Två vargar hittades instängda i en bastu

Åtta personer är misstänkta för att organiserat ha smugglat in vargar och fött upp varghybrider i Finland. Totalt påträffades 64 djur, och 30 avlivades när polisen slog till i en gemensam insats vid tre fastigheter i Högfors, Loppi och Orimattila.

Det var en omfattande härva med uppfödning av varghybrider som avslöjades i Finland. Vid tillslaget hittades 64 djur, och vid en undersökning visade det sig vara vargar och hybrider mellan hund och varg. Det är nätupplagan av Svenska Yle som skriver om utredningen, brotten ska ha pågått mellan juni 2016 och januari 2019. Förundersökningen är i det närmaste klar och de åtta personerna är misstänkta för tolv olika brott, bland annat åtal för omfattande uppfödning av varghybrider.

Av förundersökningen framgår att fyra ryska vargar har smugglats till gården. Den huvudmisstänkte har enligt polisen fött upp varghybrider på sin gård i Loppi nära Riihimäki. I Högfors hittades vad som bekräftades som en renrasig nordeuropeisk varg och i Orimattila hittade polisen två vargar som fanns i en mörk bastu utan tillgång till vatten eller mat. På gården i Loppi fann polisen 64 djur som alla betecknades som hybrider mellan varg och hund och i samband med insatsen avlivades 30 djur.

Liksom i Sverige är det i Finland förbjudet att importera vargar, och det gäller även varghybrider. Åtalsprövningen i finsk domstol kommer att genomföras under sommaren. De misstänkta kommer att åtalas för grovt djurskyddsbrott, djurskyddsbrott, åtta fall av naturskyddsbrott och två fall av smuggling.

Källa: Svensk jakt

Inlägg av: Wilma Söderlund den 2019-06-20

Se även ...

 

Prenumerera på Magasin Vildmarken!

Få tidningen före alla andra - direkt till din e-post! Din prenumeration är helt kostnadsfri och kan avslutas när som helst. Genom att prenumerera godkänner du att även få nyhetsbrev från Vildmarken och samarbetspartners.


Invalid email
Detta fält är obligatoriskt.
Grattis! Nu är du prenumerant av Sveriges nya jakttidning.