Ad

Tredubbel jaktglädje för Frida Näseth

Älgjaktspremiären är för många jägare årets höjdpunkt och för Frida Näseth från Högsäter blev den ett minne för livet. 22-åriga Frida fällde nämligen tre älgar på lika många dagar. Det här är hennes berättelse.

 


Den 10 oktober 2016 gav jag mig iväg för årets första älgjakt. Jaktlaget som jag ingår i är med i ett älgskyddsområde på cirka 26 000 hektar. Vi har där tre kapitaltjurar på licensen och när de är fällda så är det taggräkning som gäller. Tre taggar mot skytten var endast lovliga.

Redan när jag vaknade på morgonen kände jag på mig att det skulle bli bra jaktdag. Jag sade till och med ” i dag smäller det” till min systerdotter, Ella, 8 år. Så småningom åkte vi bort till min far för att möta upp resten av laget. När vi hade bestämt oss för vart vi skulle börja postera ut skyttarna fick jag samma pass som i fjol där jag sköt en kviga.

Grannpasset ropade snart att han hade fått en kviga hos sig. Som tur var hann han inte skjuta. Hade det smällt hos honom är det nämligen eld upphör fram tills att jaktledaren meddelat vad som gäller efter ett skott är utrett. Detta för att undvika flera påskjutna djur samtidigt.

Skottläge direkt

Jag hade precis kommit fram till passet och laddat bössan när en ko med kalv klev fram. Strax efter kom tjuren, en stor herre, en udda 14-taggare. Älgarna kom nära. När den var cirka 40 meter bort sköt jag första skottet. Han vände sig så att bakdelen var snett mot mig. Jag sköt ett skott till och han föll.
Det var en underbar känsla att kunna ropa ut till laget att man skjutit en stor tjur. Vi samlades kring älgen för att ta ur den. Gubbarna gratulerade mig. Vi kramades och deras glädje var lika stor som min. De har ju sett mig vara med i jakten sedan jag var fem år gammal.

Riktig pulshöjare

Dagen därpå var det livat i skogen. Under det första morgonpasset satt jag intill en myr när jag hörde hur det brakade till i skogen. En kviga kom i full fart och som sällskap hade hon en fin tjur med minst 10 taggar på huvudet. Vid tillfället hade laget ett vuxet hondjur kvar att fälla, men jag höll igen eftersom jag kände att läget inte var bra nog. Men bara att få se en älg på pass är en riktig pulshöjare.

På onsdagen var det dags för nästa jaktlag och även där möttes jag av glada gratulationer efter måndagens stora älgtjur. Med glimten i ögat föreslog min farbror att jag skulle få passet nere vid ån eftersom jag redan hade fällt en fin tjur.

Sagt och gjort, jag fick sätta mig på min fars pass och det dröjde inte lång tid innan hunden fick tag i älg. Jag noterade att det var rörelse uppe vid berget. Jag tog mitt gevär och såg en ko med två kalvar. De hade sällskap av en tjur och hade riktning rakt mot mig. Jag fick snart skottläge och tryckte av. Hela ekipaget vek ytterligare ner emot mig och jag tog ett skott till. Tjuren föll, och det kändes som en lättnad.

För bra för att vara sant

Tanken slog mig strax därefter att kon och de två kalvarna fortfarande var inom skottlinje. Jag hann tänka att ”jag hinner ju skjuta en kalv också?”. Jag repeterade hastigt och sköt ett skott mot den ena kalven. Den tecknade bra på skotten och lade sig cirka 50 meter ifrån tjuren.

Jag trodde inte det var sant. Två tjurar och en kalv på tre dagar! På vägen till passet tänkte jag att det hade varit oroligt om jag hade fått mig en tjur till. Nu blev det mer än så! Leendet satt på länge och känslan jag hade var obeskrivlig. Det var ju egentligen för bra för att vara sant.

Inlägg av: Staffan Johansson den 2016-11-09

Se även ...

Inskjutningstavlor

Spara tid vid inskjutning med hjälp av Vildmarkens egendesignade inskjutningstavla. Med våra tavlor kan du lätt se hur du ska justera på ditt kikarsikte.
Ladda ner »

Magasin Vildmarken #9

September är här och startskottet för säsongen har smällt av på riktigt! I det här numret får vi följa med Jens Kjaer Knudsen till Vancouver Island för adrenalinfylld svartbjörnsjakt – något som är en drömjakt för många!
Läs tidningen »

Prenumerera på Magasin Vildmarken!

Få tidningen före alla andra - direkt till din e-post! Starta din kostnadsfria prenumeration* på Magasin Vildmarken genom att fylla i din e-postadress nedan!

*Du kan även få erbjudanden och nyheter från samarbetspartners.
Din prenumeration är helt kostnadsfri och kan avslutas när som helst.

 

Prenumerera på Magasin Vildmarken!

Få tidningen före alla andra - direkt till din e-post! Din prenumeration är helt kostnadsfri och kan avslutas när som helst. Genom att prenumerera godkänner du att även få nyhetsbrev från Vildmarken och samarbetspartners.


Invalid email
Detta fält är obligatoriskt.
Grattis! Nu är du prenumerant av Sveriges nya jakttidning.