarskalle.

– Jag är mentalt stark. Behöver jag klättra uppför ett berg för att jaga så tar jag mig upp, säger hon.

Ulrika får inte avslöja hur det gick i de olika tävlingsmomenten och/eller vad juryn tyckte. Tävlingen går nämligen vidare under hösten då även tv-tittarna får vara med och påverka resultatet. Ulrika och de andra deltagarna får inte heller avslöja exakt vilja grenar som de har tävlat i förutom skyttet, men en del handlar om hur de agerar och löser problem ute i skogen. Och deras dagliga jaktliv och arbete som förmedlas ut via sociala medier är något annat som juryn tittar på.

Är det inte läskigt att ständigt bli bedömd på dina sociala medier?

– Det är lite ”scary”, men till min fördel är att jag har ett stort nätverk. Och är man med i leken får man leken tåla, säger Ulrika som även tycker att det är en fördel att hon, enligt hennes själv, är lite äldre.

– Jag har gjort massa saker och är inte rädd för att göra bort mig utan bjuder på det vilket kan lära andra. 

Vill inspirera andra

Ulrika är minst sagt van vid tv-produktioner. Hon sade upp sig från jobbet som producent på SVT för att hon ville syssla med jaktorienterade uppdrag som att skriva jaktreportage, göra podcaster, göra jaktfilmer och vara med på event et cetera. Hon trivs med sina samarbetspartners och även om frilanslivet stundtals är tufft så är målet tydligt:

– Jag vill inspirera andra och få dem att våga satsa på vad de brinner för, säger Ulrika Karlsson-Arne.

Under en gala i Dallas, Texas i januari nästa år kommer vinnaren av Extreme Huntress att annonseras ut och Ulrika satsar på vinst.

– Som liten tjej lovade jag mig själv att följa mina drömmar, nu är det min tid, avslutar Ulrika Karlsson-Arne. 

Följ Ulrikas resa på sociala medier. Hon heter Swedishvenatrix på Facebook och Instagram.

 

Dela på facebook
Facebook
Dela på email
E-post
Hund

Hundarna som räddar liv

Benbrott, turistande skidåkare på vift och laviner är vardag för våra fjällräddare – och troget vid sida har de sina hundar. Vildmarken fick en pratstund

Månadens tidning
Vildmarken nr 4 2021

Det sägs att hunden är människans bästa vän, och att den onekligen har många behjärtansvärda roller och funktioner blir aldrig tydligare än i det här temanumret.  För optimal läsupplevelse i din smartphone eller surfplatta, ladda ner appen ”ISSUU”, öppna sedan tidningen på nytt.

Populärt just nu
Unika t-shirts, hoodies, kepsar och mössor!

GRATIS NYCKELRING

GRATIS NYCKELRING

Håll koll på det viktigaste med Vildmarkens broderade nyckelring! Starta en kostnadsfri prenumeration av vårt digitala magasin och nyckelringen är din!
*Du kan även få erbjudanden och nyheter från samarbetspartners. Din prenumeration är helt kostnadsfri och kan avslutas när som helst.