Ad

Trikinsmittade lodjur fälldes under licensjakt i Jämtland

Två av de lodjur som fälldes under licensjakten i Jämtland i mars bar på trikinsmitta, det skriver länsstyrelsen i ett pressmeddelande.

Länsstyrelsen i Jämtland rapporterar att de två lodjuren fälldes i Åres och Krokoms kommuner. Länsveterinär Åsa Regnander Dahl kommenterar händelsen:

– Fynden på lodjuren påminner oss om att vi har trikinsmitta hos vilt även i vårt län, säger hon.

Och fortsätter:

– Björn- och vildsvinskött måste alltid trikinundersökas om det ska säljas. Det är en rekommendation att man undersöker köttet även när man själv ska äta det, säger Åsa Regnander Dahl.

Krävs rejäl upphettning

På hemsidan står det även att läsa att larverna dör vid högre temperatur än 68 grader. Att frysa köttet är dock inte en säker metod för att döda trikinerna och just kallrökta charkprodukter som inte upphettats över 68 grader är den vanligaste smittvägen för en människa.  

Inlägg av: Magnus Skoglund den 2020-03-30

Se även ...

Magasin Vildmarken #11

Ripjakt i fjällmiljö är en svårslagen jaktupplevelse. I det här numret tar vi med er till en plats där dalripeskratten just nu ekar över vidderna, nämligen Arjeplogsfjällen.
Läs tidningen »

Prenumerera på Magasin Vildmarken!

Få tidningen före alla andra - direkt till din e-post! Starta din kostnadsfria prenumeration* på Magasin Vildmarken genom att fylla i din e-postadress nedan!

*Du kan även få erbjudanden och nyheter från samarbetspartners.
Din prenumeration är helt kostnadsfri och kan avslutas när som helst.

Inskjutningstavlor

Spara tid vid inskjutning med hjälp av Vildmarkens egendesignade inskjutningstavla. Med våra tavlor kan du lätt se hur du ska justera på ditt kikarsikte.
Ladda ner »

 

Prenumerera på Magasin Vildmarken!

Få tidningen före alla andra - direkt till din e-post! Din prenumeration är helt kostnadsfri och kan avslutas när som helst. Genom att prenumerera godkänner du att även få nyhetsbrev från Vildmarken och samarbetspartners.


Invalid email
Detta fält är obligatoriskt.
Grattis! Nu är du prenumerant av Sveriges nya jakttidning.