Tre tips för framgångsrik hundträning med GPS

2018-11-10

Tre tips för framgångsrik hundträning med GPS

Mattias Westerlund, Hundskolan Vision, är en av Sveriges mest framgångsrika och välrenommerade hundtränare. Mattias jagar mycket och tränar hundar ännu mer och som expert på området delar han här med sig av sina tankar kring hur viktig en bra GPS-pejl är för hundförare och jaktlag.

Tre tips för framgångsrik hundträning med GPS

Mattias Westerlund, Hundskolan Vision, är en av Sveriges mest framgångsrika och välrenommerade hundtränare. Mattias jagar mycket och tränar hundar ännu mer och som expert på området delar han här med sig av sina tankar kring hur viktig en bra GPS-pejl är för hundförare och jaktlag.

Tålig och vattentät

– En bra pejl med fokus på säkerhet är extremt viktig för hundföraren. Säkerheten är absolut viktigast, men pejlen bidrar också till att man blir en bättre jägare och den underlättar träningen. Tåligheten är viktig. En pejl måste hålla i alla väder, tålas att tappas och vara riktigt vattentät. Jämfört med en mobil så slipper man också andra störande funktioner såsom inkommande meddelanden och samtal. Alphan har allt detta och fungerar med vantar, vatten och snö, förklarar Mattias.

Viktigt redskap för hundträning

– Det finns en mängd olika inställningar på halsbandet såsom ljus-, ljud- och varningssignaler som man kan ställa in och fjärrstyra via Alphan och på så vis kommunicera med hunden. Halsbandet har även en dressyrfunktion för att stödja inlärning och dressyr av din jakthund. Fördelarna att kunna tända lamporna på distans och på så vis öka hundens synlighet är en viktig säkerhet för hunden, berättar Mattias.

Tre konkreta tips från Mattias:

1. GPS gör träningen lättare

Ett annat skäl att använda GPS är rent träningstekniskt. Mattias förklarar:

– Med GPS går det effektivare. Den gör träningen lättare då jag till exempel för unghunden minskar risken att stöta skogsfågeln själv och kan belöna hundens arbete och mitt eget. Jag kan också ta träningen till nya nivåer, som exempelvis när jag tränar sitt och medvetet blåser sittsignal när hunden är utom synhåll. Och direkt får en indikation på om hunden gjorde det jag förväntade mig och jag kan direkt rätta till övningen om det inte blev som jag tänkt mig, berättar Mattias

2. GPS underlättar inkallning

Även när det gäller lydnad och inkallning anser Mattias att GPS är mycket effektiv. 

– När jag tränar inkallning så kan jag med hjälp av GPS-en enkelt anpassa vilket avstånd du tränar på. Jag vet att hunden klarar 80 meter ok, men inte 300 meter. Med hjälp av GPS-en kan du då förflytta dig till det avstånd som är det du förväntar dig att hunden ska klara. Det är dock viktigt att använda sig av all teknisk utrustning på ett klokt sätt. Hunden ska inte lära sig att du hittar den utan du ska träna hunden så att den har god kontakt med dig. Detta kan vara svårt när man har GPS, därför kan det vara klokt att ha som vana att inte titta på den hela tiden för att se vart hunden är. Som alltid skall all teknik användas med förnuft. GPS är inte till att ta bort kompetens och lydnad, utan att förenkla och förstärka jaktupplevelsen.

3. GPS gör det lättare att analysera hundens arbete

En GPS visar inte enbart vad hunden är, en bra GPS samlar löpande in mycket data från hundens agerande och denna kan hundföraren sedan analysera och använda i sin fortsatta träning av sin hund. 

– En GPS kan lära hundföraren mycket om hur hunden jobbar genom den data man får. Man kan också lära sig mycket om vilka vägar djuren väljer att ta. Med GPS-en så kan du faktiskt se hur drevet gick och på så sätt lära dig mer om hur djuren går och i förlängningen bli en ännu bättre jägare, förklarar Mattias.

 

Dela på facebook
Facebook
Dela på email
E-post
Nyheter

Årets hundspecial av Magasin Vildmarken!

I det här numret är det fullt fokus på våra hundar, något de är synnerligen förtjänta av eftersom de fyller så många roller och funktioner.

Nyheter

Nytt kapitel att vänta i Hedinfallet

Nyligen friades företagsledaren och jaktprofilen Karl Hedin från misstankarna om grovt jaktbrott och förberedelse till grovt jaktbrott av Västmanlands tingsrätt, men nu rullar Hedinfallet vidare.

Nyheter

Kahles lanserar robust rödpunktsikte

Nu lanserar Kahles, för första gången på marknaden, ett stängt och robust reflexsikte som enligt tillverkarna har designats speciellt för snabb jakt och tuffa förhållanden,

Nyheter

Ökat antal hundar i Sverige

Antalet hundar i Sverige bara ökar. En färsk undersökning visar att mer än vart sjunde hushåll numera har hund. Svenska Kennelklubben skriver på sin hemsida

Månadens tidning
Vildmarken nr 4 2021

Det sägs att hunden är människans bästa vän, och att den onekligen har många behjärtansvärda roller och funktioner blir aldrig tydligare än i det här temanumret.  För optimal läsupplevelse i din smartphone eller surfplatta, ladda ner appen ”ISSUU”, öppna sedan tidningen på nytt.

Populärt just nu
Unika t-shirts, hoodies, kepsar och mössor!

Vildmarken® FAST FOOD

Finns även i svart

VILDMARKEN WEBSHOP

Sätt guldkant på vardagen med en t-shirt, hoodie, keps eller mössa med Vildmarkens unika tryck!