Tracker utvecklas för jaktprov

2017-06-12

Tracker utvecklas för jaktprov

Tracker var från början en ren hundpejl, men utvecklingen och dagens teknik har gjort systemet till så mycket mer. Nästa steg är nu att utveckla appen för jaktprov.

Tracker utvecklas för jaktprov

Tracker var från början en ren hundpejl, men utvecklingen och dagens teknik har gjort systemet till så mycket mer. Nästa steg är nu att utveckla appen för jaktprov.

– Tracker håller på att utveckla flera funktioner som ger dig som är jaktprovsdomare. Ett verktyg vilket underlättar din bedömning och gör den mer exakt, säger Bosse Fritzén som är ansvarig för Tracker i Sverige.

Bosse som själv har jämthundar, håller själv på mycket med jaktprov. Han berättar att han tillsammans med teknikerna på Tracker just nu håller på att utveckla appen åt det hållet. Flera av Sveriges jakthundsklubbar är också involverade i arbetet genom att vara med och diskutera möjligheter och önskemål. De har mycket samlad erfarenhet och den vill vi ta vara på, säger Bosse. Jaktprovsfunktionen i Trackerprogrammet är inte fullt färdigt än, men vi har kommit en god bit på vägen, säger han.

Med ett fåtal tryck kan man se hundens tid, sträcka, avstånd och fart under ett sök. Även upptagsplatsen, avståndet dit och om hunden förflyttar sig under skallet registreras. Flyktsträckor mäts och summeras och allt går att se och spela upp i efterhand. Normalt när man tänker på pejl så tänker man kanske först och främst realtid, men i Trackerprogrammet kan man spela tillbaka och se situationen i efterhand, vilket är mycket bra när det gäller jaktprov.

Bosse förklarar vidare.

– När domaren eller hundföraren har släppt hunden så trycker han eller hon på en knapp. Då börjar appen genast loggföra det som händer; hur långt hunden söker ut, under hur lång tid samt hur långt bort den varit som längst. När hunden kommer tillbaka trycker man återigen på knappen och då har du tiden och avstånden samt hur långt bort hunden var som längst, något som domaren eller hundföraren kan göra så många gånger den önskar. När provet är klart kan domaren exportera detta som en sammanfattning.

Foto: Bosse Fritzén

Ett komplett informationssystem

Tracker har som mål att deras app ska bli ett komplett informationssystem för jägaren och jaktlaget. Genom funktionen ”grupper” kan man till exempel, förutom hundarna, enkelt se vänner, pass, rågångar och andra intressanta punkter. Du kan i programmet sända och få meddelanden, en tyst kommunikation som gör jaktradion överflödig.

– Trenden har varit att man skall bära med sig fler och fler saker när man drar till skogs, men nu är det hög tid att vi leder utvecklingen åt andra hållet, säger Bosse.

Bosse har en lång historia inom branschen. År 2012 fick han en förfrågan om att hjälpa Tracker att nå ut i Sverige. Han inledde med att göra en marknadsundersökning och med rapportens hjälp kunde han hjälpa till att utveckla produkten.

– Vi började i första hand att arbeta med systemet för att göra det mer användarvänligt. Först när vi började bli nöjda körde vi på ordentligt, berättar han.

Följ jakten i din telefon

Bosse Fritzén menar att en viktig del för framgång är kartor, och då samarbetet med Metria och Lantmäteriet. Numera ingår allt kartmaterial i licensen, inklusive fastighetskartan och flygfoto. Inga avgifter tillkommer, hur många ställen du än jagar på. Bosse säger även, mellan raderna, att det kommer ytterligare en kartnyhet innan hösten är här. Vad den innebär vill han dock inte berätta ännu. Den som laddar ner en karta i Trackerprogrammet kan vara säker på att han alltid får det senaste. Om det tillkommit vägar eller ändrats fastighetsgränser sedan du hämtade kartan senast så är det bara att uppdatera till det allra senaste som Lantmäteriet har. En kvalitetsmässigt viktig sak, menar Bosse.

 

Som hundförare kan du, på ett flexibelt sätt, följa din och ett oändligt antal andra hundar. Du har kontroll på position, skall, avstånd, fart och mycket mera. Dessutom innebär tekniken att det inte finns några begränsningar i avstånd mellan dig och hunden eller i vad du mer kan göra. Som jaktkamrat och intresserad kan du följa jakten på samma sätt som hundförarna. Du behöver inte någon extra mottagare utan endast en Tracker-programvara i din smartphone, avslutar Bosse.

Fotnot: Via Trackerprogrammet, i telefonen och läsplattan eller ”Tracker web app” i datorn, kan man följa pågående jakter över hela världen. Tracker finns både till Android och iPhone.

 

 

Dela på facebook
Facebook
Dela på email
E-post
Hund

Hundarna som räddar liv

Benbrott, turistande skidåkare på vift och laviner är vardag för våra fjällräddare – och troget vid sida har de sina hundar. Vildmarken fick en pratstund

Månadens tidning
Vildmarken nr 4 2021

Det sägs att hunden är människans bästa vän, och att den onekligen har många behjärtansvärda roller och funktioner blir aldrig tydligare än i det här temanumret.  För optimal läsupplevelse i din smartphone eller surfplatta, ladda ner appen ”ISSUU”, öppna sedan tidningen på nytt.

Populärt just nu
Unika t-shirts, hoodies, kepsar och mössor!

GRATIS NYCKELRING

GRATIS NYCKELRING

Håll koll på det viktigaste med Vildmarkens broderade nyckelring! Starta en kostnadsfri prenumeration av vårt digitala magasin och nyckelringen är din!
*Du kan även få erbjudanden och nyheter från samarbetspartners. Din prenumeration är helt kostnadsfri och kan avslutas när som helst.