Ad

Tre tips för framgångsrik hundträning med GPS

Mattias Westerlund, Hundskolan Vision, är en av Sveriges mest framgångsrika och välrenommerade hundtränare. Mattias jagar mycket och tränar hundar ännu mer och som expert på området delar han här med sig av sina tankar kring hur viktig en bra GPS-pejl är för hundförare och jaktlag.

Tålig och vattentät

– En bra pejl med fokus på säkerhet är extremt viktig för hundföraren. Säkerheten är absolut viktigast, men pejlen bidrar också till att man blir en bättre jägare och den underlättar träningen. Tåligheten är viktig. En pejl måste hålla i alla väder, tålas att tappas och vara riktigt vattentät. Jämfört med en mobil så slipper man också andra störande funktioner såsom inkommande meddelanden och samtal. Alphan har allt detta och fungerar med vantar, vatten och snö, förklarar Mattias.

Viktigt redskap för hundträning

– Det finns en mängd olika inställningar på halsbandet såsom ljus-, ljud- och varningssignaler som man kan ställa in och fjärrstyra via Alphan och på så vis kommunicera med hunden. Halsbandet har även en dressyrfunktion för att stödja inlärning och dressyr av din jakthund. Fördelarna att kunna tända lamporna på distans och på så vis öka hundens synlighet är en viktig säkerhet för hunden, berättar Mattias.

Tre konkreta tips från Mattias:

1. GPS gör träningen lättare

Ett annat skäl att använda GPS är rent träningstekniskt. Mattias förklarar:

– Med GPS går det effektivare. Den gör träningen lättare då jag till exempel för unghunden minskar risken att stöta skogsfågeln själv och kan belöna hundens arbete och mitt eget. Jag kan också ta träningen till nya nivåer, som exempelvis när jag tränar sitt och medvetet blåser sittsignal när hunden är utom synhåll. Och direkt får en indikation på om hunden gjorde det jag förväntade mig och jag kan direkt rätta till övningen om det inte blev som jag tänkt mig, berättar Mattias

2. GPS underlättar inkallning

Även när det gäller lydnad och inkallning anser Mattias att GPS är mycket effektiv. 

– När jag tränar inkallning så kan jag med hjälp av GPS-en enkelt anpassa vilket avstånd du tränar på. Jag vet att hunden klarar 80 meter ok, men inte 300 meter. Med hjälp av GPS-en kan du då förflytta dig till det avstånd som är det du förväntar dig att hunden ska klara. Det är dock viktigt att använda sig av all teknisk utrustning på ett klokt sätt. Hunden ska inte lära sig att du hittar den utan du ska träna hunden så att den har god kontakt med dig. Detta kan vara svårt när man har GPS, därför kan det vara klokt att ha som vana att inte titta på den hela tiden för att se vart hunden är. Som alltid skall all teknik användas med förnuft. GPS är inte till att ta bort kompetens och lydnad, utan att förenkla och förstärka jaktupplevelsen.

3. GPS gör det lättare att analysera hundens arbete

En GPS visar inte enbart vad hunden är, en bra GPS samlar löpande in mycket data från hundens agerande och denna kan hundföraren sedan analysera och använda i sin fortsatta träning av sin hund. 

– En GPS kan lära hundföraren mycket om hur hunden jobbar genom den data man får. Man kan också lära sig mycket om vilka vägar djuren väljer att ta. Med GPS-en så kan du faktiskt se hur drevet gick och på så sätt lära dig mer om hur djuren går och i förlängningen bli en ännu bättre jägare, förklarar Mattias.

 

Inlägg av: Nikki Van Riet den 2018-11-10

Se även ...

Inskjutningstavlor

Spara tid vid inskjutning med hjälp av Vildmarkens egendesignade inskjutningstavla. Med våra tavlor kan du lätt se hur du ska justera på ditt kikarsikte.
Ladda ner »

Magasin Vildmarken #8

Den här gången pryds omslaget av vår danske vän Frederik Bülow som i det här numret entusiastiskt berättar om sin lärorika och spännande bockjakt i södra Frankrike, med pilbåge!

Vi har även fått följa med en av Norges främsta jaktprofiler, Kristoffer Clausen, på lockjakt i Polen – och samtidigt fick vi chansen att prova hans nya rådjurspipa, Clausen Roedeercall Pro.

Felix Frey var nyligen det blågula hoppet i Hobie Fishing Worlds, en av världens mest prestigefyllda tävlingar, som ofta räknas som VM i kajakfiske. Magasin Vildmarken fick en pratstund med honom vid hemkomsten. Skytte är en färskvara och vi har bland annat tittat närmare på Blaser R8 .22-kit, en produkt som skapar nya möjligheter för övningsskytte och inte minst kostnadseffektiv mängdträning. Dessutom har vi träffat Magnus Berg som tipsade om hur man kan vässa sitt hagelskytte. Skotträning var även temat då Mattias Westerlund delade med sig av sina kunskaper gällande våra fyrbenta vänner, nämligen hundarna. Dessutom blir det i vanlig ordning god mat och recept från det vilda.
Läs tidningen »

Prenumerera på Magasin Vildmarken!

Få tidningen före alla andra - direkt till din e-post! Starta din kostnadsfria prenumeration* på Magasin Vildmarken genom att fylla i din e-postadress nedan!

*Du kan även få erbjudanden och nyheter från samarbetspartners.
Din prenumeration är helt kostnadsfri och kan avslutas när som helst.

 

Prenumerera på Magasin Vildmarken!

Få tidningen före alla andra - direkt till din e-post! Din prenumeration är helt kostnadsfri och kan avslutas när som helst. Genom att prenumerera godkänner du att även få nyhetsbrev från Vildmarken och samarbetspartners.


Invalid email
Detta fält är obligatoriskt.
Grattis! Nu är du prenumerant av Sveriges nya jakttidning.
WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com