UF-företag vill minska matsvinnet: ”Målet är att hjälpa dig tänka matsmart, varje dag”

2022-05-02

UF-företag vill minska matsvinnet: ”Målet är att hjälpa dig tänka matsmart, varje dag”

ForshagaAkademin-studenterna Niliana Fröman, Emelie Johansson och Celine Eriksson driver Stay Green UF, ett UF-företag som vill hjälpa oss att tänka matsmart. Efter regionala framgångar med bland annat en förstaplats i Årets Ekologiskt Hållbara Företag och en andra plats i Årets Vara så väntar nu SM för trion i maj.

– Vi är såklart väldigt stolta över dessa bedrifter och att så många faktiskt verkar tycka om vår idé och bok så mycket. Just årets Ekologiskt Hållbara Företag betyder lite extra mycket för oss eftersom det är just det som vi verkligen vill hjälpa folk med, att bli bättre för miljön men även för sig själva och sina egna plånböcker. 

Stay Greens vision är att all mat som produceras ska konsumeras. För att hjälpa, inspirera och underlätta för oss konsumenter har de skrivit All mat till fat, en kokbok med recept på mat som ofta slängs samt fakta om matsvinn. Målet är att hjälpa oss att tänka matsmart, varje dag.

– Vi vill förmedla kunskap och inspiration som lätt går att använda i vardagen, både för vår världs skull men även för din egen plånboks. Boken hjälper dig helt enkelt att bli matsmart, säger de.

– Kokboken är just nu under tillverkning och skickades till vårt tryckeri i onsdags. Vi siktar på att kunden ska kunna få boken i sin hand om cirka två till tre veckor. 

Stort problem

Det är svårt att hitta säkra uppgifter på hur mycket mat andra länder slänger i svinn jämfört med Sverige. Trion berättar att det vi dock vet är att Sverige är ett av de länder som har bäst och säkrast statistik kring hur mycket mat som slängs.

– I dag slänger vi i Sverige cirka 19 kg ätbar mat per person i Sverige. Detta är i sin tur cirka 40 måltider, måltider som hade kunnat mätta andra som svälter. Utöver dessa 19 kilo hälls även cirka 18 kilo mat och dryck ut i vasken per person och år. Problemet är stort och det vill vi ändra på. 

Vad är det främst vi syndar med? 
– Den matvara som hushåll slänger allra mest av är bröd, följt av olika sorter av frukt och grönt; gurka, banan och tomater. Något annat som det också slängs mycket av är mejeriprodukter. Det är just därför vi i vår kokbok skriver mycket om just bröd och andra matvaror som ofta slängs för att människor ska få en större förståelse för hur mycket vi faktiskt slänger.

En stor del av problemet kan kopplas till hur vi svenskar förvarar våra varor.

– Därför har vi tagit fram tips på hur man förvarar de 20 mest slängda varorna i Sverige i boken. Detta ska göra det enkelt för kunden att minska sitt svinn. Att vi sedan har enkla och korta smårecept på alla dessa varor är även det en viktig faktor som hjälper våra kunder att minska sitt svinn, säger tjejerna och avslutar med att bjuda på ett recept enligt man tager vad man haver-principen! 

 

Tack för att du läser Magasin Vildmarken! Spara 10% på allt i vår webshop med rabattkoden I<3VM

Facebook
E-post
LinkedIn
Twitter
Månadens tidning
Populärt just nu
Unika t-shirts, hoodies, kepsar och mössor!